EXCLUSIV Topul celor mai bune licee din România. Cele mai bune variante de înscriere la liceu, în fiecare judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta cu cele mai bune licee din ţară, judeş cu judeţ       FOTO: Adevărul
Harta cu cele mai bune licee din ţară, judeş cu judeţ       FOTO: Adevărul

În fiecare judeţ există licee foarte bune, cu tradiţie, pe care se bat mulţi elevi. Odată cu afişarea rezultatelor finale la Evaluarea Naţională 2013 şi începerea, pe 5 iulie, a înscrierilor la liceu, Adevarul.ro vă prezintă topul celor mai bune colegii din ţară. Criteriile sunt nenumărate, de la rezultate foarte bune la olimpiadele naţionale şi internaţionale până la prezenţa unor profesori de elită şi a unor dotări de ultimă oră.

BUCUREŞTI

Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti este poate cel mai vechi din ţară, descendent direct al Colegiului Sfântul Sava, divizat în 1864 de către domnitorul Al. I. Cuza în Universitatea din Bucureşti şi actualul Colegiu „Sf. Sava“. Între 1946-1990, colegiul a purtat numele de „Liceul Nicolae Bălcescu“, după numele revoluţionarului paşoptist, care a fost elev al liceului. De altfel, foarte mule personalităţi din istoria ţării au studiat la acest colegiu, printre care: Nicolae Bălcescu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Lazăr, Regele Mihai, C. A. Rosetti, Tudor Arghezi, Henri Coandă, Nicolae Iorga, iar lista continuă. În prezent, liceul are mulţi olimpici şi se axează pe profilul de Real (Mate-Info, Ştiinţele Naturii).

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Bucureşti.

ALBA 

Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul “ din Alba Iulia rămâne una dintre instituţiile de elită pe harta liceelor militare şi civile din România. Reuşita în realizarea unui învăţământ aflat sub zodia excelenţei a ajuns să caracterizeze Colegiul înfiinţat în urmă cu 94 de ani, în 15 noiembrie 1919, dată la care a avut loc o mică solemnitate de începere a cursurilor. De atunci, pe poarta Colegiului au ieşit 61 de generaţii, ceea ce înseamnă peste 6.250 de tineri.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Alba.

ARAD

Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” din Arad a aniversat în anul 2012 două secole de existenţă. Înfiinţată în data de 15 noiembrie 1812, „Preparandia”, aşa cum era cunoscută în epocă, a fost cea dintâi instituţie şcolară destinată pregătirii cadrelor didactice din întreg spaţiul românesc şi între primele din Europa (prima şcoală normală a fost înfiinţată în 1810 la Strassbourg).

Istoria Şcolii Pedagogice de la Arad dovedeşte că ea nu a fost o şcoală regională sau locală, ci a fost de la început o şcoală naţională prin excelenţă. De-a lungul celor două secole de existenţă, s-a dovedit a fi una dintre cele mai prestigioase instituţii care au răspândit cultura în zona de  vest a României. Bazele „Preparandiei” arădene au fost puse de Dimitrie Ţichindeal, preot şi învăţător, spirit iluminist, care a devenit şi primul său director. 

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Arad.

ARGEŞ

Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu ”, prestigioasă instituţie de învăţământ din judeţul Argeş, a luat fiinţă la 6 septembrie 1866, când în Piteşti se deschideau cursurile „celei dintâi clase gimnaziale”. Sporirea permanentă a numărului de elevi care solicitau intrarea în clasa I a gimnaziului a determinat înfiinţarea în iulie 1894, „la petiţia cetăţenilor piteşteni şi la raportul directorului”,transformarea gimnaziului în liceu.Pe 26 ianuarie 1898” se aprobă ca, pe viitor, liceul să poarte numele de Liceul „Ion C. Brătianu”. Construcţia clădirii actuale a liceului este realizată din fondurile Ministerului, şi a fost gata în toamna anului 1899.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Argeş.

BACĂU

Colegiul Naţional “Gheorghe Vrănceanu” a fost înfiinţat în anul 1961 sub denumirea de Şcoala Medie Nr. 4 Bacău. În primul an, aceasta a funcţionat în clădirea Şcolii Generale nr. 5, de pe strada 6 Martie. Abia în anul următor, s-a început construcţia clădirii care există şi azi, pe strada 15 August, astăzi Lucreţiu Pătrăşcanu.

Este vorba despre o clădire cu 24 de săli de clasă, 4 laboratoare, cabinet medical, cancelarie, după un proiect arhitectural modest, comun tuturor şcolilor din acea vreme. Lipseau biblioteca, sala şi terenul de sport, sala de festivităţi, care au fost construite mai târziu. În anul şcolar 1963-1964, cei 853 de elevi de la clasele IX-XII au putut învăţa într-o clădire nouă unde predau 43 de profesori. În următorul an, şi-au finalizat studiile prima promoţie de liceeni.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Bacău.

BIHOR

Colegiul Naţional “ Mihai Eminescu” din Oradea a fost întemeiat ca instituţie la data de 2 decembrie 1699. Din 1717 instituţia a funcţionat ca şcoală iezuită, iar din 1874 ca Arhigimnaziu cu limba de predare latină, tutelat de Ordinul călugaresc “Premonstratensis”. Din anul şcolar 1999-2000, şcoala a primit denumirea de Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

Liceul este orientat către filiera teoretică şi cuprinde profilurile filologie, ştiinţele naturii si matematică-informatică, la secţia română, profilurile filologie, ştiintele naturii şi matematică-informatică la maghiară, şi matematică-informatică la secţia germană.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Bihor.

BISTRIŢA-NĂSĂUD

În 2011 s-au împlinit 100 de ani de când clădirea care acum adăposteşte „Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” găzduieşte elevi. Clădirea a fost dată în folosinţă în 1911, funcţionând în primă fază Gimnaziul Evanghelic German. În timpul războiului, populaţia şcolară germană emigrează, iar clădirea începe din anul şcolar 1944-1945 să găzduiască elevi români.

Blazonul şcolii conţine o carte, precum şi un struţ  galben cu o potcoavă în cioc, pe un fond albastru. Din anul 2011, când liceul şi-a sărbătorit centenarul, are şi un imn, realizat de trupa bistriţeană Hara, solistul Flavius Buzilă fiind şi el un absolvent al acestui colegiu, alături de alte personalităţi marcante ale judeţului. Disciplina şi performanţa sunt cuvintele care ar descrie cel mai bine Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, care reuşeşte an de an să-i trimită pe cei mai buni elevi ai săi la olimpiadele naţionale şi chiar internaţionale.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Bistriţa-Năsăud.

BOTOŞANI

Colegiul Naţional „AT Laurian” Botoşani este una din instituţiile de învăţământ cu tradiţie din judeţul Botoşani, care funcţionează încă  de acum peste 150 de ani. De-a lungul timpului, prin liceu au trecut sute de generaţii, care au scos de pe băncile şcolii oameni de seamă. Între aceştia istoricul Nicolaie Iorga, geograful Victor Tufescu, lingviustul Alexandru Graur, matematicianul Octav Onicesu, scriitorul Constantin Gane sau cunoscutul inginer Elie Radu.

La finele anului trecut, activitatea din Colegiul Naţional AT Laurian a fost eveluată de specialiştii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul preiuniversitar, iar cu trei calificative de excelent a fost clasată între primele instituţii de învăţământ la nivel naţional.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Botoşani.

BRAŞOV

La 17 septembrie 1851 mitropolitul Andrei Şaguna a pus piatra fundamentală a clădirii Colegiul National „Andrei Saguna“, la a cărei edificare au contribuit toţi cei care doreau, cu ardoare, învăţământ românesc. În 1996 a devenit colegiu naţional. Dintre foştii profesori şi elevi ai colegiului 47 au devenit, în timp, academicieni. Printre aceştia se numără Titu Maiorescu, Andrei Bârseanu, Gherogeh Dima, Lucian Blaga, Octavian Goga, Sextil Puşcariu sau Vasile Goldiş.

În prezent, Colegiul National „Andrei Saguna“ scolarizează elevi în clasele V-XII, învăţământ gimnazial si liceal, de zi, cu o oferta medie de sase clase liceale pe an. Există clase intensive şi bilingve de limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză, germană), precum şi clase intensive de informatică şi matematică. Colegiul are un renume greu de egalat: promovabilitate de 100% la Bacalaureat, dar şi faptul că toţi absolvenţii său au urmat studii superioare la universităţi din ţară şi străinătate.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Braşov.

BRĂILA

Fondat la 1 septembrie 1919 ca şcoală secundară de fete, liceul şi-a deschis porţile la 20 octombrie 1919, cu trei clase şi 133 de eleve, într-un spaţiu al Primăriei, pe Bulevardul Al.I. Cuza din Brăila. În 1922, Comitetul Şcolar a cumpărat de la Primărie clădirea Comandamentului Regientului II Grăniceri cu 1.000.000 lei.

La 30 octombrie 1922, şcoala s-a mutat în localul său propriu, pe Calea Călăraşilor, unde funcţionează şi astăzi, lângă Palatul Administrativ al oraşului Brăila, iar în 1923, a absolvit cursurile prima promoţie şi 192 de absolvente au susţinut pentru prima dată examenul de bacalaureat.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Brăila.

BUZĂU

Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” este unul dintre cele mai prestigioase licee din ţară, valoarea sa fiind garantată de numărul mare de personalităţi care au învăţat ori au predat aici, de-a lungul istoriei sale de un secol şi jumătate.

Cea mai mică medie de intrare, în urma admiterii computerizate din 2012, a fost 9,39. Au promovat examenul de Bacalaureat, anul trecut, 99,30 la sută  dintre elevii din clasele terminale şi au fost admişi în  învăţământul superior 99 la sută. În ultimii cinci ani, Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” a avut un număr de 179 de olimpici, iar 13 elevi au participat, numai în acest an, la diverse concursuri şcolare. Colegiul Hasdeu a luat fiinţă în 1867, clădirea fiind construită pe un teren care a aparţinut Mănăstirii Banu.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Buzău.

CĂLĂRAŞI

Piatra de temelie a actualului Colegiu Naţional “Barbu Ştirbei” a fost pusă la 23 iunie 188, iar la 20 septembrie 1884 s-a admis înfiinţarea unui gimnaziu real. Acesta îşi va dobândi repede faima de prestigioasă instituţie de învăţământ. La 19 februarie 1894 profesorii au luat hotărârea “să facă un act de dreptate şi recunoştinţă, perpetuându-se memoria întemeietorului oraşului” prin adoptarea numelui “Gimnaziul real Ştirbei – Vodă”.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Călăraşi.

CONSTANŢA

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa ste cea mai veche şi cea mai prestigioasă şcoală constănţeană, fondată în 1895. Nu a pierdut niciodată supremaţia în învăţământul constănţean, fiind instituţia şcolară emblematică a judeţului. Amănuntul cel mai grăitor despre valoarea perenă a instituţiei de învăţământ: reputaţii săi dascăli sunt, la rândul lor, absolvenţi ai liceului.

Arhitectura impunătoare şi atmosfera sobră i-au adus renumele de „Bastilia“ printre elevi, care treceau prin regulile cele mai stricte pentru a studia la „Mircea“. În topurile naţionale a fost desemnat nu o dată drept „Şcoala anului“.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Constanţa.

COVASNA

Rezultatele obţinute la învăţătură de elevi, performanţele la olimpiade, concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi rata de promovare la Bac din ultimii ani arată că cele mai bune licee din judeţul Covasna sunt Liceul Teoretic ”Székely Mikó”, Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” şi Liceul Teoretic "Nagy Mózes". Rata de promovare la Bac la aceste licee a fost de peste 80%, iar mediile de intrare sunt de peste 7.

Aflaţi care sunt cele mai bune licee din Covasna

CLUJ

Înfiinţat pe 5 decembrie 1870, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Cluj-Napoca este cunoscut în judeţ drept şcoala unde se face performanţă în matematică. Aici predau doi dascăli foarte buni de matematică, doi soţi, Corina şi Emil Sitaru.

„Nicolae Bălcescu“ a fost printre cele mai bune licee din ţară şi în ultimii 60 de ani. În diferitele întreceri între şcoli, liceul clujean a obţinut locul I pe ţară ca şcoala normală, locul II şi III ca şcoala medie în 1950, iar între anii 1984-1986 a obţinut locurile III , II şi I rămânând în topul liceelor clujene. Pentru anul şcolar 2-13-2014, liceul are o clasă de matematică-informatică intensiv, două de ştiinţele naturii intensiv engleză şi una de filologie intensiv engleză.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Cluj.

DOLJ

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova este o unitate de învăţământ etalon al judeţului Dolj. În octombrie 1882, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Diviziunea Şcoli, înfiinţează la Craiova Gimnaziul Real şi îl numeşte director pe profesorul Grigore Cazanescu.  În 1910 ministrul Spiru Haret aprobă ca acel gimnaziu să se numească „Fratii Buzeşti”.

Anul trecut în luna noiembrie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a acordat  pentru prima oara Placheta şi Diploma aniversară „Nicolae Iorga” Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova pentru activitatea educativă desfăşurata şi pentru performanţele profesionale înregistrate în cei 130 de ani de existenţă. Printre membrii marcanţi ai Academiei Române se află un numar mare de absolvenţi ai Liceului „Fratii Buzeşti”: Ştefan Berceanu, Paul Alexandru Georgescu, Mihnea Gheorghiu, Ilie Murgulescu, Marin Sorescu, Ştefan Ştefănescu, Radu Voinea, Titu Georgescu. Ilie Murgulescu şi Radu Voinea au ocupat fotoliul de preşedinte al Academiei Române.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Dolj.

GALAŢI

Colegiul Naţional „Costache Negri” sau Liceul Pedagogic cum mai este el cunoscut în oraş, ocupă poziţia secundă, dar suflă-n ceafa CNVA-ului de câţiva ani. Vechi de peste 130 de ani şi cu o clădire din cărămidă roşie absolut superbă din punct de vedere arhitectural, CNCN are un obiectiv de neclintit: „să furnizeze educaţie de calitate specifică unei unităţi de învăţământ de nivel european care să asigure şanse egale tuturor beneficiarilor”. Şi aici avem practic o pepinieră pentru viitorii liceeni, cu diferenţa faţă de CNVA că există şi ciclu primar. Concurenţa este la fel de acerbă şi nu de multe ori cei care au condus liceul au fost nevoiţi să introducă criterii de admitere. Profesorii bine pregătiţi, dar şi elevii de calitate, au făcut ca în ultimii ani „Pedagogicul” să fie la o lungime de undă în spatele CNVA-ului şi la capitolul „olimpici”. La Colegiul „Costache Negri” funcţionează şi un puternic club de şah, care a dat deja un campion naţional care abia trecuse în clasa a doua.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Galaţi.

GIURGIU

Fondat în anul 1869, Colegiul Naţional “Ion Maiorescu” reprezintă cea mai veche şcoală giurgiuveană în activitate.Iniţial a fost şcoală gimnazială, din anul 1923 a devenit liceu, iar la finele anilor ’90 s-a transformat în colegiu naţional. Este considerată cea mai prestigioasă instituţie de învăţmânt din Giurgiu. În acest moment procesul de învăţământ se desfăşoară în două cicluri: gimnazial şi liceal (cu două profiluri – real şi uman). Numărul elevilor este de aproximativ 1.000, iar numărul profesorilor se apropie de 70. În urmă cu şase ani, Colegiul a intrat într-un amplu proces de reabilitare a vechii clădiri.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Giurgiu.

GORJ

Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» este cea mai prestigioasă unitate de învăţământ din judeţul Gorj. Printre cei care au absolvit liceul se numără actorul Horaţiu Mălăele sau medicul Constantin Copotoiu, şeful Secţiei Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Aceştia sunt doar câţiva dintre absolvenţii care au reuşit să ajungă la performanţe în domeniul în care au ales să activeze.

  Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Gorj.

HARGHITA

Primul loc în topul liceelor din Harghita îl ocupă Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, unde ultima medie de intrare în 2012 a fost de 8,36 , iar rata de promovare la Bac, de  92%. Liceul are 56 de locuri la profilurile Mate-Info şi Ştiinţe Naturii şi 28 de locuri la Filologie şi Ştiinţe Sociale. La „Arton Aron“, toate clasele sunt cu predare în limba maghiară.

Aflaţi care sunt cele mai bune licee din Harghita

HUNEDOARA

Colegiul Naţional "Decebal" a fost înfiinţat în anul 1871, fiind primul liceu care a funcţionat în Deva. În primii ani ai şcolii devene, localnicii orăşelului de la poalele cetăţii au fost de acord să plătească taxe suplimentare pentru ca banii strânşi să fie folosiţi pentru construirea unei clădiri în care elevii să poată învăţa şi pentru susţinerea acesteia.

Niciun localnic al Devei, indiferent că era român, maghiar sau german, nu s-a opus ideii de a contribui la dezvoltarea şcolii. La început liceul devean a funcţionat având o singură clasă, cu 23 de elevi, însă în anii următori numărul claselor a crescut la fel cum s-a întâmplat şi cu numărul materiilor predate.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Hunedoara.

IALOMIŢA

Liceul de elită al judeţului Ialomiţa, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Slobozia, a fost înfiinţat în anul 1952 sub numele de Şcoala Medie Mixtă „Mircea cel Bătrân“. Recent, unitatea de învăţământ a serbat onorabila vârstă de 60 de ani. Cu toate acestea, rămâne una din şcolile de elită ale învăţământului ialomiţean. De pe băncile Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ Slobozia şi-au început carierele celebrul poet Mircea Dinescu, precum şi reputaţi ingineri, medici sau profesori universitari.

Rezultatele deosebite obţinute de elevii acestei şcoli atât la examenele naţionale, cât şi la concursuri şi olimpiade, demonstrează foarte clar că unitatea de învăţământ este una a elitelor. „În fiecare an avem rezultate excelente la concursurile şcolare şi olimpiadele, avem rezultate excelentel la examenele finale. Majoritatea elevilor noştri se afirmă şi în instituţiile de învăţământ superior şi excelează în domeniile pe care le aleg“ a declarat profesorul de istorie Vitalie Buzu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ Slobozia.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Ialomiţa. 

IAŞI

Colegiul „Naţional“ Iaşi este, de departe, cel mai prestigios liceu din Iaşi. Înfiinţat în 1828 de către cărturarul Gheorghe Asachi, sub numele de „Gimnaziul Vasilian“, este una dintre primele şcoli pe de teritoriul ţării având ca limbă de predare româna. În 1834 se transformă în „Academia Mihăileană“, prima instituţie de învăţământ superior din principatele române la acea vreme, cu facultăţi de Filosofie, Drept şi Teologie.

În 1864, Alexandru Ioan Cuza decide să transforme academia în Colegiul „Naţional“, denumirea actuală, după terminarea universităţii din Copou. De-a lungul vremii, la colegiu au învăţat personalităţi precum Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Nicolae Labiş, Grigore T. Popa, Alexandru Philippide sau Petru Poni. În ultimii ani, colegiul a fost nominalizat frecvent printre cele mai valoroase instituţii de învăţământ din România şi premiat de către Ministerul Educaţiei cu diplome de excelenţă pentru rezultatele deosebite ale elevilor la concursurile internaţionale.

Aflaţi care sunt celelate licee bune din Iaşi.

MARAMUREŞ

Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ a fost înfiinţat în anul 1919. La deschidere acesta avea un număr de 172 de elevi, 17 profesori, 8 săli de clasă, un laborator de fizică şi unul de chimie. Pe parcursul aniilor, datorită rezultatelor excepţionale ale elevilor pe care i-a pregătit, liceul şi-a caştigat locul fruntaş în topul liceelor din Maramureş.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Baia Mare.

MEHEDINŢI

În topul celor mai bune 3 licee din judeţul Mehedinţi se clasează Colegiul Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin. Ani de-a rândul această prestigioasă unitate de învăţămînt a scos pe bandă rulantă elevi olimpici atât pe plan naţional, cât şi internaţional. A fost înfiinţat la 1 septembrie 1883 prin transformarea şcolii normale Traian în liceul Traian. Colegiul Naţional Traian se mândreşte cu faptul că foşti profesori şi elevi ai săi au devenit academicieni: Theodor Costescu, Gheorghe Ionescu Şişeşti, Petre Sergescu, Şerban Cioculescu, Vasile Gionea şi mulţi alţii.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Mehedinţi.

MUREŞ

Colegiul Naţional “Unirea” a luat fiinţă în 1907, ca liceu romano-catolic, cu predare exclusiv în limba maghiară, purtând numele de Ferenc Rákóczi. După al doilea război mondial a fost instalată, într-o parte a clădirii, şcoala de stat pentru învăţători, cu predare în limba română. După desfiinţarea Regiunii Autonome Maghiare, în 1968, numele liceului s-a schimbat în Unirea. De atunci şi până în prezent, colegiul şi-a câştigat pe bună dreptate denumirea de “pepiniereă” a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş. Printre cei mai renumiţi medici din ţară şi din străinătate, au absolvit cursurile acestui liceu.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Mureş.

NEAMŢ

Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ are o istorie de peste 140 de ani, la începuturi (1869), unitatea funcţionând ca şcoală. Profilul era atât clasic (1869-1878), cât şi real (1878-1897) cu profesori Ion Negre (partea ştiinţifică) şi Calistrat Hogaş (partea literară), marele scriitor fiind şi director.

Iniţial se numea „Gimnaziul Piatra“, iar din 1893 poartă numele „Petru Rareş“. Pe parcursul anilor, titulatura i s-a modificat în mai multe rânduri: de la „Liceul de Băieţi nr.1“ până la „Liceul Petru Rareş“ (1897) şi în cele din urmă „Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra-Neamţ“ (2000). Din ianuarie 1977, i s-a stabilit profilul matematică-fizică, iar din anul şcolar 1999-2000, liceul se reprofilează având şi acum specializările: matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, filologie şi ştiinţe sociale.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Neamţ.

OLT

De-a lungul istoriei sale, actualul Colegiu Naţional “Ion Minulescu” din Slatina a urmat o linie ascendentă şi o dinamică, obţinând rezultate dintre cele mai bune în toate domeniile şcolare. Apariţia sa în planul educativ al judeţului a fost impusă în anul 1963 de faptul că singura şcoală medie de cultură generală existentă atunci în oraş - actual liceu “Radu Greceanu”, atinsese un număr de elevi extrem de mare datorită dezvoltării urbei. Devenise obligatorie, practic, înfiinţarea unei şcoli cu acelaşi profil pe care-l avea Şcoala Medie nr. 1. Rezolvarea acestei cerinţe s-a făcut prin crearea Şcolii Medii nr. 2, adică actualul Colegiu “Ion Minulescu”.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Olt.

PRAHOVA

iceu cu lungă tradiţie, în care au învăţat multe dintre personalităţile României, Colegiul Naţional I.L.Caragiale (CNILC) Ploieşti este prezent în fiecare an în topul naţional al colegiilor din ţară, prin raportarea la mediile de admitere, deseori nota maximă, şi rezultatele excepţionale de la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

În ultimii zece ani, CNILC s-a remarcat prin „pepiniera“ de informaticieni, medaliaţi cu aur la concursurile internaţionale, majoritatea deveniţi studenţi sau absolvenţi ai unor universităţi celebre din SUA şi Europa. Cei mai buni absolvenţi de clasa a VIII-a din Prahova, dar şi din judeţele învecinate, au ca primă opţiune la admitere un profil din CNILC. Profesorii din colegiu sunt recunoscuţi ca unii dintre cei mai buni din ţară, majoritatea autori de manuale.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Prahova.

SATU MARE

Aşezat pe una dintre cele mai vechi străzi ale oraşului Satu Mare, cunoscut din perioada interbelică sub numele de Liceul Teoretic „Doamna Stanca” Satu Mare, colegiul de azi este cotat încă de la înfiinţare ca una dintre cele mai importante aşezăminte de cultură din această parte a ţării. Documentele existente în arhivele oraşului atestă calitatea de monument arhitectonic a clădirii în care funcţionează colegiul.

Ridicată în anul 1814, încă de la început în aceasta clădire a funcţionat un liceu romano-catolic şi o şcoală de învăţători, iar în 1919 aici se înfiinţează Şcoala Normală de Fete. În anul 1931 liceul primeşte numele de „Doamna Stanca”, numele soţiei lui Mihai Viteazul care a străbătut cu oastea sa plaiurile sătmărene. Clădire impunătoare ce şi-a extins şi modernizat spaţiul pe măsura solicitărilor, liceul oferă azi o bază didactico-materială la nivelul celor mai înalte exigenţe. În cele 26 de săli de clasa, trei cabinete şi patru laboratoare, învaţă peste 800 de elevi, îndrumaţi cu profesionalism şi devotament de 52 de cadre didactice.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Satu Mare.

SĂLAJ

Locul I în topul celor mai bune licee din judeţ este adjudecat, şi în acest an, de Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, desemnat în anii trecuţi drept unul dintre cele mai bune colegii din Transilvania şi din ţară. Cea mai bună clasare într-un top naţional a avut-o în 2011, când a ocupat locul 2 pe ţară într-un clasament făcut după media de la bacalaureat şi de la admitere şi după rezultatele la olimpiade.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Sălaj.

SIBIU

Înfiinţat în 1692, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, primul în topul liceelor din judeţul Sibiu are printre absolvenţi un număr impresionant de personalităţi ale cuulturii naţionale. Gheorghe Lazăr, al cărui nume îl poartă de altfel din 1919, Octavian Goga, Aurel Vlaicu, Onisifor Ghibu, Emil Cioran sau Nicolae Manolescu sunt doar câţiva dintre cei care au absolvit renumita instituţie de învăţământ de la Sibiu.

În ultimii 50 de ani cu o orientare puternică spre matematică, ştiinţe şi limbi moderne, colegiul are în prezent 1003 elevi (241 la gimnaziu şi 762 la liceu) iar pentru nivelul liceal filieră teoretică, profiluri real şi umanist, specializări ştiinţe ale naturii, matematică informatică şi filologie, specializări suplimentare intensiv germană/franceză, intensiv informatică, bilingv.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Sibiu.

SUCEAVA

Înfiinţată în 1904, prin decret al împăratului Imperiului Austro-Ungar, ca liceu german de fete, şcoala îşi schimbă numele în 1921 în Liceul „Domna Maria”, în 1971 devine Liceul Teoretic „Petru Rareş” iar în 2000 primeşte titlul de Colegiu Naţional „Petru Rareş” Suceava

În 2012, într-un clasament al primelor 50 de specializări din ţară realizat de MECTS în funcţie de ultima medie de admitere, secţia de matematică – informatică, bilingv română-engleză a ocupat locul 12 pe ţară cu ultima medie 9,74, secţia matematică-informatică, bilingv română-germană s-a clasat pe locul 18 cu 9,67 iar secţia de ştiinţele naturii a ocupat locul 39 cu 9,59.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Suceava.

TÂRGOVIŞTE

Liceul „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, primul creat în judeţul Dâmboviţa în epoca modernă, este continuatorul firesc al formelor de învăţământ mediu existente în Târgovişte din perioada feudală. Epoca de eflorescenţă spirituală, care cuprinde secolul al XVII-lea începând cu domnia lui Matei Basarab şi sfârşind cu a lui Constantin Brâncoveanu a consacrat Târgoviştea ca primul centru cultural al Ţării Româneşti.

Cu 140 de ani de existenţă şi tradiţie culturală, „Ienăchiţă Văcărescu”, se laudă cu rezultatele strălucite ale elevilor în cele mai diverse domenii de activitate. Responsbilitatea şi competenţa profesorilor  conduc automat la creatori de conştiinţe şi mentalităţi, factorii decisivi care conferă stilul modern, inconfundabil şi original al colegiului. 

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din judeţul Dâmboviţa.

TELEORMAN

Colegiul Naţional ”Anastasescu” din Roşiorii de Vede este cea mai bună unitate de învăţământ din judeţul Teleorman. A luat fiinţă pe data de 15 octombrie 1919, ca gimnaziu teoretic. Din anul şcolar 1924-1925, gimnaziul a funcţionat ca liceu teoretic de băieţi, iar peste patru ani, mai exact în anul 1928, absolvind prima promoţie a liceului. Fraţii Ion şi Niculache Anastasescu încep, între anii 1928-1931, construcţia unui nou corp al şcolii. În 1938, ministerul desfiinţează cursul superior al liceului, situaţie ce se va menţine până în 1943. În 1943, ministerul aprobă reînfiinţarea cursului superior.

Din 1943 şi până în prezent, şcoala a funcţionat pe structură liceală, iar între 1948-1970  a funcţionat pe cicluri complete, de la clasele I-a până la a XI-a sau a XII-a. Începând din anul  şcolar 1990-1991, liceul îşi reia vechea denumire: Liceul teoretic „Anastasescu”, până în anul 2000 când devine Colegiul Naţional „Anastasescu”.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Teleorman.

TIMIŞ

Liceul Teoretic "Grigore Moisil" sau, popular, Liceul de Informatică, este una dintre şcolile tinere ale Timişoarei, fiind înfiinţat în 1971. A fost unul dintre primele cinci Licee de Informatică din România, alături de cele din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Brasov, toate fondate în 1971, sub denumirea de "Licee pentru prelucrarea automată a datelor".
 
Pe parcurs, liceul a fost dotat cu aparatură elecronică simplă, cum ar fi maşini de calcul de birou. Până în 1978, liceul neavând un calculator pe care să-l utilizeze, toate lucrările şi instruirea elevilor se făceau pe calculatorul de la Centrul de calcul, primul institut de informatică din România. De altfel, la Timişoara a apărut, în 1961, MECIPT-1, primul computer conceput şi realizat într-o universitate din România.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Timiş.

TULCEA

Spiru Haret este un liceu cu tradiţie la Tulcea. Cea mai veche unitate de învăţământ liceal din Tulcea a luat naştere în anul 1883, pe data de 14 noiembrie, ca şcoală de băieţi, în în 1897 aceasta se transformă în liceu.

De pe băncile Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, au plecat să slujească ştiinţa, cultura românească,  academicienii Constantin Bratescu (geograf), Orest Tafrali (istoric),  Nicolae Cornateanu (biolog), Nicolae Dinulescu (inginer), savanţii Alexandru Arbore, Paul Nicorescu, Sergiu Condrea, Ovidiu Voicu, profesorii universitari - doctori Constantin Caloghera, Enciu Minciu, Alexe Cristea, Dan Potolea,  Edmond Berceanu, Marin Ciurel, filologii Mioara Avram, Victor Ivanovici, Gheorghe Nedioglu.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Tulcea.

VASLUI

Liceul „Mihail Kogălniceanu“  (LMK) înfiinţat în anul 1890, graţie unei iniţiative unui grup de vasluieni, în frunte cu prefectul din acea vreme, D.S. Donici. Timp de 25 de ani, unitatea şcoalră a funcţionat ca gimnaziu, purtând numele renumitului politician Mihail Kogălniceanu, ca un omagiu adus acestuia. Această şcoală a început cu 60 de levi şi doi profesori, în timpul comunismului înscriindu-se în lista unităţilor reprezentative a judeţului Vaslui.

Din punct de vedere al actului de instrucţie, acest liceu progresează estrem de rapid. Între anii 1928 şi 1929 autoritîţile locale construiesc aripa dreaptă a liceului, un corp cu cu două etaje. În 1962 se dă în folosinţă un nou local, iar în 1993 este dat în folosinţă un corp anexă, lângă noua clădire, cu 8 săli de clasă, un amfiteatru cu o capacitate de 200 de locuri şi o sală de lectură.  LMK-ul a dat României mari personalităţi, de la academicienii Grigore Moisil, Viorel Barbu, Constantin Motaş, George Mironescu sau Constantin Moisil, la actori precum Ştefan Ciubotăraşu sau Constantin Tănase.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Vaslui.

VÂLCEA

Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea a fost înfiinţat în anul 1891. Iniţial, şcoala a funcţionat cu patru clase de gimnaziu într-un local din curtea Episcopiei Râmnicului. Abia la începutul secolului XX, elevii şi cadrele didactice s-au mutat într-o clădire nouă, care a devenit foarte repede emblema oraşului. În anul 1913, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice aprobă înfiinţarea cursului superior cu două secţii, reală şi pedagogică.

Unitatea de învăţământ trece prin momente grele în timpul Primul Război Mondial, când fondurile sunt canalizate în alte scopuri, ceea ce a dus la desfiinţarea claselor de liceu. De asemenea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o parte a liceului a funcţionat ca spital. Din 1956, la liceu sunt primite şi fete şi se înfiinţează primele clase mixte. Începând cu 1965, şcoala s-a numit Liceul „Nicolae Bălcescu”. Abia după Revoluţia din 1989, numele şcolii a fost schimbat din nou, revenindu-se la denumirea de „Alexandru Lahovari”.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Vâlcea.

VRANCEA

Colegiul Naţional „Unirea” este de mai bine de un deceniu cel mai bine cotată unitate de învăţământ liceal din Vrancea. Înfiinţat în anul 1866, la acest liceu au învăţat mari personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti, precum istoricul Constantin G. Giurăscu, savanţii Anghel Saligny şi Simion Mehedinţi, arhitectul Ion Mincu, scriitorul Duiliu Zamfirescu, actorii Emanuil Petruţ şi Cornel Coman, sunt numai câteva dintre numele foştilor iluştri elevi ai liceului.

Aflaţi care sunt celelalte licee bune din Vrancea.

La realizarea acestui material au participat: Valentin Silaghi, Claudia Untaru, Cristian Franţ, Daniel Guţă, Alin Ion, Andreea Mitrache, Mugurel Manea, Corina Macavei, Irina Rîpan, Iulian Bunilă, Simona Suciu, Claudia Petraru, Sînziana Ionescu, Claudiu Dumitrache, Bogdan Vladu, Bogdan Nistor, Dorin Ţimonea, Tudor Chirilă, Claudia Bonchiş, Florina Pop, Olimpia Man, Cosmin Carp, Ramona Găină, Cezar Pădurariu, Anca Nechita, Olimpia Filip, Dinu Zară, Ştefan Borcea, Florin Jbanca, Dana Mihai, Ionela Stănilă, Laurenţiu Ionescu, Mădălin Sofronie, Miruna Luca, Bianca Sara, Cristina Cicău, Ioana Nicolescu. 

Harta celor mai bune licee din ţară

 </p> <p> <strong>CITIŢI ŞI:<br /> <br /> <a data-cke-saved-href="http://adevarul.ro/educatie/scoala/evaluare-nationala-2013-capacitate-2013-rezultate-finale-evaluare-nationala-rezultate-finale-evaluare-nationala-2013-1_51d3caafc7b855ff56f6b5b0/index.html" href="http://adevarul.ro/educatie/scoala/evaluare-nationala-2013-capacitate-2013-rezultate-finale-evaluare-nationala-rezultate-finale-evaluare-nationala-2013-1_51d3caafc7b855ff56f6b5b0/index.html" target="_blank">REZULTATE FINALE EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013. Lista cu notele obţinute de elevi la examenul de Capacitate 2013, judeţ cu judeţ</a></strong><br /> <br /> <a data-cke-saved-href="http://adevarul.ro/educatie/scoala/evaluarea-nationala-2013-promovabilitate-759-contestatii-spun-profesoriio-1_51d2880bc7b855ff56f0b6af/index.html" href="http://adevarul.ro/educatie/scoala/evaluarea-nationala-2013-promovabilitate-759-contestatii-spun-profesoriio-1_51d2880bc7b855ff56f0b6af/index.html" target="_blank"><strong>EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 75% din elevi au luat note peste 5 înainte de contestaţii. Ce spun profesorii?</strong></a></p> <p> <a data-cke-saved-href="http://adevarul.ro/educatie/scoala/admitere-liceu-2013-adevarulro-arata-copilului-liceu-repartizat-1_51d16ea1c7b855ff56eb7c92/index.html" href="http://adevarul.ro/educatie/scoala/admitere-liceu-2013-adevarulro-arata-copilului-liceu-repartizat-1_51d16ea1c7b855ff56eb7c92/index.html" target="_blank"><strong>ADMITERE LICEU 2013 Adevarul.ro îi arată copilului tău la ce liceu poate fi repartizat în funcţie de media de la Evaluarea Naţională</strong></a></p>

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite