Coaliţia pentru Universităţi Curate propune o Agenţie de Integritate a Educaţiei

Publicat:
Ultima actualizare:
Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) este un proiect al SAR
Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) este un proiect al SAR

Societatea Academică din România (SAR) şi Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) consideră că ordonanţa de urgenţă propusă de ministerul Educaţiei nu are potenţialul sa rezolve problema coruperii standardelor universitare, nici pe termen imediat, nici pe termen îndepărtat, fără a adăuga o serie de măsuri menite să recredibilizeze sistemul.

Niciuna din intervenţiile oficiale din domeniul Educaţiei nu recunoaşte la această oră că s-a creat o problemă de corupţie instituţională la nivelul învăţământului superior, unde sute, poate mii de cadre din domeniile sensibile ale justiţiei, poliţiei, securităţii şi politicii au obţinut în ultimii ani titluri doctorale fără respectarea standardelor de calitate, conferite de comisii de doctorat compuse din îndrumători şi membri care s-au abătut astfel grav de la integritatea universitară. Rectorii universităţilor tocmai au declinat să ia orice măsuri contra acelor cadre universitare care au certificat lucrările pretins academice ale unor condamnaţi de drept comun, care nu aveau nici teoretic capacitatea de a le redacta.

Mai mult, organismele de acreditare şi atestare, atât la doctorate cât şi la titlurile inferioare fie au evitat să ia decizii, fie au acreditat pe toată lumea, arătând un eşec masiv al comunităţii universitare în a se autoregla. Comisia responsabilă cu evaluarea şcolilor doctorale (CNATDCU) nu a pus legea în practică în mod flagrant ilegal, dar funcţionează şi la această oră, având în componenţă persoane politice ca Ecaterina Andronescu, Daniel Barbu, Răzvan Theodorescu şi mulţi alţii, mulţi în dublă sau triplă capacitate. Legiuitorii din domeniul Educaţiei au îndepărtat în ultimii ani şi puţinele garanţii legale care existau contra conflictelor de interese, astfel încât în aceste comisii – ARACIS şi CNATDCU – incompatibilităţile sunt mai degrabă regula decât excepţia. Multe incompatibilităţi au fost legalizate, şi ordonanţa ar fi trebuit să le refacă şi să le extindă. De asemenea, ordonanţa ar fi trebuit să introducă măcar un standard clar şi mai exigent pentru membrii acestor comisii, de genul indicelui de impact al publicaţiilor personale. Comisiile formate din academici neperformanţi, cum pare a fi regula la MEN vor funcţiona întotdeauna suboptimal. De aceea, propunem ca sistemul de selecţie al membrilor CNATDCU şi a comisiilor sale să fie unul bazat pe credibilitate şi performanţă academică, excluzând persoanele care s-ar afla în conflict de interese (ca de exemplu deţinerea unei funcţii în cadrul universităţilor sau a Academiei Române).

Oricât de importantă ar fi autonomia universitară, asigurarea unor standarde de calitate unitare şi corecte este o răspundere care revine Ministerului Educaţiei şi instituţiilor centrale, şi cadrul legislativ propus trebuie sa reflecte asumarea acestei răspunderi. Lipsa ei se vede şi din faptul ca Ministerul nu a luat deja măsuri pentru a retrage acreditarea editurilor care s-au specializat în publicarea lucrărilor unor puşcăriaşi şi nu a declanşat nicio anchetă privitoare la rectorii sau prorectorii acuzaţi de plagiat, cerându-le în schimb acestora să se autoepureze.

Nu doar integritatea academică este o problemă, ci şi cea administrativă şi financiară, domeniul Educaţiei neavând niciun fel de control administrativ sau posibilitate de prevenire a corupţiei, astfel încât problemele ajung direct la DNA. Educaţiei îi trebuie un corp de control puternic, care să prevină incompatibilităţile, abuzul de putere, să asigure implementarea legii şi menţinerea standardelor şi să prevină generalizarea comportamentelor neoneste, o Agenţie de Integritate a Educaţiei care să implementeze un program serios de refacere a acesteia. Acesta trebuie să fie obiectul acestei ordonanţe guvernamentale. Paralel, Ministerul trebuie să propună un proiect care să rezolve problema stimulentelor perverse care au dus la asemenea distorsiuni masive, anume a scurtcircuitării avansărilor, inclusiv în domeniul securităţii, datorită titlului doctoral. Privilegiile legate de doctorat de genul echivalării examenului de barou sau săririi a mai multe ranguri militare trebuiesc înlăturate din lege, deoarece au corupt aplicarea ei.

Cerem de asemenea Ministrului Educaţiei să demisioneze din orice academie conectată la serviciile de informaţii şi să soluţioneze cu celeritate problema doctoratului colegului său de cabinet, chestorul Petre Tobă.

Alina Mungiu-Pippidi, în numele Coaliţiei pentru Universităţi Curate (CUC)

Puteţi comenta acest text pe Romania Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite