REPORTAJ Admiterea la Academia de Poliţie, între emoţii şi frustrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţii mari pentru cei care vor să prindă anul acesta un loc la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. În timp ce unii au reuşit, fie de la prima încercare sau după mai multe, alţii s-au confruntat cu eşecul de a fi din nou respinşi, cum este şi cazul poliţistului Marian Godină.

Rezultatele examenului de admitere la Academia de Poliţie 2017 au fost afişate joi, cei nemulţumiţi având posibilitatea de a depune contestaţii. Tensiunea a fost şi mai mare în acest an, iar asta pentru că grilele de la istorie au avut câteva greşeli în baremul de corectare.

Joi, la ora prânzului, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Capitală era forfotă mare. Parcarea era plină de maşini. În atmosferă se simţea o moleşeală din cauza căldurii, completată de bucurie sau de resemnare. Depinde în ce colţ te aflai.

Cu toate că rezultatele au fost afişate online pe site-ul instituţiei, unii dintre candidaţi au venit personal  să  vadă rezultatele,  fiind decişi să depună contestaţie în cazul în care grilele cu bucluc le-ar fi scăzut din media de admitere. Cei mai mulţi dintre aspiranţi sunt înconjuraţi de oameni, iar ceilalţi vorbesc încontinuu la telefon.

Abordăm un tânăr care se uită pe lista celor admişi. „A fost un proces destul de lung. De doi ani mă pregătesc să intru la Academie. Am dat şi anul trecut, dar nu am reuşit să intru. Au fost multe emoţii de-alungul acestei perioade, dar mai ales, mult stres“, ne spune Octavian din Tulcea. Tânărul a intrat la Poliţia de Frontieră.

Cu privire la greşelile strecurate în grilele de la examen, Octavian a spus că „toată lumea greşeşte”. ”Pot să înţeleg asta, dar ar trebui să fie acordată o atenţie mai mare examenelor. Până la urmă, viitorul meu şi a mii de oameni depind de aceste note. Astfel de greşeli nu ar trebui să existe“ , a completat Octavian.

Un alt tânăr, îmbrăcat cu în cămaşă albă, era sărutat de o fată. „ Am luat 8.00. Mi s-a părut cam greu la română, dar pe total m-am descurcat. Am avut emoţii, dar mă bucur că am reuşit şi că am fost evaluat corect“, spune acesta.

Printre candidaţii de anul acesta s-au aflat şi oameni care sunt la a V-a încercare. „Am picat 4 ani la rând. Eram prea ocupat cu locul de muncă şi nu am avut timp să învăţ. Anul acesta, mi-am făcut, însă, ordine în priorităţi. Mi-am luat liber de la serviciu şi am făcut meditaţii la română ca să fiu sigur că intru“, ne spune un alt tânăr, pe la 25 de ani, îmbrăcat cu blugi şi un tricou negru. Este bucuros pentru că a fost admis la Poliţia de Frontieră.

Unul dintre părinţii celor admişi, Gheorghe Brănescu, din Drobeta Turnu Severin merge fericit spre maşină cu fiul său. Amândoi arată de parcă au scăpat de o povară de pe umeri. „Se vede rezultatul muncii pe care a depus-o, însă cred că acum şi şansa a fost de partea lui. Nu a fost prima dată când a încercat. Suntem bucuroşi că acum putem porni spre un alt drum în viaţă, spre o carieră demnă. Greşelile de la grile ne-au dat emoţii mari, dar din fericire, băiatul a fost punctat corect. Oricum, noi am verificat cu atenţie grilele şi baremul ca să ne asigurăm că nu mai sunt şi alte erori“, a explicat bărbatul.

Ultima medie de admitere

Potrivit purtătorului de cuvânt al Academiei, ultima medie de admitere la Facultatea de Poliţie, specializarea Ordine şi siguranţă publică, învătământ cu frecvenţă, a fost 8,30, iar frecvenţă redusă, 8,00.

La Facultatea de Poliţie de Frotieră au fost scoase la concurs 70 de locuri pentru care au candidat peste 250 persoane. La forma de învăţământ cu frecvenţă, ultima medie de admitere a fost 7,40, iar la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, 7,20.

De asemenea, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu 63 de candidaţi pe 14 locuri, ultima medie de admitere a fost 8,70.

În cazul Facultăţii de Pompieri, au fost 160 de candidaţi care au concurat pentru cele 50 de locuri scoase la concurs de Academia de Poliţie, astfel că ultima medie de admitere a fost 8,00.

La Facultatea de Jandarmi, s-au înscris peste 300 de candidaţi pentru 50 de locuri. Ultima medie de admitere a fost, la forma de învăţământ cu frecvenţă, 7,60, iar la frecvenţă redusă, 8,00.

La Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, specializarea Drept, cu 215 locuri, ultima medie de admitere a fost 7,60.

Pentru a fi declaraţi admişi la instituţia de învăţământ la care au participat, candidaţii trebuie să promoveze probele eliminatorii, să obţină numărul minim de puncte stabilit pentru a promova testul de verificare a cunoştinţelor (echivalentul notei 5,00) şi să se clasifice, în ordinea descrescătoare a punctajelor/ mediilor obţinute, în limita numărului de locuri scoase la concurs.

Rezultatele disponibile pe site-ul instituţiei.

Candidaţii pentru Facultatea de Poliţie, Facultatea de Arhivistică şi Administraţie Naţională a Penitenciarelor au susţinut proba scrisă a examenului luni, în data de 7 august 2017 între orele 09.00 şi 13.00, iar candidaţii pentru Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Facultatea de Poliţie de Frontieră, Facultatea de Jandarmi, precum şi candidaţii pentru forma de învăţămînt cu frecvenţă redusă, au susţinut susţine proba scrisă în data de 8 august 2017 între orele 09.00 şi 13.00..

„830 de locuri sunt scoase în concurs din care 640 sunt în regim fără taxă şi 210 în regim cu taxă. Nu mai puţin de 585 de candidaţi se bat pentru 115 locuri la Facultatea de Ştiinţe Juridice specializarea Drept. Atracţia fiecărui moment de admitere a fost Facultatea de Poliţie, în momentul de faţă avem 1666 care candidează pe un număr de 253 locuri. O supriză şi pentru noi rămân Facultatea de Jandarmi, unde avem 44 locuri şi 395 candidaţi, nouă candidaţi pe loc. Avem la Facultatea de Pompieri 34 de locuri cu 277 candidaţi, opt pe loc. Avem şi penitenciarele, cu 14 locuri şi 101 candidaţi", a declarat Radu Nicolae, purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliţie.

Scandal la admitere

Au fost probleme în acest an la examenul de admitere de la Academia de Poliţie 2017, după ce, la proba de istorie, în barem era trecută ca fiind corectă o variantă greşită. În tot acest scandal, vina nu este asumată de nicio autoritate. În timp ce reprezentanţii Academiei de Poliţie spun că profesorii care fac subiectele sunt numiţi de Ministerul Educaţiei, Liviu Pop neagă aceste afirmaţii, spunând că sunt „o glumă“.

Marian Godină a picat pentru a V-a oară

Printre cei care nu au reuşit să promoveze examenul se numără şi faimosul poliţist Marian Godină. El a picat pentru a cincea oară examenul de admitere la Facultatea de Poliţie, învăţământ cu frecvenţă redusă, cu media 7.60, obţinând 8.20 la proba de Limba Română, 7.90 la Istorie şi 6.70 la Limba Engleză.

„Văd că mulţi au înţeles că dau vina pe alţii pentru propriul eşec. Eu îmi asum în totalitate greşelile, sunt convins că am picat examenul din cauza mea, dar îmi menţin afirmaţia că organizarea examenului a fost defectuoasă. Grile greşite, corectări, recorectări, pasări de vinovăţii etc. Circ“, a scris poliţistul pe Facebook.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite