BAREME şi SUBIECTE SIMULARE BAC 2016 Elevii au susţinut simularea la proba obligatorie a profilului. La Matematică a fost greu, la Istorie uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut miercuri simularea la proba obligatorie a profilului pentru examenul de Bacalaureat. Dacă la Istorie subiectele au fost accesibile, iar elevii pot obţine cu uşurinţă nota 8, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care au dat simularea la Matematică. Cei mai mulţi vor lua 5 sau 6, arată dascălii, care sunt de părere că subiectele au fost mai dificile decât cele care s-au dat la Bac anul trecut.

Zi de foc pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, care au susţinut simularea la proba obligatorie a profilului. Mai exact, cei care urmează cursurile liceale la profilul Real au susţinut proba scrisă la Matematică, iar cei de la Uman, la Istorie. Asta după ce marţi, cei care aparţin minorităţilor naţionale au susţinut simularea la Limba şi literatura maternă, iar luni cu toţii au fost testaţi la Limba Română.

De altfel, luni peste 345.000 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea la Limba şi literatura română la Bacalaureat. Subiectele le-au dat însă de furcă elevilor. Profesorii de Română spun că cel mai probabil elevii s-ar putea trezi cu note destul de mici, în condiţiile în care gradul de dificultate a fost de nivel mediu spre greu. „O să le fie dificil să ia nota 8”, au arătat dascălii.

Subiecte accesibile la Istorie. Neatenţia va face diferenţa

În ceea ce priveşte simularea pe care au susţinut-o elevii de clasa a XII-a la Istorie, subiectele au fost accesibile, după cum a declarat profesoara Mihaela Petreanu de la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Capitală. „Subiectul de clasa a XII-a are trei părţi. Prima parte a fost canalizată pe Ev Mediu, partea a doua pe epocile moderne şi subiectul de sinteză pe Europa contemporană. Subiectul a fost uşor, departajarea va fi făcută de neatenţie. Au fost chiar şi copii foarte buni care au greşit din neatenţie. Unii au încurcat prezentaţi cu precizaţi. Precizarea înseamnă răspuns scurt iar prezentarea înseamnă să dezvoltăm. Din start, aceşti elevi vor avea un punctaj mai mic”, a spus Apetrei.

În momentul în care i-am întrebat cum li s-au părut subiectele au zis că au fost uşoare, motiv pentru care ne aşteptăm la note de peste 8.50 la clasa mea”, a declarat dascălul. 

Profesoara a precizat că „nu prea au existat puncte care să facă o diferenţiere între elevi”.  „A fost mai uşor decât ne aşteptam. Nota 5.60 poate fi obţinută doar pe baza surselor, după care citeşti, înveţi şi poţi să obţii o notă bună. Mi-ar plăcea ca la Bacalaureat să fie ceva mai dificil pentru a se putea face o departajare. Pe de altă parte, eu lucrez într-un colegiu şi vin în contact cu elevi bine pregătiţi”, a mai spus dascălul. 

Mihaela Petreanu a explicat însă că subiectele pentru clasa a XI-a au fost ceva mai dificile, asta pentru că au făcut apel la cultura generală a liceenilor. „La clasa a XI-a nu au existat capcane, a fost puţin mai dificil pentru că s-a făcut mai mult apel la cultura generală a copiilor, ceea ce este foarte bine. Istoria este o materie frumoasă, este un subiect de cultură generală. Nici aici nu au întâmpinat dificultăţi, la Subiectul I punctul 6 trebuia aprofundat pentru a putea veni cu două fapte istorice relevante. Acolo se va face departajarea între elevi” , a completat profesoara. 

În ceea ce-i priveşte pe elevii de clasa a XI-a, dascălul a ţinut să precizeze că, din punctul său de vedere, evaluarea nu reflectă ce ştie elevul.  „Dacă un copil ia o notă de 5 - 5.50 asta nu înseamnă că el nu ştie. Oricum, simulările sunt foarte utile. Consider că dacă ar mai putea fi dată încă o simulare pentru Bacalaureat ar fi extraordinar, pentru că elevii de a XII-a chiar s-au mobilizat, au vrut să îşi cunoască nivelul. E foarte important să ştii cât să aloci şi cum să tratezi fiecare subiect în parte ”, a mai spus profesorul de istorie. 

Subiecte grele la Matematică

„Subiectele nu au neaparat un grad foarte mare de dificultate dar nu se mai compară cu ce a fost anul trecut. Sunt nişte subiecte unde se poate obţine uşor un cinci sau un şase dar mai greu peste nota 8. N-au mai fost atâtatea exerciţii cum a fost anul trecut, efectiv de calcul. Elevii au fost nevoiţi să şi gândească dar şi să fie atenţi să nu cadă în anumite capcane”, a declarat profesorul de matematică Silviu Dăneţ, tot de la Colegiul Naţional I.L Caragiale. 

Spre exemplu, fiecare subiect de la clasa a XII-a, a avut şi câteva capcane. „La subiectul al doilea, punctul a este folosit şi pentru rezolvarea punctelor b şi c. Dacă folosesc o generalizare a punctului a lucrurile se simplifică destul de mult”, a spus Dăneţ, adăugând că subiectele au fost bine făcute. 

„Asta înseamnă într-o primă fază note mai mici, dar până la urmă vorbim de o simulare. Structura subiectelor din acest an este posibil să-i fi debusolat pe unii elevi. Oricum, cine s-a pregătit cum trebuie nu are de ce să îşi facă probleme, nu au fost nişte subiecte inabordabile. Cinci, şase se obţine, din punctul meu de vedere, lejer. Pentru un elev care studiază la un liceu foarte bun, subiectele vor fi mai simple, în timp ce pentru un elev de la un liceu din eşalonul doi subiectele vor fi dificile. Dincolo de asta, sunt subiecte echilibrate, în care nota de trecere se va lua relativ uşor. Notele mari se vor obţine greu. Până la urmă, cam aşa trebuie să fie un examen de Bacalaureat”, a completat Silviu Dăneţ.

Profesorul de matematică mai spune că între clasele a XII-a şi a XI-a vor exista diferenţe semnificative din perspectiva rezultatelor obţinute. „Bănuiesc că la clasa a XII-a notele vor fi mai bune pentru că ei sunt cu examenul mai aproape. Au avut şi ei subpuncte mai dificile, care necesitau o atenţie mai mare, în sensul că îţi sare în ochi o soluţie, te repezi la ea şi pierzi anumite lucruri din vedere. Elevii de a XI-a, nefiind într-un program de pregătire mai intens nu rezistă la calcule mai lungi, iar asta se va vedea în media notelor obţinute”, a completat Dăneţ. 

Referitor la subiectele celor de a XI-a, profesorul de matematică a menţionat că ele sunt în aceeaşi manieră ca cele primite de elevii care termină liceul în acest an. „Subiectul I de la simularea celor de a XI-a are materie de clasa a IX-a şi de clasa a X-a, la a 11-a nu se face recapitulare. Prin urmare, la subiectul I s-au descurcat la ea doar dacă au avut ambiţia să repete. Vor fi puţini copii care vor lua note bune”, a conchis dascălul.

SUBIECTELE LA MATEMATICĂ PRIMITE DE ELEVII CLASELOR A XII-A, PROFILUL REAL 

image
image

SUBIECTELE LA MATEMATICĂ PRIMITE DE ELEVII CLASELOR A XII-A, PROFILUL TEHNOLOGIC

image
image

SUBIECTELE LA ISTORIE PRIMITE DE ELEVII CLASELOR A XII-A, PROFILUL UMAN

image
image

SUBIECTELE LA MATEMATICĂ PRIMITE DE ELEVII CLASELOR A XI-A, PROFILUL REAL - MATE-INFO

image
image

SUBIECTELE LA MATEMATICĂ PRIMITE DE ELEVII CLASELOR A XI-A, PROFILUL REAL - ŞTIINŢELE NATURII 

image

SUBIECTELE LA MATEMATICĂ PRIMITE DE ELEVII CLASELOR A XI-A, PROFILUL TEHNOLOGIC

image

SUBIECTELE LA ISTORIE PRIMITE DE ELEVII CLASELOR A XI-A, PROFILUL UMAN

image
image

Vom reveni cu toate subiectele primite la probele susţinute astăzi

Barem Simulare Matematica, clasa a XII-a, profil tehnologic

Barem Simulare Matematică, clasa a XI-a, profil tehnologic

Barem Simulare Mate-Info, clasa a XII-a

Barem Simulare Mate-Info, clasa a XI-a

Barem Simulare Istorie, clasa a XI-a

Barem Simulare Istorie, clasa a XII-a

Simulare Bac 2016. Notele nu se trec în catalog

Însă, notele obţinute nu se trec în catalog decât în situaţia în care elevul doreşte acest lucru. 

În 2015, rata de prezenţă la simularea examenului de bacalaureat la clasa a XI-a a fost de 86,41% (128.052 de elevi). Dintre cei prezenţi, 28,51% au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele). 

La clasa a XII-a, prezenţa a fost de 147.454 de elevi (83,31%). Au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2016

  • 30 mai – 3 iunie 2016 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 3 iunie 2016 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 4 iulie 2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
  • 5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00)
  • 12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
  • 13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
  • 16 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Pe aceeaşi temă:

[<a href="//storify.com/Alinavasile/simulare-bac-subiecte-rezolvari-perle" target="_blank">View the story "Simulare BAC: subiecte, rezolvări, perle " on Storify</a>]

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite