Elevi din medii defavorizate participă la activităţi universitare pe timpul verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei derulează pe timpul verii 20 de programe de tip punte dedicate liceenilor organizate de opt universităţi. La activităţi, care se desfăşoare în perioada iulie-septembrie, participă peste 1.000 de elevi.

Cele 20 de programe sunt derulate în cadrul Proiectului privind Învăţământul Secundar ROSE, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
 
Beneficiarii sunt elevi din liceele de stat eligibile pentru obţinerea de granturi în cadrul Schemei de granturi pentru licee, de preferinţă cei din clasele terminale de liceu care provin din grupuri dezavantajate, potrivit Mediafax.

Concret, sunt vizaţi elevii aflaţi în situaţie de risc: trăiesc în familii cu venituri mici, aparţin minorităţilor naţionale (inclusiv romi), locuiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există şcoli în proximitate, au unul sau ambii părinţi în străinătate sau au cerinţe educaţionale speciale.

„Activităţile organizate în special în campusuri oferă acestor elevi o experienţă universitară timpurie, menită să îi familiarizeze cu mediul academic şi să iniţieze o dezvoltare a abilităţilor relevante pentru succesul în învăţământul superior”, conform Ministerului Educaţiei.

Care sunt facultăţile implicate în proiect

Cu această ocazie, elevii pot participa la ateliere de lucru, vizite de studiu, competiţii sportive, evenimente culturale, adică atât activităţi legate direct de viaţa universitară şi de specificul facultăţilor implicate, cât şi activităţi prin care să cunoască oraşul în care ar urma să îşi continue studiile. Durata este cuprinsă între două şi trei săptămâni.

„Este important de menţionat că se acordă o atenţie deosebită siguranţei şi securităţii liceenilor participanţi. Astfel, spre exemplu, este solicitat acordul scris al părinţilor/tutorilor legal instituiţi, iar elevii sunt informaţi şi instruiţi în legătură cu regulile ce trebuie respectate”, conform sursei citate.

Cele 20 de programe sunt oferite de următoarele instituţii de învăţământ superior: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României" din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Craiova.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite