Articol publicitar

De ce nu e pregătită şcoala să formeze Generaţia Z?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Liceenii“, demarat de Universitatea „Spiru Haret“ în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a ajuns deja la cel de-al cincilea an de desfăşurare în liceele din Bucureşti şi Ilfov.

Conceptul de bază de la care s-a plecat, a fost înţelegerea viziunii elevilor asupra mediului şcolar precum şi al traseului profesional pe care vor să-l urmeze după finalizarea studiilor.

Astfel, reprezentanţii instituţiei haretiste au intrat în contact cu generaţia Z, prima generaţie tânără care trăieşte într-un mediu foarte divers şi puternic tehnologizat, pentru care regulile nu există, generaţie ce urmează să intre acum pe piaţa muncii.        

Sesiunile libere de discuţii avute cu peste 3000 de liceeni, au arătat dorinţa tot mai mare a acestora de a avea parte de o educaţie personalizată şi de oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională în acord cu profilul lor psihologic şi temperamental.

Anticipând această nevoie, Universitatea Spiru Haret în colaborare cu specialişti din cadrul Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC), au oferit o soluţie la această problemă cu care se confruntă generaţia actuală de liceeni.

Folosind instrumente specializate, prin intermediul CCOC, elevii sunt în continuare ajutaţi să abordeze situaţii precum: motivaţia personală, urmarea unei facultăţi potrivite, primul pas în carieră, pregătirea portofoliului de angajare, oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională. La şedinţele gratuite de Consiliere şi Orientare în Carieră se pot înscrie în continuare toţi liceenii interesaţi de alegerea unei cariere potrivite, pe adresa pr@spiruharet.ro.

„Şcoala ar trebui să fie locul unde copilul se formează pentru societate. Sistemul de învăţământ trebuie revoluţionat cu scopul integrării/formării unor personalităţi. Elevii trebuie să fie mişcaţi de dorinţa sinceră de a învăţa, ori această idee poate fi insuflată. Ar trebui să existe o preocupare mult mai mare pe formarea aptitudinilor în cadrul muncii, deoarece teoria şi practica sunt diferite.”, afirmă Ana-Ştefania, elevă în clasa a XII-a.

Un alt aspect stringent pentru această generaţie îl constituie lipsa practicii care să sedimenteze teoria dobandită atât în cadrul liceului cât şi pe parcursul anilor de studiu ce vor urma. Astfel, Universitatea Spiru Haret pune la dispoziţia viitorilor studenţi diverse parteneriate cu mediul de afaceri ce oferă stagii de practică de specialitate, activităţi de voluntariat, internship-uri şi locuri de muncă.

Nu în ultimul rând, rezultatele analizei răspunsurilor la chestionarul aplicat elevilor privind satisfacţia acestora în raport cu şcoala, au scos la iveală următoarele:

Imagine indisponibilă
  • 48% din elevii chestionaţi optează pentru urmarea cursurilor unei universităţi de stat, în timp ce 52% ia în calcul varianta ambelor forme de învăţământ, particulară şi de stat;
  • necesitatea consilierii elevilor pe parcursul liceului;
  • profesori mai bine informaţi şi ancoraţi în realitatea contemporană;
  • înlocuirea materiilor inutile din programa şcolară precum muzica sau desenul cu materii precum “Dezvoltarea personală”;
  • crearea unui mediu educaţional bogat prin amenajarea unei biblioteci şi a unui laborator de informatică dotat corespunzător;
  • posibilitatea alegerii materiilor la care fiecare elev doreşte să fie examinat la examenul de bacalaureat;
  • organzarea mai multor activităţi extraşcolare care să încurajeze elevul să fie un spirit liber şi deschis;
  • existenţa internă a unor programe de pregătire pentru examenele de admitere la facultate.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor elevilor, un alt punct forte al proiectului ”Liceenii” este acela că oferă elevilor oportunitatea de a beneficia de cursuri gratuite de pregătire pentru examenul de Bacalaureat la disciplinele Limba Română şi Matematică, acestea fiind susţinute de cadrele didactice în incinta Universităţii Spiru Haret.

Proiectul „Liceenii” va cunoaşte noi axe de dezvoltare în viitorul apropiat cu focus pe implementarea unor workshop-uri şi conferinţe adresate directorilor de licee, dar şi organizări de evenimente cu tematici de interes susţinute de invitaţi de marcă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite