Ultimele zile de doctor ale lui Ponta. Procedura prin care i se va retrage titlul fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a dat vot final de plagiat în cazul tezei de doctorat redactată de Victor Ponta sub îndrumarea lui Adrian Năstase. Decizia va fi înaintată ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, iar în câteva zile acesta va emite ordinul de retragere a titlului de doctor.

Victor Ponta este plagiator şi va rămâne fără titlul de doctor, cel mai probabil până la sfârşitul săptămânii acesteia. Membrii Consiliului General  al  Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare (CNATDCU) au votat, miercuri, pentru menţinerea verdictului iniţial care constată plagiatul lucrării de doctorat semnată de fostul premier, în pofida contestaţiei acestuia.

Victor Ponta mai are la dispoziţie doar câteva zile sub epoleţi de doctor în drept, după ce, miercuri, 37 din cei 47 de membri ai Consiliului General al CNATDCU au votat în unanimitate pentru menţinerea raportului iniţial prin care se constată plagiatul şi se recomandă retragerea titlului de doctor. Pentru a fi valabilă procedura, era nevoie de 24 de voturi.

Procedural, ultimul pas pentru ca Ponta să rămână oficial fără titlu este ca ministrul Educaţiei să emită un ordin de retragere a certificatului.

„Este o chestiune de zile până când domnul ministru va emite ordinul. Este posibil chiar săptămâna acesta“, a spus pentru „Adevărul“ purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei. 

Comisia Tehnică din cadrul CNATDCU a recomandat la sfârşitul lunii trecute retragerea titlului de doctor al fostului premier, iar pe 30 iunie, Consiliului General al CNATDCU a avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul acesteia. 

Ponta a avut la dispoziţie 10 zile (din momentul comunicării deciziei, respectiv de pe 7 iulie) pentru a contesta decizia CNATDCU. Ceea ce a şi făcut pe motiv că propunerea de retragere a titlului de doctor este o decizie pur politică, subliniind totodată că Guvernul de tehnocraţi îşi foloseşte puterea să se lupte doar cu el. Totodată, fostul premier a argumentat că lucrarea sa de doctorat a fost redactată în patru ani şi că a respectat legislaţia din perioada respectivă. 

Mai mult, a acuzat că este judecat retroactiv, după ce a primit verdict de neplagiat în 2012. Toate în condiţiile în care în decembrie 2014, Ponta anunţa că renunţă la titlul de doctor. 

În acest context, la vremea respectivă, Ministerul Educaţiei a dat o ordonanţă de urgenţă care să permită oricărei persoane care vrea să renunţe la titlul de doctor să o poată face printr-o simplă solicitare la minister.

Verdict final după patru ani

Decizia de acum privind plagiatul lui Victor Ponta vine la patru ani după ce prestigioasa revista „Nature“ a ridicat semne de întrebare legate de originalitatea tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Mai exact, pe 18 iunie 2012, revista „Nature“ scria, în ediţia online: „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare“. Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat. 

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat. Pe 15 martie 2016,  patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru, dr. Lucian Ancu, profesorul Horia Cornean şi profesorul Vladimir Tismăneanu, au depus o nouă sesizare cu privire la faptul că teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“ nu respectă standardele de etică a cercetării.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite