Liviu Pop: „Singura facultate fără lucrări de licenţă este Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, unde ministrul care a semnat ordinul este rector“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura facultate fără lucrare de licenţă în cadrul examenului de licenţă este Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, unde fostul ministru Mircea Dumitru care a semnat ordinul este rector, a declarat, marţi, actualul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care îi întreabă "cinstit" pe colegii universitari dacă se plagiază lucrările de licenţă "acolo" şi dacă se doreşte distrugerea din interiorul universităţii a acestei facultăţi.

Liviu Pop a adăugat că va modifica acest ordin după ce va avea acordul CNR, al Academiei Române şi al ARACIS.  

„Vin direct şi fără menajamente cum mă ştiţi şi îi întreb cinstit pe colegii profesori universitari de la Facultatea de Drept a UB - se plagiază lucrările de licenţă acolo? De ce a fost nevoie de acest ordin cu dedicaţie pentru Facultatea de Drept din Universitate? Se doreşte din interiorul universităţii distrugerea Facultăţii de Drept a UB?", a spus ministrul Educaţiei Liviu Pop, într-o conferinţă de presă.

Pop a spus că a făcut marţi o adresă către CNR, ARACIS şi Academia Română în legătură cu acest subiect, argumentând că "după alegerile din decembrie anul trecut" nu ştie dacă "era moral ca un ministru al Educaţiei să emită între 14 şi 21 decembrie, când unii se pregăteau să sărbătorească Crăciunul şi Noul An, iar alţii să preia guvernarea, să emită zece acte normative cu impact major pentru învăţământul superior".

"O să mă opresc doar la unul dintre ele pentru că la toate aceste acte normative aştept un punct de vedere aşa cum am spus în prima zi de mandat de la Academia Română, de la CNR şi de la ARACIS pentru a vedea dacă este nevoie de modificarea acestor ordine de ministru", a continuat ministrul Educaţiei.

Pop a spus că unul din ordine i-a atras atenţia în mod special

"Unul dintre ele care mi-a atras atenţia şi la care am făcut referire în audiere este ordinul din 20 decembrie, prin care s-a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă. Ce spune acest ordin? Că facultăţile pot să nu prevadă în examenul de licenţă lucrarea de diplomă, adică toţi absolvenţii ciclului de licenţă care anul acesta, pentru că ordinul este de anul trecut, din 20 decembrie, au susţinut examenul de licenţă, decidea universitatea, în speţă facultatea, dacă în cadrul acestui examen de licenţă este sau nu este nevoie de lucrarea de licenţă. Paradoxal, din datele pe care le am până acum singura facultate care nu a avut în cadrul examenului de licenţă lucrarea de licenţă este Facultatea de Drept, unde domnul ministru care a semnat ordinul este rector ", a mai spus Pop.

În acest context, el aspus că va cere CNATDCU să analizeze lucrările de licenţă de la Facultatea de Drept împreună cu comisia de etică a UB.

"În acelaşi timp, având o prietenie bună cu domnul Andruh, sper să CNATDCU pe care l-aţi criticat să analizeze alături de Universitatea din Bucureşti - Comisia de Etică a UB licenţele din ulttimii şase ani de zile dacă vreţi. Să vedem dacă au fost sau nu au fost plagiate. Ar fi sănătos pentru întreg sistemul de învăţământ universitar pentru că sunt foarte multe universităţi din România care postează public lucrările de licenţă sau disertaţie fără nicio emoţie. Unii nu vor să susţină lucrarea de licenţă. Evident acest ordin îl voi modifica după ce voi avea acordul CNR, Academiei Române şi ARACIS. Dacă şi CNATDCU ne dă un punct de vedere nu este nicio grabă, avem timp până anul viitor să facem dezbateri publice pe acest ordin", a mai spus Liviu Pop.

Unităţile de învăţământ dintr-un judeţ urmează a  fi dotate cu echipamente IT de înaltă performanţă

În cadrul aceluiaşi eveniment, ministrul Educaţiei a anunţat că un judeţ din România, care trebuie să îndeplinească anumite criterii şi care va fi selectat ulterior, va fi dotat, în toate unităţile de învăţământ de pe raza acestuia, cu echipamente IT de înaltă performanţă, printr-un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă. Judeţul care va fi selectat va trebui să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: să nu fie un judeţ considerat dezvoltat conform criteriilor aplicabile la finanţare europeană, să aibă un număr de profesori cuprins între 4.000 şi 5.500, să aibă un număr de elevi cuprins între 45.000 şi 70.000 şi să aibă capacitate de asigurare a sustenabilităţii proiectului cinci ani după finalizarea implementării.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite