Cine îi învaţă pe studenţi eleganţa, arta conversaţiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

la care cultura generală se vede bine după primele vorbe, l-ar angaja imediat. Iar dacă nu ar avea postul în schemă, l-ar crea atunci, pe loc.

Fiindcă da, desigur, orice manager visează să aibă astfel de oameni foarte tineri în firma lui. Nici nu l-ar întreba de la ce facultate vine. Aţi văzut vreun angajator căruia să-i pese de la ce facultate vine un june nou angajat de care i-a plăcut sau care să-l întrebe ceva legat de materiile din şcoală pe care a făcut-o?

Şi, odată angajat, absolventul elegant care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, care ştie să zâmbească şi care miroase frumos, va promova rapid, va sări etapele, cât alţii în zece şi va ajunge departe, foarte departe şi foarte repede.

Studenţii ştiu bine ca asta e garanţia absolută a unui debut strălucitor de carieră, care te va duce apoi aproape oriunde ai vrea, aşa că încep să se pregătească încă din prima zi de facultate, dacă nu cumva s-au prins deja şi au început chiar din liceu. Mai ales că dacă nu eşti elegant şi rafinat când ai 20, nici nu vei mai fi vreodată.

Problema e, însă, cu definiţiile, pentru că fiecare pare să înţeleagă altceva prin stil, eleganţă, rafinament, arta conversaţiei. Vorba unui chelner cu personalitate, student în timpul liber pe la o facultate privată: Trebuie să fii tu însuţi, nene, fiecare cu stilul lui, cu chestiile lui, eleganţa şi rafinamentul îs la interior, nu la exterior. Dacă îs la exterior, îs aşa, ca să te dai mare, faci pe deşteptul, cum s-ar spune.

Am încercat să-i explic că e o problemă de logică în raţionamentul lui, că eleganţa şi rafinamentul nu au nimic în comun cu interiorul, ci numai cu exteriorul şi, mai precis, numai dacă sunt şi alţi oameni în jur care să le observe. Dar nu ne-am înţeles, aşa că l-am lăsat să-şi contempleze singur eleganţa şi rafinamentul lui interioare.

Mă tot străduiesc să găsesc pe Internet cine sunt cei care şi cum îi învaţă pe studenţi ce sunt şi la ce îs bune eleganţa, rafinamentul, arta conversaţiei inteligente. Nu m-am lămurit încă, dar îl voi întreba pe primul student elegant şi rafinat pe care îl voi întâlni cine şi ce l-a învăţat. Şi o să completez articolul cu informaţia respectivă...
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite