Umilinţa profesorilor pe bani europeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Să te lauzi cu nişte cursuri de combatere a corupţiei pentru profesori este un semnal de imagine dezastruos, în condiţiile actuale (Foto: freedigitalphotos.net)
Să te lauzi cu nişte cursuri de combatere a corupţiei pentru profesori este un semnal de imagine dezastruos, în condiţiile actuale (Foto: freedigitalphotos.net)

Dorinţa autorităţilor de a impulsiona atragerea de fonduri europene are şi un revers: cheltuirea banilor în proiecte inutile sau chiar umilitoare. Ca, de pildă, instruirea unor profesori în combaterea corupţiei.

De acord că trebuie combătută corupţia. De acord că nu toată lumea cunoaşte foarte bine legislaţia în materie de achiziţii publice şi că întotdeauna este loc de studiu. Vorba domnului Pleşu: „e firesc şi recomandabil ca orice spor de cunoaştere, orice efort de înţelegere, (. . . ) să îşi afle locul în programul de formare şi in-formare a omului tânăr”. În fine, de acord că nici zona învăţământului nu este scutită de tentaţia mitei.

Dar să te lauzi cu nişte cursuri de combatere a corupţiei pentru profesori este un semnal de imagine dezastruos, în condiţiile actuale. Mai ales în situaţia în care ai două extreme aflate la o distanţă umilitoare.  Pe de o parte profesorii care, având salariul insuficient unui trai decent de la o lună la alta, îl „rotunjesc” cum poate fiecare (mai o meditaţie, mai un curs privat etc.). pe de altă parte, imaginea unor manageri ai sistemului, chemaţi pe la DNA, asupra cărora planează suspiciuni de corupţie cu multe şi nesimţite zerouri (dosarul Microsoft, de pildă).

Adică, România rezolvase problema marii corupţii şi rămăseseră nepricepuţii ăştia de profesori, care nu sunt în stare să facă o achiziţie publică sau să înţeleagă dacă banii de pe meditaţie sunt sau nu mită.

Să înţeleg că restul au făcut deja aceste cursuri sau au făcut altele, de disimulare „corectă” a şpăgilor sub forma unor comisioane, dividente, acţiuni etc.?!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite