Directorul Editurii Didactice, despre noul scandal al manualelor, la Adevărul Live: Manualele vor ajunge la timp pe băncile elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul
 Editurii Didactice şi Pedagogice răspunde acuzaţiilor în noul scandal 
al manualelor la Adevărul Live, începând cu ora 14.00
Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice răspunde acuzaţiilor în noul scandal al manualelor la Adevărul Live, începând cu ora 14.00

Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP), Maria Nistor, a vorbit la Adevărul Live, despre noul scandal în privinţa manualelor şcolare. Mai multe edituri susţin că manualele vor întârzia din nou în anul şcolar ce urmează, dar şi că acestea ar putea fi de o calitate îndoielnică întrucât s-au înscris doar circa 1,7 candidaţi pentru fiecare titlu (din disciplinele înscrise în trunchiu comun).

Adevărul: Vor ajunge manualele pe 10 septembrie în băncile elevilor?

Maria Nistor: Din punctul de vedere al Editurii Didactice şi Pedagogice, manualele vor ajunge la sediile inspectoratelor şcolare, la depozite, de unde vor fi trimise în şcoli în data de 31 august sau 1 septembrie, după cum prevede calenadrul stabilit de Ministerul Educaţiei. Anul acesta avem 251 de titluri, iar pentru o parte din acestea (n.r. 83) s-au depus manuscrisele. Acum sunt în curs de evaluare la Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), iar pentru celelalte Ministerul Educaţiei a lansat un al doilea apel.

Aveţi suficient personal pentru a edita cele 4,7 milioane de manuale?

În calitate de director general, pot să menţionez că se lucrează atât pe parte de angajări cât şi pe parte de colaborare. Am făcut până acum trei rânduri de interviuri. Oricum, orice director de marketing vă poate spune că nu este rentabil să faci angajări masive în primul an de producţie.  În clipa de faţă, Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) are 50 de angajaţi, mai avem şi alte zeci de profesionişti cu care colaborăm. Cât despre tipărirea manualelor, acesta este un serviciu care va trebui externalizat. Vom proceda în conformitate cu legea achiziţiilor publice. Va fi un apel transparent şi perfect legal, unde încurajăm competiţia. La acest apel vor putea participa toţi cei care desfăşoară, în condiţiile legii, activitatea de tipărire. Se vor putea înscrie inclusiv editurile din mediul privat şi Monitorul Oficial.

De ce s-au înscris aşa puţin candidaţi? Circa 1,73 de candidaţi pentru materiile din trunchiul comun, iar pentru celelalte nici măcar unul?

Discutăm de o schimbare majoră de paradigmă, chiar şi de identitate, şi-anume: trecerea EDP de la statutul de regie autonomă la societate pe acţiuni în subordinea Ministerului Educaţiei. Apoi, discutăm în paralel despre proiectul de lege al manualului şcolar care este în curs de avizare. Aşadar, în  domeniul manualelor s-au schimbat foarte multe plăci tectonice, care au adus cu sine şi o reticenţă latentă din partea profesorilor. Nicio reformă nu se poate realiza peste noapte. Unii autori probabil s-au întrebat dacă mai are rost să concureze. Este vorba şi de chestiunea cu mentalitatea învingătorului. Dacă tu, ca profesor, ştii că există doi-trei câştigători şi doar atât, atunci bineînţeles că eşti conştient că şansele tale de izbândă sunt probabil mai mici. Provocarea vine în a-ţi depăşi limitele. Foarte mulţi erau obişnuiţi cu sistemul vechi unde editurile prelucrau o mare parte din informaţii.

Cum ne puteţi asigura în privinţa calităţii manualelor având în vedere că nu există mai mult de două-trei oferte pentru fiecare titlu în parte?

Partea de calitate stă în responsabilitatea CNEE. Există un ordin de ministru care prevede o listă foarte pertinentă de criterii, iar acestea vor trebui respectate. Iar dacă pentru un manuscris nu va fi acordat un punctaj de cel puţin 85 de puncte din 100, acesta nu va fi avizat de Ministerul Educaţiei. În ceea ce mă priveşte, vă pot garanta că vor fi manuale frumoase şi interactive. Deocamdată avem aproximativ 20 de modele de scheme pentru manuale din care o să alegem ce este mai potrivit pentru elevi.

Cât va costa realizarea manualelor?

Ministerul Educaţiei dă comandă de manuale la EDP, după ce se va încheia procesul de evaluare de către CNEE. Această comandă va fi negociată din punct de vedere financiar: preţurile propuse de Minister versus preţurile propuse Editura Didactică şi Pedagogică, în baza unor calculaţii. Eu, ca editură, mă duc la minister şi pentru fiecare titlu spun cât costă editarea, asta incluzând tipărirea, transportul, drepturile de autor etc.

Reprezentanţii editurilor private de manuale susţin că Editura Didactică şi Pedagogică nu poate să editeze toate manualele şcolare la timp pentru că nu are suficient personal. Aceasta ar avea nevoie de 600 de angajaţi ca să poată edita toate manuscrisele. În plus, ei afirmă că Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să aloce cel puţin opt luni pentru realizarea manualelor, nu patru după cum prevede actualul calendar. De asemenea, experţii se îndoiesc de calitatea manualele ce vor ajunge în şcoli din cauza lipsei unei varietăţi de oferte din care Ministerul Educaţiei să aleagă ce este mai potrivit pentru şcolari.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite