Ministrul Pop se plânge de problema profesorilor abuzivi în timp ce stă cu „soluţia în sertar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Pop se adaugă pe lista miniştrilor de la Educaţie care recunosc că sistemul de învăţământ permite reintegrarea profesorilor demişi pentru că reprezintă un pericol pentru elevi, dar nici acesta nu face nimic pentru a rezolva acest lucru, arată specialiştii în Educaţie. Ei reclamă că problema persista de ani de zile, iar documentul care ar putea să o soluţioneze a „fost pus la sertar“.

„Este un caz greu, dar sunt convins că alături de colegii mei putem să rezolvăm, modificând Legea Educaţiei Naţionale în aşa fel încât un profesor care este exclus din învăţământ să nu mai poată intra în sistem o perioadă de timp. Astăzi, dacă avem o situaţie de violenţă în şcoală a unui cadru didactic, vine la concurs în toamnă şi poate să ocupe acel post pentru că nu are nicio interdicţie”, a explicat zilele trecute ministrul referindu-se la cazul profesorului de Religie acuzat că s-a masturbat în timpul orei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu afirmă că, în ciuda faptului că instituţia pe care o reprezintă este angajatorul profesorilor, aceasta nu are ce să facă în cazul în care un dascăl abuziv doreşte să dea din nou concurs pentru un post chiar dacă a fost demis din motive grave. „Nu mai pot reintra în sistemul de învăţământ doar acele persoane care au primit o hotărâre judecătorească de condamnare penală definitivă, unde se specifică clar că respectivii nu mai au ce căuta în sistem. Din păcate, în prea puţine cazuri se ajunge la un proces judecătoresc, iar dacă totuşi se întâmplă, instanţele rareori dau o sentinţă prin care să interzică definitiv dreptul de activa ca pedagog. De aceea avem de-a face cu cazuri de profesori violenţi care se întorc în învăţământ“, a declarat Banu.

De cealaltă parte, preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“ Ştefan Vlaston subliniază că reglementarea inspectoratului şcolar ca angajator în locul şcolii (în 2014) este problematică. „Un profesor este sancţionat de o comisie formată din colegii săi de cancelarie. Dată fiind această legătură, de regulă, comisia cere sancţiuni cât mai blânde sau chiar deloc, depinde de gravitatea faptelor. Pe de altă parte, trebuie să avem în considerare că şcoala cunoaşte cel mai bine calitatea unui profesor. Iar dacă directorul sau profesorii unei şcoli nu doresc ca un coleg de-al lor să revină la catedră nu au nicio putere în acest sens“, a explicat specialistul.

Au revenit nestigheriţi la catedră

Experţii în Educaţie adaugă că problema reintrării profesorilor abuzatori în sistem persistă de ani de zile. „Cazuri de profesori violenţi, agresivi fizic, emoţional sau verbal sunt raportate de ani de zile.  Astfel de dascăli au un impact negativ foarte puternic asupra copiilor şi pot cauza traume pentru tot restul vieţii. În cele mai multe dintre situaţii, după ce atenţia publică s-a diminuat, profesorii au revenit la catedră nestingheriţi. Cel mai dificil de înţeles pentru mine este însă coalizarea celorlalte cadre didactice în jurul acestor oameni şi scuzele găsite celor mai brutale comportamente, deşi aceste cazuri aruncă o lumină nefavorabilă asupra întregii categorii profesionale“, a declarat preşedintele Asociaţiei „Edusfera“ Tincuţa Apăteanu.

Cazuri de profesori violenţi, agresivi fizic, emoţional sau verbal sunt raportate de ani de zile. Astfel de dascăli pot cauza traume pentru tot restul vieţii.

De altfel, specialiştii spun că există un proiect care are ca scop regândirea conduitei dascălilor cât şi posibilele sancţiuni însă „a fost pus la sertar“ de guvernul PSD. „Dacă vom privi retrospectiv, vom afla că eventualele soluţii ar fi putut fi găsite tocmai printre documentele ministerului. În decembrie 2016, ministrul Mircea Dumitru lansa în dezbatere publică proiectul Codului de Etică al Învăţământului Preuniversitar care urma să reglementeze conduita cadrelor didactice şi a elevilor. Documentul se dorea a fi un mijloc eficient de consacrare a valorilor care ar trebui să guverneze relaţia elev-profesor. Evident, în ianuarie 2017, odată cu venirea noului Guvern, Codul de Etică a fost pus la sertar cu argumentul că «nu este prioritar pentru sistem» şi că va fi abordat abia după schimbarea Legii Educaţiei. Este lipsit de profesionalism ca un ministru al Educaţiei să caute scuze, fiind de datoria lui să găsească soluţii la problemele din sistem“, a comentat consilierul pe probleme de Educaţie Vlad Ştefan.

Ultima dezbatere aprinsă din spaţiul public cu privire la acest subiect a avut loc în urmă cu patru ani, atunci când directoarea şi o învăţătoare de la Colegiul C.A Rosetti din  Capitală au fost acuzate  că au cerut bani de la elevi pentru organizarea serbării de Crăciun.

 Acuzat că s-a masturbat în faţa elevilor

Un profesor de Religie de la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu“ din Copşa Mică din Sibiu (care este şi preot) este acuzat că s-a masturbat la catedră chiar în timpul unei ore. Reclamaţiile au fost lansate în spaţiul public, vinerea trecută, de către mama unei eleve, care avea salvată în telefon o filmare cu respectivul incident. Profesorul şi-a dat demisia în ziua în care a izbucnit scandalul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite