Ordonanţa „garantată Vanghelie”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum adică? Păi, simplu: ordonanţa e „garantată” Pricopie şi Costoiu, că ei au scris-o, ca miniştri. Pricopie şi Costoiu sunt “garantaţi” Andronescu, că ea i-a pus unde sunt acum. Şi Andronescu e „garantată Vanghelie”, cu acte în regulă, de mult, în sectorul „care este”, după cum ştim toţi. Q.E.D.!... Eu, cetăţeanul, v-am votat să scoateţi Şcoala din comunism şi voi, acum, vă bateţi joc de votul meu. Să vă fie ruşine!...

De ce zic cum zic? Pentru că povestea începe hăt, în 2011, din acelaşi pix otrăvit „garantat Vanghelie”, cu o sinistră propunere legislativă, despre care am scris la vremea ei, http://scoala-pe-bune.blogspot.ro/2011/10/curat-murdar-garantat-vanghelie.html.

Vă mai aduceţi aminte? I-auzi, ia!...

Pl-x nr. 537/2011 · Propunere legislativă privind modificarea alin. (1) al art.77 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011

„La art. 77, după alin. 1, se introduc următoarele aliniate:

11. Absolvenţii învăţământului liceal cu diplomă de absolvire şi media de absolvire cel puţin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul să urmeze în universităţi, în condiţiile aprobate de Senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licenţă, organizate legal în universitate, şi programei de bacalaureat.

12. Senatul universitar stabileşte condiţiile de înscriere şi de finanţare a studiilor în anul pregătitor.

13. Absolvenţii anului pregătitor care promovează şi examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totală sau parţială a studiilor efectuate în anul I al programului de licenţă şi pot continua studiile, în condiţiile stabilite de Senatul universităţii.

[…]

17. Statul susţine financiar absolvenţii de liceu care se încadrează în prevederile alin. 11 şi 16 cu o finanţare corespunzătoare, cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj

Tot aşa, de încălzire, o vorbă de duh cântată de Viorica şi Ioniţă de la Clejani, mânca-le-aş eu sufletul lor, cum le zic ei de dumnezeieşte!...

I-auzi, ia!... http://www.youtube.com/watch?v=jzoV0I0ax9Y

"Of-ooooooooooooofffff, măi-măăăăăăăăăi!...

Foaie verde foi de prun

Spune, spune, moş bătrân

Căişorii când se fur?

Noaptea pă fulgerătură

Atunci căişori se fură

Când e negură şi ceaţă

Atunci căişori se-nhaţă!...

Of-ooooooooooooofffff, măi-măăăăăăăăăi!..."

V-aţi prins, nu-i aşa?

Şi cu OUG 49/2014 e ca cu (sic!...) caii Viorichii. Hoţeşte, adică. Pe blat. Departe de ochii lumii. “În cel mai pur stil mafiot”, ca să citez dintr-o celebră încheiere recentă referitoare la modus operandi al unui fost prim-ministru, aflat acum în puşcărie. Cât mai pe neaşteptatelea şi pe neatinselea, până când răul furăciunii să fie împlinit în fapt, deci să fie cât mai greu de întors.

Golăneşte, adică, şi în dispreţul vulgului idiot din agora (adică piaţa publică, forul civic al cetăţii, cel îndreptăţit democratic să cunoască, zic, a priori ce-i coc guvernanţii – nu a posteriori, ca la neoameni), care aşteaptă naiv de la Guvern proiectele de scos Şcoala din hăul comunistoid în care se află, starea de fapt frizând acum statutul de pericol iminent la fibra statului de drept.

Şi ce primeşte, în loc, vulgul? OUG 49/2014!

Vorba lui Ţuţea, citat de Pleşu, https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/mustele-noastre-1540522.html:

Suntem curul Europei!...

Mulţi au exprimat public, în zilele post-OUG 49/2014, droaie de probleme de fond faţă de incalificabilul demers recent al guvernului României (nu scriu instituţia cu majusculă, că nu merită).

Profesorul Mircea Miclea face aici, http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17598536-prima-luare-pozitie-fata-lovitura-data-educatiei-guvern-mircea-miclea-este-pact-national-anti-educatie-readuce-impostura-doctorate-rectorii-pot-viata-universitatile-private-isi-fac-regulile-este-groza.htm,  o analiză solidă a modificărilor aduse Legii Educaţiei, şi califică demersul drept "pact naţional anti-educaţie".

Doctorul în ştiinţe politice Sorin Bocancea trage şi el un puternic semnal de alarmă în materia OUG 49/2014: https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/ordonanta-atentat-la-adresa-educatiei-nationale-1548476.html.

Jurnalistul Laurenţiu Mihu comentează la obiect şi analizează schimbarea schimbării: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ciorbea--bresa-cea-lacoma-din-planul-lui-ponta--341773.

Înb fine, şeful statului a sesizat formal Avocatul Poporului pe acelaşi subiect: http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/presedintele-cere-avocatului-poporului-sa-se-sesize-din-oficiu-modificarile-din-legea-educatiei-341842.

Eu detaliez aici două probleme grele cu OUG 49/2014:

  • Prima problemă este de principiu şi vizează dimensiunea profund ne-etică a modului de lucru: în spatele uşilor închise, fără o dezbatere deschisă prealabilă. Fait accompli. În dispreţul deplin al opiniei publice. Dă-i în mă-sa pe ăştia cu schimbarea lor de paradigmă, să urle ca apucaţii după ce trecem Ordonanţa, treaba e făcută. Mucles!...

Aici subliniez comportamentul dezonorant al ministrului Pricopie, care a minţit cu bună-ştiinţă, la 17 septembrie 2013, în direct, la oră de vârf. Iată ce l-am întrebat eu şi ce a răspuns el, verbatim, https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/valul-tsunami-pe-cartul-ministrului-pricopie-1474910.html:

CONTEXT. Fără excepţie, evaluările internaţionale din ultimele două decenii constată starea sistemului public al Educaţiei din România drept una structural, endemic sub-performantă. Rezultatele la examenele naţionale de bacalaureat din ultimii trei ani confirmă incontestabil inadecvarea profundă a sistemului public al Educaţiei la realitatea României de azi şi, cu atât mai mult, de mâine.

ÎNTREBĂRI. CÂND şi CUM, specific, veţi iniţia procesul schimbării paradigmei actuale a Educaţiei în România?

Din răspunsul care a durat şapte minute mult prea lungi, secvenţa cea mai relevantă pentru mine a fost aceasta:

"Repet, fără să am pretenţia unei schimbări de filosofie – pentru că şi schimbarea de filosofie a modului în care noi organizăm şcoala românească trebuie să fie, de fapt, rezultatul unei dezbateri foarte mari, apoi această schimbare de filosofie trebuie să se reflecte într-o nouă lege a educaţiei… Ăăăă... Ce credeţi că se va întâmpla astăzi dacă eu acum în acest interviu spun într-un an de zile vom avea o nouă lege a educaţiei, care va avea o nouă filosofie? Păi, evident că va incepe o agitaţie, şi în special politică, de nemăsurat. Prin urmare, nu spun acest lucru... Eu spun că trebuie să avansăm gradual, că trebuie să conservăm tot ceea ce s-a facut bun în sistem de-a lungul timpului şi pe măsura ce corectăm aceste deficienţe de-ale sistemului să încercăm să ne gândim şi la şcoala de mâine..."

Dacă, în acest moment, nu vorbim în fapt despre o nouă lege a Educaţiei, atunci despre ce vorbim?!... Şi ca să nu facem valuri, mai bine lucrăm pe la spate, prin ordonanţe. Nu vorbim de o nouă lege, în schimb mânărim pe blat Legea 1 / 2011, până iese cum vrem noi.

Nu ştiu cum e cu "agitaţia politică de nemăsurat", dar vestea proastă, domnule Pricopie, este că tocmai v-aţi ridicat în cap, nemăsurat de mult, o bună parte din cei care ştiţi prea bine că ştim bine de tot educaţie şi ştiţi prea bine că v-am creditat din start cu buna noastră credinţă şi încrederea noastră că veţi împlini o menire istorică în Educaţiei.

Cum aş fi eu, de pildă.

În acest mod acţionaţi laş şi fricos. Dar, mai ales, acţionaţi împotriva interesului naţional strategic al României, acela de a duce Şcoala din secolul XX unde ea se află acum, în secolul XXI, unde ar trebui să fie. Nu faceţi ceea ce aveţi obligaţia să faceţi ca ministru în Guvernul României, pentru ca Educaţia să nu mai fie ameninţare la siguranţa naţională, ca acum.

Drept pentru care, începând din acest moment puneţi-mă pe lista adversarilor dumneavoastră, în loc de partener pentru schimbarea paradigmei Educaţiei în României, aşa cum m-am oferit, onest şi loial faţă de proiect, şi cum n-aţi avut curaj să o faceţi de doi ani încoace (inclusiv în materia generosului tri-master România-S.U.A., despre care ştiţi prea bine – proiect avortat deocamdată)

Evident, în buna tradiţie a învăţăturii lui Octavian Paler, am în vedere dimensiunea cordială a “polemicii” noastre, polemică focalizată pe proiect şi nu pe persoane. Sincer, nu înţeleg de ce vă e frică să rupeţi pisica – dar asta e problema dumneavoastră. Deocamdată, încă sunteţi profund captiv în establishment, dar eu îmi menţin o rezervă de încredere că sunteţi vindecabil, cu o ţâră de curaj autentic.

Hadeţi, că puteţi, dacă vreţi cu adevărat!...

  • A doua problemă are în vedere conţinutul propriu-zis al infamului text. Mircea Miclea a numărat peste 90 de modificări ale Legii 1 / 2011, care, adăugate celorlalte câtorva zeci operate prin ordonanţele anterioare, duc, în fapt, la o altă lege a Educaţiei (atenţie, eu nu spun că Legea 1 / 2011, lege organică de altminteri, e bună aşa cum e, ci doar că, de facto, ea încetează să mai opereze în litera şi spiritul său, trecând practic în altceva) Faptul inadmisibil pentru mine este că în frenezia mafiotă a zecilor şi sutelor de modificări mutilante, tovarăşii politrucieni care au în fişele de pot diriguirea strategică a Educaţiei nu scriu un singur cuvânt măcar, de natură să ducă Şcoala în viitor, ci dimpotrivă, îngroapă mai cu sete sistemul public al Educaţiei în mlaştina mafiot-comunistoidă a re-împărţirii pe sprânceană a feudelor care aduc bani, funcţii, re-centralizând feroce în loc să dea curs Pactului Politic pe Educaţie, http://www.presidency.ro/static/ordine/Pactul_National_pentru_Educatie.pdf, pe care tot ei, politrucienii, l-au semnat ipocrit în 2008, ştiind dintru bun început că nu-i vor da viaţă în veci.

Nimic despre VALORI ăn Educaţie!

Nimic despre ARHITECTURI CURRICULARE!

Nimic despre CARIERE DIDACTICE!

Nimic despre ALTERNATIVE EDUCAŢIONALE puternice!...

Consiliul Naţional al Rectorilor zice că cu OUG 49/2014 e foarte bine, http://www.cnr-romania.ro/admin/documente/Comunicat-de-presa-CNR.pdf.

Minunat! Atunci vă urez să folosiţi OUG 49/2014 pentru a vă propulsa universităţile în primele 100 din lume, de acolo de unde ele sunt acum (300+? 400+? 500+?). Ce poate fi mai tare decât OUG 49/2014 pentru a vă consolida exponenţial strădania pe care oricum o depuneţi (nu-i aşa?!...), de a vă alătura, ca valoare şi performaţă de nivel mondial, benchmark-urilor Harvard-MIT-Oxford-Cambridge şi altele asemenea, detronându-le pe ele şi punând în loc celebrele universităţi ale dumneavoastră? (Eu vorbesc din “loja Harvard”, care, din 1999, îmi este şi Alma Mater, şi angajator.)

Tot în context, eu sunt total convins că OUG 49/2014 pe care o salutaţi oficial este fix instrumentul ce vă lipsea pănâ acum, şi pe care îl veţi folois la greu şi ca să propulsaţi România noastră eternă, fascinantă şi mioritică de acolo de unde ea, meschin, puchinos şi mediocru, este acum: adică a 28-a în Europa la Indicele Competitivităţii, conform recentului raport WEF, https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/europa-2020-raport-asupra-competitivitatii-1545220.html.

A 28-a, din 28 de state membre, adică.

Ultima, carevasăzică.

Ptiu!...

Drept pentru care cer public Avocatului Poporului:

atacaţi OUG 49 / 2014 la Curtea Constituţională!

Aşa să vă ajute Dumnezeu!

În rest, credeţi-mă pe cuvânt de onoare, rămâne cum am stabilit deja de mult, https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/scrisoare-deschisa-primului-ministru-si-1398187.html: ca în Coşbuc.

Uitre cum:

"Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa

Nici în mormânt!..."

p.s. Distinse doamne şi distinşi domni rectori, semnatare şi semnatari ai adeziunii C.N.R. citate în textul meu, vă cer permisiunea de a-mi îngădui un feedback respectuos, gramatical: din motive de etimologie corectă, scriem repercusiuni, şi nu reperCURsiuni. Detalii, aici: http://dexonline.ro/definitie/repercusiune.

image

p.p.s. Constat absenţa, din lista universităţilor semnatare ale adeziunii C.N.R. citate, a Universităţii din Bucureşti.

image

Dacă nu e doar o omisiune întâmplătoare, atunci sunt mândru de instituţia în care, de cinci ani, predau şi eu un curs.

p.p.s. UBB?!... Ouch!...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite