Testul Cambridge English: Advanced. România se numără printre ţările cu cele mai bune performanţe din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80% dintre candidaţii români care au susţinut examenul Cambridge English: Advanced  (CAE) în 2014 au obţinut atestatul, plasând astfel România printre ţările cu cei mai performanţi candidaţi din lume, potrivit statisticilor Cambridge English Language Assessment. Statisticile arată şi care sunt cele mai întâlnite greşeli în rândul candidaţilor români, printre ele numărându-se omisiunea literelor mute sau a articolului "the".

În anul anterior, rata promovării a fost de 74%. Alte ţări europene cu performanţe asemănătoare la examenul CAE au fost Olanda, Austria, Suedia, Slovenia, Germania şi Polonia.

Testul Cambridge English: Advanced este foarte popular în rândul liceenilor, care doresc un atestat de limbă engleză pentru a studia în străinătate sau pentru a-şi dezvolta cariera.

Cambridge English Language Assessment oferă o extinsă gamă de atestate pentru cursanţi şi profesori din întreaga lume. Peste 15.000 de universităţi, angajatori, guverne şi alte organizaţii recunosc atestatele Cambridge English ca probă a cunoştinţelor de limbă engleză.

Românii mai „mănâncă” uneori articolul „the”

Potrivit datelor Cambridge Learner Corpus, candidaţii români tind să omită la testele scrise unele litere mute (‘wich’ în loc de ‘which’), iar succesiunile de câte trei vocale le creează dificultăţi. O greşeală des întâlnită este, spre exemplu, ‘beatiful’ în loc de ‘beautiful’. Şi sufixul ‘–ful’ este adesea scris greşit (‘helpfull’ în loc de ‘helpful’) de candidaţii români, care tind totodată să uite de articolul ‘the’. O altă dificultate pentru candidaţii români este ordinea corectă a cuvintelor în propoziţiile care conţin adjective şi adverbe.

Cambridge Learner Corpus este o bază extinsă de informaţii care cuprinde circa 200.000 de teste scrise ale candidaţilor Cambridge English din întreaga lume. Specialişti ai Cambridge University Press verifică atent aceste teste pentru a identifica cel mai des întâlnite erori făcute de candidaţi, în funcţie de mai mulţi factori, precum limba maternă, naţionalitate, vârstă sau nivel de limbă. În baza acestor studii, Cambridge University Press produce materiale specifice pentru a oferi ajutor acolo unde este nevoie.

Totuşi, aceste erori pot fi evitate prin activităţi simple şi practice menite să-i ajute pe elevi să depăşească dificultăţile legate de învăţarea unei limbi străine. Sute de profesori au participat recent la evenimentul anual Cambridge Days din Bucureşti, Cluj şi Constanţa, primind sfaturi utile şi exemple de activităţi antrenante în clasă, precum şi informaţii despre cum pot fi exploatate resursele online şi social media. Cambridge Days, eveniment deja cu tradiţie în România, se desfăşoară în fiecare primăvară şi are ca scop să-i aducă faţă în faţă pe profesorii de limbă engleză şi pe experţii în învăţare şi evaluare a performanţelor la limba engleză.

Cât costă examenul Cambridge. Tot ce trebuie să ştii despre examenele Cambridge

Certificatele de competenţe lingvistice Cambridge sunt mai specializate decât IELTS şi mai grele, spun profesorii. Spre exemplu, există examen de limbă engleză juridică şi financiară care testează vocabularul specific acestor domenii sau examen de engleză pentru afaceri.

Însă, cele mai populare examene Cambridge sunt CAE şi CPE, din cadrul examenelor generale, care pot înlocui proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină de la Bac.

Cambridge English: Advanced este cunoscut şi sub denumirea Cambridge Advanced Certificate in English (CAE). Acest certificat de engleză generală demonstrează un nivel de engleză la standardul cerut pentru a studia sau profesa în limba engleză, potrivit British Council. Înscrierea la CAE costă 620 de lei.

Care este formatul examenului CAE

Examenul are patru probe. Candidaţii susţin probele de Citire - înţelegere a textului (Reading) şi Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) şi Ascultare (Listening) în aceeaşi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susţine în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Această probă se susţine în perechi de câte doi candidaţi, cu doi examinatori.

Cambridge English: Proficiency este cunoscut şi sub denumirea Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE).  Acest certificat demonstrează că stăpâneşti perfect engleza şi o poţi folosi fluent în orice context academic, profesional sau în cercetare. Este cel mai ridicat nivel de examen Cambridge English şi este considerat a fi cel mai greu examen de limbă engleză. Înscrierea la CPE costă 670 de lei.

Care este formatul examenului CPE

Examenul are patru probe. Candidaţii susţin proba de Citire - înţelegere a textului şi folosire a limbii (Reading and Use of English), Scriere (Writing) şi Ascultare (Listening) în aceeaşi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susţine în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Această probă se susţine în perechi de 2 candidaţi, cu 2 examinatori.

Schimbări la examenele Cambridge în 2015

Din ianuarie 2015 Cambridge examinations va folosi o nouă modalitate de comunicare a rezultatelor de la examene, pentru a oferi mai multe detalii despre punctarea aptitudinilor. 

Este vorba de Cambridge English Scale, un set de punctaje folosite pentru transmiterea rezultatelor la examenele Cambridge English. permite o raportare mai detaliată şi mai directă a rezultatelor de la examene şi vine în sprijinul tuturor celor implicaţi, respectiv candidaţi, profesori, universităţi şi oficii de imigraţie.

Rezultatele la examene folosind noul punctaj Cambridge English Scale vor fi transmise în după sesiunile organizate în următoarele perioade:

Din ianuarie 2015 – Cambridge English: First, First for Schools, Advanced and Proficiency
Din august 2015 – Cambridge English: Key, Key for Schools, Preliminary and Preliminary for Schools
Din septembrie 2015 – Cambridge English: Business Certificates.

Schimbări la CAE - noua versiune a examenului:

• va avea patru probe în loc de cinci. Probele de Citire şi Utilizare a limbii engleze au fost combinate într-o singură probă care va evalua cunoştinţele de limbă şi abilităţile de citire. Toate tipurile de întrebări din actualele probe au fost păstrate în noua versiune în probele de Citire şi Utilizare a limbii engleze.

• va fi mai scurtă cu aproximativ 45 de minute faţă de examenul anterior. Cu toate acestea, modul de concepere a examenului asigură faptul că noua versiune Cambridge English: Advanced evaluează la exact acelaşi nivel şi testează aceleaşi competenţe lingvistice şi cunoştinte de limbă ca şi examenul actual.

• va cuprinde noi tipuri de întrebări şi sarcini de testare în cadrul probelor de Citire şi Utilizare a limbii engleze, Scriere şi Vorbire

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite