Liviu Pop pregăteşte BAC-ul de iarnă. Urmează BAC-ul cu forţa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, vrea să le mai dea o şansă celor care nu iau examenul de Bacalaureat în primele două sesiuni - din vară şi din toamnă - şi să introducă o a treia sesiune în iarnă. Motivul invocat: creşterea ratei de promovare a examenului de maturitate.

„Organizarea celei de a III-a sesiuni de Bacalaureat are legătură cu faptul că un număr destul de mare de tineri absolvenţi de clasa a XII-a nu au reuşit pe parcursul anilor de studii să se pregătească suficient pentru a promova acest examen. În ultimii zece ani, aproape două milioane de români au terminat clasa a XII-a dar, dintre aceştia, aproape jumătate nu şi-au luat Bacalaureatul, mai precis 800 şi ceva de mii. Dintre aceştia, 700 de mii sunt din zona liceelor tehnologice.  Din punctul meu de vedere, cred că o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanţa de iarnă“, a spus Liviu Pop, opinând că legea permite organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat.

„Sper că este o glumă“

„Sper că este o glumă. Dacă ne dorim neapărat să le dăm aceste diplome copiilor care nu învaţă, nu este o problemă. În acest caz, putem să le dăm din prima sesiune numai adunări şi scăderi ca să treacă toţi. După aceea vor merge la facultăţi însă se prea poate să nu facă faţă cerinţelor din mediul universitar. Mai în glumă, mai în serios, înlocuirea sesiunii din toamnă cu una organizată în iarnă ar fi acceptabilă. Dar să introduci încă o sesiune, în niciun caz. Dacă vrem într-adevăr să îi ajutăm pe aceşti elevi, mai bine introducem Bacalaureatul diferenţiat pentru cei care termină liceele tehnologice, prin care să le oferim o diplomă pentru a putea presta o meserie. România trece printr-o criză acută de meseriaşi, şi, în general, de forţă de muncă calificată“, a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Iulian Cristache.

Introducerea unui Bacalaureat diferenţiat este soluţia preferată şi de Coaliţia pentru Educaţie pentru a oferi o şansă reală de integrare pe piaţa muncii tinerilor care nu sunt pregătiţi să meargă la facultate. „Autorităţile din România se fac că nu văd opţiunile din alte ţări: Bacalaureat diferenţiat, filieră profesională cu nivelurle 4, 5, 6 sau chiar un nivel mai înalt de calificare. Stăm în acelaşi model sovietic de 50 de ani şi fugim de dezvoltare obligând elevii să aibă prezenţă în licee în care pierd timpul, se plictisesc, în care sunt evaluaţi după conţinuturile memorate care nu au legătură cu viaţa lor de zi cu zi”, a explicat preşedintele coaliţiei, Daniela Vişoianu.

„Copiii sunt tărâţi într-un sistem care nu este capabil să le ofere nişte competenţe minimale precum cititul şi socotitul“

Specialiştii din zona învăţământului preunivesitar atrag atenţia că problema performanţei slabe a elevilor la Bac nu poate fi rezolvată decât în primii ani de şcoală. „ Noi suntem acum în momentul în care vrem să corectăm ce putem ca să le dăm cât mai multor oameni o diplomă pentru a se putea angaja sau a merge la facultate. Această măsură reprezintă o corectură de suprafaţă care nu rezolvă problemele de fond. Copiii sunt tărâţi într-un sistem care nu este capabil să le ofere nişte competenţe minimale precum cititul şi socotitul. Prea mulţi elevi termină clasa a VIII-a fără a poseda aceste abilităţi, care până la urmă sunt vitale pentru a se descurca în viaţă. Astfel, elevii intră la licee teoretice unde sunt puşi în faţa unor conţinuturi, cel puţin la limba română, care depăşesc cu mult capacitatea lor de înţelegere, iar rata scăzută de la Bacalaureat reflectă întocmai acest lucru“, arată profesoara de română, Cristina Tunegaru.

 „Ştim cu toţii că cei care vor într-adevăr să treacă Bacalaureatul se pregătesc pentru prima sesiune, iar respectivii iau examenul naţional din prima. Întotdeauna, în sesiunea a doua a evaluării, rata de promovare a fost foarte scăzută. Acest lucru va fi valabil şi dacă se vor face alte şapte sesiuni de examen. Desigur, sunt excepţii, adică sunt persoane care merită o a doua şansă, iar aici mă refer la candidaţii care se pierd din cauza emoţiilor sau care au participat la competiţii internaţionale şi nu au avut timp să se pregătească“, explică preşedintele Asociaţiei EDU CER, Ştefan Vlaston. Acesta a punctat că rata de promovare la Bac, în prima sesiune, a fost de 72,9%  în 2017 respectiv de 68% şi 67,9% în 2016 şi 2015- şi vizibil mai scăzută la sesiunea din toamnă: 26% în 2017, 24,1% în 2016  şi 24% în 2015. O altă chestiune subliniată de specialist este că organizarea unei alte sesiuni pentru Bacalaureat presupune nişte costuri semnificative, atât financiare cât şi de timp.

Mediul universitar va avea de suferit

Nici măcar elevii, care sunt potenţialii beneficiari ai măsurii, nu susţin iniţiativa lui Liviu Pop. „Scopul nu este ca toţi absolvenţii de liceu să meargă la facultate. Acolo trebuie să ajungă numai cei care sunt pregătiţi să facă faţă cerinţelor din mediul universitar“, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Ioana Băltăreţu. Acelaşi lucru este susţinut şi de reprezentanţii studenţilor. „Calitatea învăţământului preuniversitar nu ar trebui măsurată doar prin indicatori de ordin cantitativ, precum rata de promovare la Bacalaureat, care sunt utilizaţi de cele mai multe ori pentru bifarea unor obiective politice declarative, ci ar trebui măsurată, în primul rând, prin indicatori calitativi, care să releve profunzimea problemelor din sistem. O rată de promovare crescută nu trebuie obţinută artificial prin astfel de propuneri, ci trebuie să fie un rezultat firesc al unui învăţământ preuniversitar performant”, a transmis Liga Studenţilor printr-un comunicat de presă.

Cât costă o sesiune de Bac

Personalul din comisiile de Bacalaureat este plătit după cum urmează: un preşedinte de comisie primeşte maximum 714 lei, un vicepreşedinte, secretarul, şi membrii din comisii primesc 460 lei, iar un asistent 40,3 lei /zi. Cei care fac parte din centrele zonale de evaluare primesc între 450 de lei şi de 1000 de lei, iar un profesor evaluator primeşte 6,67 lei/lucrarea corectată. Costul total pentru o sesiune de Bac este de 30 de milioane de lei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite