Săptămâna „Şcoala Altfel” 2014. Cum i-au înlocuit elevii pe profesori pentru o zi la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început Săptămâna Altfel, în care elevii învaţă lucruri noi prin activităţi extracuriculare. Pe lângă excursii, vizite la muzee, la sediile de poliţie şi de pompieri, sunt şi câteva proiecte mai speciale. Spre exemplu, la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, luni, elevii au făcut schimb de roluri cu profesorii şi au predat la clasă.

„Ce vreţi să învăţăm mai întâi? Despre descălecatul din Moldova sau despre Basarab I care a pus bazele Ţării Româneşti?”, îi întreabă "profesorul" pe elevii de clasa a XII-a, care îl urmăresc cu ceva mai mult interes decât urmăresc în mod normal ora de Istorie. Ei îşi notează conştiincios pe caiete şi participă la oră, pun întrebări şi îi răspund profesorului.

Singura diferenţă dintre ora de istorie normală şi ora de istoria din prima zi din săptămâna „Şcoala Altfel” la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti este că profesorul este un elev al liceului.

Îmbrăcat la cămaşă, cu ochelari pe nas, o privire uşor emoţionată, cu o bucată de cretă în mână, Alexandru le scrie lecţia la tablă colegilor săi şi le pune întrebări. La sfârşitul orei le-a dat şi note de 10 celor care au participat mai mult. Nu numai "profesorul" i-a evaluat pe elevi, şi aceştia au făcut comparaţii între o oră predată de un profesor adevărat şi cea predată de colegul lor: "Am avut mai multă încredere în noi, am fost mai deschişi faţă de el, nu ne-a fost frică de o notă proastă", au spus copiii.

Schimb de roluri în clase

Schimbul acesta de roluri s-a petrecut luni în toate sălile de clasă de la "Gheorghe Lazăr". De patru ani, la iniţiativa directoarei adjuncte Ionela Neagoe, elevii şi profesorii fac acest experiment. Astfel, elevi selecţionaţi în urma unui concurs cu dosar şi interviu organizat de consiliul elevilor trec la catedră în locul profesorilor, iar cadrele didactice stau în bancă, de unde supraveghează buna desfăşurare a orei.

"Fiind o activitate între elevi, necesită o atitudine mai egalitară pentru o comunicare mai bună. M-am inspirat şi din orele predate de profesori străini, dar mai mult a fost improvizaţie", a povestit Alexandru. El a spus că este pasionat de istorie şi de asta a ales să predea această materie pentru o zi. Nu a trebuit să se pregătească pentru oră, spune el, fiindcă deja ştie destul de multă istorie.

image

"Mi-am făcut un plan de idei cu doamna profesoară, atâta tot, în rest am venit la oră şi le-am predat colegilor din ce ştiu, în principiu, lecţia despre formarea statelor româneşti este chiar una din preferatele mele, pe asta chiar o ştiam bine", a spus Alexandru. 

Profesoara de Istorie, Aura Grigore, s-a declarat plăcut surprinsă de experiment şi că astfel a descoperit ce cultură vastă are Alexandru. "Spre surprinderea mea, elevii sunt receptivi şi interesaţi, chiar foarte atenţi la oră. Alexandru a reuşit să-i captiveze, având o cultură generală vastă pentru un copil de vârsta lui", a spus profesoara.

Elevii au fost şi directorii liceului

Elevii nu i-au înlocuit doar pe profesori, ci şi pe directori. Spre exemplu, Cristian Ciobănescu, preşedintele consiliului elevilor de la "Gheorghe Lazăr", l-a înlocuit chiar pe Victor Nicolae, directorul liceului.

"În clasele a X-a şi a XI-a am ţinut locul unui profesor de matematică fiindcă eu chiar asta vreau să mă fac, profesor de matematică, după ce termin liceul, şi anul acesta am zis că vreau să văd şi cum este să fii director, adică să gestionez şi partea managerială a liceului şi cred că m-am descurcat destul de bine până acum", a spus "directorul". 

Cristian a şi luat câteva decizii, spre exemplu a trebuit să înlocuiască profesorii care absentează cu alte cadre didactice, fiindcă erau plecaţi în deplasare la olimpiada de matematică. "Am predat şi eu, am avut o oră la o clasă de a XII-a, mai mult recapitulare fiindcă am terminat materia, deci a fost un dialog, şi eu şi colegii ştiam deja despre ce vorbim, a fost simplu", a spus "directorul" liceului.

image

În imagine, "directorii" liceului "Gheorghe Lazăr"   FOTO: Adevărul

El apreciază că vor lua note mari la Bac. Anul trecut, spre exemplu, din 150 de elevi, în jur de 70 au avut peste 9 la matematică la examenul naţional.

Colega lui, Simona Mafteuţă, a predat la o oră de Română modele de subiecte pentru Bac. "Am împărţit copiii din clasă pe trei grupe şi fiecare a lucrat la câte un model, am citit rezolvările cu toată lumea şi am tras concluzii. Nu a fost o atmosferă tensionată, a fost chiar ok", a spus Simona.

Directoarea adjunctă a liceului, Ionela Neagoe, a povestit pentru adevărul.ro că ideea schimbului de roluri dintre elevi şi profesori i-a venit acum patru ani când, la o oră mai solicitantă, le-a zis elevilor "Cum ar fi să fiţi şi voi profesori pentru o zi să vedeţi cât de solicitant e?". 

Cu ajutorul unui profesor care a structurat proiectul l-a implementat de ziua liceului. Experimentul s-a dovedit a fi foarte popular şi a devenit în patru ani o tradiţie a liceului.

Evenimente în Săptămâna Altfel

Toate şcolile din ţară organizează săptămâna aceasta fel de fel de activităţi: 

Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Bucureşti organizează, miercuri, "Ziua Meşteşugarilor", unde copiii îşi pot testa îndemânarea şi talentul, participând la efectuarea unor activităţi de lăcătuşerie, mecanică auto, electrică, mecatronică, precum şi pictură  pe unghii, pe faţă, cusături, machiaj, coafat.

Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" organizează tot miercuri "Ziua Chinei", unde profesoara care predă chineza la liceu va prezenta, împreună cu elevi, elemente tradiţionale din cultura chineză cum ar fi caligrafia, muzica şi ceaiul.

Cu ocazia Săptamânii Altfel, Microsoft găzduieşte nouă clase de elevi care sunt interesaţi şi pasionţi de tehnologie. În cadrul întâlnirilor, s-a vorbit despre oportunităţi pentru tineri, mentorat, inovaţia din tehnolgie, siguranţa pe internet şi multe altele.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii,  va prezenta elevilor din ciclul gimnazial şi liceal, în cadrul unor dezbateri tematice, aspecte referitoare la prevenirea delincvenţei juvenile, precum şi exerciţii demonstrative cu câini poliţişti.

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti prin proiectul Gândirefresh va reuni elevi şi profesori din 21 de licee într-un club din Capitală, unde vor fi amplasate standuri de prezentare ale Poliţiei Capitalei, precum şi cel al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi Agenţiei Naţionale Antidrog. La sfârşitul activităţii, desfăşurate sub denumirea “Distracţie fără alcool şi violenţă”, elevii vor susţine momente artistice, urmând ca la final cei mai buni să fie premiaţi de organizatori.

Vizite la Jandarmerie, Poliţie şi la Pompieri

La sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române elevii vor avea ocazia să viziteze Centrul Operaţional, Galeria comandanţilor, iar la final vor putea viziona un film de prezentare a Jandarmeriei Române. Totodată, jandarmii le vor arăta tinerilor tehnica din dotare şi îi vor invita să participe la exerciţii de alpinism, de intervenţie, la demonstraţii cu câini şi cai ai Jandarmeriei.

Poliţiştii de frontieră le vor prezenta elevilor expoziţiile de uniforme şi drapele de luptă grănicereşti şi de armament de la Muzeul Poliţiei de Frontieră din Giurgiu. De asemenea, copiii vor putea participa la exerciţii demonstrative specifice misiunilor Poliţiei de Frontieră.

Porţile Muzeului Naţional - Foişorul de Foc se vor deschide pentru elevii interesaţi de activitatea pompierilor. De asemenea, la sediile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, precum şi la cel al Municipiului Bucureşti se vor desfăşura activităţi cu caracter preventiv – educativ destinate elevilor.

Un punct de atracţie îl vor reprezenta aeronavele din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. Piloţii  le vor împărtăşi micilor vizitatori aspecte referitoare la profesia lor.

Reprezentanţii Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” vor prezenta tinerilor interesaţi condiţiile în care sunt formaţi viitorii ofiţeri ai M.A.I., precum şi oferta educaţională a acestei instituţii de învăţământ.

Arhivele Naţionale îi invită pe elevii din Capitală să viziteze expoziţia foto-documentară “Copilărie regală” şi depozite de arhivă unde vor putea vedea documente originale relevante pentru istoria poporului român.

Activităţi similare se vor desfăşura în toate structurile Ministerului Afacerilor Interne atât la nivel central, cât şi local.


Ponta vrea o dezbatere privind învăţământul obligatoriu de la 5 ani, înainte de o decizie a Guvernului

Elevii intră luni în săptămâna de „Şcoală altfel”. Urmează vacanţa de primăvară

VIDEO Ce probleme ridică testele pe care le vor primi în mai elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, la Adevărul Live

Din septembrie, elevii din învăţământul primar vor putea învăţa şah la şcoală, în cadrul unui nou curs opţional

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite