VIDEO Adevărul Live: Noul cod de etică, publicat de minister până la finele anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii nu vor mai avea voie să ceară sau să accepte cadouri, bani sau servicii şi nici să facă meditaţii cu elevii de la clasele lor. Aşa prevede proiectul Codului Etic pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei. Secretarul general al ministerului, Gabriel Ispas, a anunţat la Adevărul Live că documentul va fi gata la finele anului.

 

UPDATE: "Strategia anticorupţie a fost aprobată pe 30 septembrie de Remus Pricopie, iar acum au loc discuţiile pentru Codul Etic. Consider că este mai bine să avem un demers foarte riguros încât la sfârşitul acestui an şcolar să avem un Cod de Etică aprobat. Astfel, la începutului noului an şcolar, com avea un nou Cod de Etică ce va stabili ce poate şi ce nu poate să facă un profesor în ceea ce priveşte normele de conduită la şcoală", a declarat Gabi Ispas. Acest cod va fi valabil 20-30 de ani.

Un Cod tic trebuie să fie îmbunătăţit ori de câte ori este nevoie, când apar experienţe noi., a spus Valentin Mureşan, director al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată şi profesor la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti.

"Situaţia anilor '90 a fost destul de fluidă din toate punctele de vedere, legislativ, juridic. Să nu uităm că noi încă mai păstrăm mentalităţi dinainte de '89, dar suntem într-un proces în care societatea începe să se modernizeze, să se aşeze", a spus Troie.

Ispas a povestit că în decembrie '89 au fost abrogate toate articolele legate de educaţie şi între' 90-95 au fost date cinci "de facto" legi ale Educaţiei prin ordonanţe de urgenţă, abia în '95 Maior a dat o Lege a Educaţiei clară.

Românii consideră normale micile atenţii

"Prin Educaţie, noi creăm caractere sau monştri. În 2013 am avut cel mai mare sondaj făcut pe teme educaţionale din '90 încoace şi am aflat că foarte mulţi nu mai percep "cadourile" ca pe o chestiune nelegală", a explicat Ispas. El a mai spus că este un lucru normal să dai un simbol al recunoştinţei (o floare, o cutie de bomboane), dar asta ca un gest de recunoştinţă. "În schimb, când auzi în prima zi de şcoală că profesoara cere o listă cu ce se ocupă părinţii ca să le transmită că trebuie să cumpere pentru clasă un calculator, un videoproiector, atunci nu mai este în regulă", a mai spus Ispas

Valentin Mureşan aminteşte că în niciun cod de etică nu este precizat plagiatul, ce facem în aceste cazuri?

Troie spune că pentru dotarea şcolilor cu echipamente educaţionale, de lucrul acesta se pot ocupa asociaţiile părinţilor. "Un bun înregistrat care a intrat pe o cale corectă este un bun al şcolii, nu al profesorului. Asta se poate soluţiona", a spus Troie.

"Sunt elemente de nuanţă şi de substanţă subtile, ce-i drept sunt şi articole care nu au un conţinut clar, aici trebuie să intervină societatea şi să-i dea conţinut", a spus Ispas.

În toate cazurile de ambiguităţi de genul acesta, trebuie intervenit cu explicaţii. Am putea spune că unităţile şcolare pot adăuga la Codul Etic specificaţii în funcţie de nevoile din mediul lor, fiindcă una este un liceu tehnologic, şi alta un liceu de elită, a spus Mureşan. Desigur există şi riscul de supralegiferare, un cod prea stufos.

Troie mai spune că un om va respecta nişte reguli atunci când ştie că are ceva de pierdut. "Omul se gândeşte că dacă nu face asta, nu are ce pierde, Sunt multe lucruri care nu pot fi cuantificate pe care le face un profesor. El se poate sau nu implica sufleteşte cu o clasă, lucru care nu poate fi cuantificat", a spus Troie.

Regulile sunt respectate, atunci când ştii că ai ceva de pierdut

Troie mai spune că un om va respecta nişte reguli atunci când ştie că are ceva de pierdut. "Omul se gândeşte că dacă nu face asta, nu are ce pierde, Sunt multe lucruri care nu pot fi cuantificate pe care le face un profesor. El se poate sau nu implica sufleteşte cu o clasă, lucru care nu poate fi cuantificat", a spus Troie.

"Eu nu pot să vin cu reguli de conduită pentru profesori din moment ce nu pot să le asigur o motivaţie, un salariu decent. Universităţile trebuie să se implice activ împreună cu inspectoratele în formarea înaltelor competenţe educaţionale", spune Ispas.

Troie atrage atenţia că profesorul îşi pune problema ce face cu acel curs, la ce îi foloseşte. "Omul îşi spune:" Ok, am făcut acel curs, ce fac acum?". În străinătate, omul ştie că dacă a făcut acel curs, primeşte un salariu mai bun, spre exemplu", spune Troie.

"Nu de un cod etic avem nevoie, ci de un sistem de management etic, o infrastructură etică. Un cod etic trebuie înconjurat de o seamă de instituţii care să-l impună, să-l introducă în sufletele oamenilor. Un birou etic", exemplifică Valentin Mureşan.

Troie întreabă ce competenţe ar avea acei oameni, exceptând bunul simţ.

El mai întreabă dacă părinţii nu au nicio vină, având în vedere că acel cadoul vine de la ei "Legea trebuie să pedepsească şi pe cel care mituieşte. Părintele acela este imoral, pe el cum îl pedepsim?", a mai spus el.


Gabriel Ispas, secretar general adjunt al Ministerului Educaţiei şi preşedinte al Comisiei pentru prevenirea corupţiei în învăţământul preuniversitar, Valentin Mureşan, director al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată şi profesor la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, şi Adrian Troie, profesor de matematică şi director adjunct la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti analizează astăzi, la Adevărul Live, noile norme de conduită la care profesorii trebuie să se supună începând din toamna acestui an.

Printre altele, documentul interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare.

Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor „avantaje materiale sau financiare“. Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite