Ce ar însemna includerea voucherelor în sistemul educaţional american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea voucherelor pentru şcoli
Dezbaterea voucherelor pentru şcoli

Alegerea preşedintelui Trump a ridicat speculaţii privind introducerea „sistemului de vouchere“ pentru şcolile din SUA.  Astfel, părinţii ar putea primi un voucher, finanţat din bani publici, pe care să îl poată folosi la orice şcoală unde vor să îşi înscrie copilul, arată BBC. Acest scenariu stârneşte reacţii atât pro cât şi contra, mai scrie aceeaşi sursă.

Multe sisteme educaţionale din întreaga lume caută modalităţi de a oferi părinţilor mai multe opţiuni în privinţa şcolii unde îşi vor trimite copiii. Susţinătorii alegerii şcolare îşi argumentează poziţia invocând drepturile părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoala lor preferată - care ar putea fi bazată fie pe calitatea şcolii, fie pe specificul cultural ş.a.

Pentru sistemul educaţional, în ansamblul său, extinderea opţiunii şcolare poate stimula concurenţa şi poate încuraja unităţile de învăţământ să inoveze, spune Andreas Schleicher, directorul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) pentru departamentul Educaţiei şi al Competenţelor.

Pe de altă parte, oponenţii susţin că acest tip de sistem, bazat pe piaţă, îi scoate pe elevii mai buni din sistemul şcolar de stat, iar asta va avea ca efect  segregarea şcolilor, adică separarea tot mai mare între elevii care provin din medii sociale şi culturale diferite.

De asemenea, criticii mai spun că sistemele de vouchere distrag resursele publice către furnizorii privaţi, lăsând şcolile de stat cu un număr mai mare de elevi dezavantajaţi şi cu un buget mai redus .

Dacă ne gândim la şcoli ca la orice altă piaţă liberă, trebuie să avem în vedere că „elasticitatea“ acesteia este una rigidă, explică directorul OECD. În rândul ţărilor care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, două treimi dintre părinţii care au copii sub 15 ani spun că au posibilitatea de a alege într-un fel sau altul şcoala pentru copiii lor. Totuşi, această cifră variază în realitate. De exemplu, pentru familiile din comunităţi sărace, distanţa şi costurile navetei către şcoală reprezintă un obstacol în alegerea unei unităţi de învăţământ de calitate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite