Proiectul „O masă caldă la şcoală”, pe ordinea de zi a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul adoptă astăzi proiectul Ordonanţei de urgenţă prin care zeci de mii de de preşcolari şi elevi din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar ar urma să primească o masă caldă pe zi. Dacă proiectul va fi un succes, din anul şcolar 2017-2018 programul va fi extins la toate unităţile de învăţământ, potrivit premierului Dacian Cioloş.

Aproximativ 30.000 de elevi şi preşcolari din 50 de unităţi şcolare vor primi, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat pe ordinea de zi a Guvernului, un pachet alimentar sau masă caldă în limita a 7 lei. Proiectul de ordonanţă a fost elaborat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice.

„Venim cu un program pilot care să permită acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar în fiecare zi la şcoală. Am ales câteva unităţi de învăţământ care sunt deocamdată în acest program pilot din zone geografice diferite, din medii sociale diferite, tocmai pentru a vedea în ce fel putem face eficient acest program şi dacă, după acest an şcolar 2016-2017, acest proiect pilot confirmă obiectivul este ca el să fie lărgit apoi la nivelul întregii ţări şi să combinăm cumva şi programul Fructe în şcoli cu Laptele şi Cornul, mai adăugând nişte resurse financiare pentru a putea oferi o masă caldă în şcoli sau un pachet alimentar”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Premierul a mai precizat că „fără implicarea autorităţilor locale, a inspectoratelor şcolare, a unităţilor de învăţământ, a conducerii unităţilor de învăţământ respective, acest program nu are cum să reuşească, pentru că trebuie amenajat acolo un minim de infrastructură de primire în care copiii să poată să servească masa”. 

Suma de 7 lei cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora. Suma alocată va fi actualizată periodic, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor, se arată în proiectul de act normativ.

Monica Anisie a precizat, pe 1 septembrie, că "în ceea ce priveşte selecţia şcolilor" pentru proiectul pilot, reprezentanţii Ministerului Educaţiei s-au "consultat cu inspectoratele şcolare" şi că "în mare parte au fost propuse şcoli din zonele defavorizate, dar care au un spaţiu unde se poate servi masa, şcoli care au cantine, şcoli care au în apropiere o cantină de la care se poate aduce mâncare în regim de catering".

De asemenea, elevii care nu pot primi masa din diferite considerente (medicale, culturală, religioasă sau confesională, vor beneficia de produse alimentare adecvate în limita unei valori zilnice de 7 lei/ elev sau prescolar.

Suma necesară implementării acestui program-pilot este de 34,674 milioane lei, iar finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat.

Iniţial, proiectul pilot era gândit doar pentru 22 de unităţi şcolare, ulterior, numărul şcolilor a fost crescut la 50.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite