Programul educativ „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada finala

„Asociaţia de Asistenţă pentru Programe de Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Biroul de Informare al Parlamentului European din România desfăşoară, în perioada ianuarie-iunie 2017, programul educativ „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European”.

Asociaţia de Asistenţă pentru Programe de Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Biroul de Informare al Parlamentului European din România desfăşoară, în perioada ianuarie-iunie 2017, programul educativ „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European”.

Programul urmăreşte îmbunătăţirea cunoştinţelor despre Uniunea Europeana şi valorile sale fundamentale, precum democraţia şi statul de drept, în rândul tinerilor. Scopul acestuia este reprezentat de familiarizarea elevilor şi a profesorilor cu drepturile şi libertăţile acordate de statutul de cetăţean european, precum şi cu rolul Parlamentului European în procesul decizional. 

prog

Totodată, li se prezintă elevilor importanţa realizărilor Uniunii Europene pentru viaţa lor de zi cu zi, dar şi din prisma posibilităţilor de educaţie şi dezvoltare care li se oferă. De asemenea, se pune accentul pe modul în care elevii se pot implica pentru ca Europa să fie, în viitor, aşa cum şi-o doresc. În acest sens, se nuanţează posibilitatea lor de a influenţa procesul decizional la nivel european, prin prezenţa la vot la alegerile europene din 2019.

Peste 25 de şcoli din Municipiul Bucureşti şi judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu Ilfov şi Prahova au luat parte la proiectul „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European”. Printre acestea, se află Colegiul Naţional „Grigore Moisil” cu o participare activă şi constructivă. La nivelul liceului, a fost aleasă o echipă formată din 5 cadre didactice (ambasadori seniori) şi un coordonator de proiect, în persoana doamnei profesoare Simona Buiu. Din rândul elevilor au fost aleşi 10 participanţi (ambasadori juniori).

prog1

Atât ambasadorii seniori, cât şi cei juniori au dus o importantă campanie de informare asupra beneficiilor Uniunii Europene, în cadrul unor workshop-uri, dezbateri şi aplicaţii practice. În acelaşi timp, a fost organizat un punct de informare cu privire la Uniunea Europeană la nivelul liceului.

Evenimentul încununat cu succes a fost reprezentat de organizarea unei parade, având ca temă valorile specifice statelor membre, în ideea promovării unităţii în diversitate. În acest spirit, evenimentul a cuprins şi o expoziţie cu specialităţi culinare tradiţionale. Alături de diriginţii lor, elevii s-au arătat deschişi în promovarea valorilor de toleranţă, înţelegere şi cooperare şi au manifestat un viu interes în cunoaşterea diverselor culturi care formează fundamentul Uniunii Europene.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite