Andreea Marin şi Virgil Ianţu fac apel către părinţii din România: „Petreceţi minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voştri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Itsy Bitsy FM a lansat o campanie de informare a părinţilor, căreia i s-au alăturat Andreea Marin, Virgil Ianţu, parlamentari, psihologi şi asociaţii de părinţi
Itsy Bitsy FM a lansat o campanie de informare a părinţilor, căreia i s-au alăturat Andreea Marin, Virgil Ianţu, parlamentari, psihologi şi asociaţii de părinţi

Postul de radio Itsy Bitsy FM, alături de Andreea Marin şi Virgil Ianţu, începe o campanie care urmăreşte să schimbe relaţia dintre copiii şi părinţii din România.

Grupul de iniţiativă lansează un apel către părinţii din România – „Petreceţi minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voştri“ – şi începe o amplă campanie de informare care se va desfăşura pe parcursul întregului an.

Campania demarată cu susţinerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) aduce împreună atât persoane publice, cât şi parlamentari, psihologi, asociaţii de părinţi, încurajând părinţii să petreacă măcar o oră pe zi alături de copiii lor, pentru a preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici.

„În timp ce multe organizaţii atrag atenţia asupra categoriilor sociale defavorizate, Itsy Bitsy FM trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul care îi paşte pe copiii care provin din familii normale. Venim să le întindem o mână de ajutor părinţilor, să le spunem că ştim prin ce trec şi că există soluţii pentru a reface această legătură de suflet cu copilul“, a declarat Nadia Tătaru, Director General, Itsy Bitsy FM. 

Ce spun vedetele

„Am remarcat că noi, româncele, ne fixăm obiective nerealiste care duc apoi la mari dezamăgiri. De pildă, obiectivul de a fi şi mamă grijulie şi gospodină perfectă şi de a le dovedi pe toate. Sfatul meu este să ne alegem clar priorităţile. Să renunţaţi la gătitul mâncărurilor sofisticate, frecatul clanţelor şi candelabrelor şi să vă cuibăriţi lângă cel mic când doarme, să vă jucaţi cu el când este treaz, să ieşiţi împreună la plimbare şi să îi arătaţi copacii înfloriţi, lumea uimitoare, bucurându-vă de timpul petrecut împreună. Am învăţat din experienţă că prioritatea mea numărul 1 este să fiu alături de copilul meu şi asta înseamnă să fiu o mamă sănătoasă, să am grijă de starea mea de bine pentru a fi alături de fetiţa mea cât mai bine, să îi pot oferi atenţie maximă când suntem împreună“, declară Andreea Marin. 

„Cred că, atunci când petreci timp mult cu copilul tău şi îi acorzi atenţie, ţi-l câştigi pe el, în primul rând. Sunt, din nefericire, mulţi părinţi care uită să le acorde atenţie copiilor, pentru că... aşa e viaţa: avem o grămadă de lucruri pe cap, stăm la calculator şi când suntem acasă, răspundem la telefon şi când suntem acasă. Şi nu facem acea trecere de la serviciu, atunci când venim în familie. Şi cred că pierdem foarte mult“, a spus Virgil Ianţu.   

1 iunie, zi naţională liberă

Campania a debutat cu demersurile făcute de iniţiatori pentru ca 1 iunie să devină zi naţională, liberă, astfel încât părinţii şi copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună. Românii care susţin iniţiativa sunt invitaţi de Itsy Bitsy FM să se alăture pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberă. Demersurile legislative ca 1 iunie să devină zi naţională, liberă, au fost susţinute de senatoarea Rozalia Biro şi deputata Claudia Boghicevici. 

Ce spun parlamentarii

„Transformarea zilei de 1 iunie într-una liberă, petrecută în familie, este un prim pas pentru reapropierea părinţilor de copii cu ajutorul timpului de calitate de care ambii s-ar bucura. Totodată, studiile au demonstrat că, dacă 1 iunie ar fi liberă, părinţii ar prefera să iasă în aer liber cu copiii (55%), să participe la evenimente pentru copii în oraş (47%),  să meargă în parcuri de distracţii (44%) sau să cumpere cadouri (21%)“, spune senatoarea Rozalia Biro.

„Am reuşit în ultimul an să adoptăm alte două reglementări în sprijinul familiilor cu copii din România: dublarea alocaţiilor şi eliminarea plafonului la indemnizaţia pentru concediul de creştere a copilului până la doi ani. Am convingerea şi că iniţiativa legislativă de a transforma 1 iunie în zi liberă pentru toţi românii va deveni realitate în cel mai scurt timp“, susţine deputata Claudia Boghicevici. 

Statisticile scot la iveală problemele din familiile normale 

Studiile arată că părinţii români reacţionează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupaţi de sănătatea emoţională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus şi ca Absenţa Timpului de Calitate cu Părinţii) la copii se pot rezolva dacă părinţii le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiştilor este că aceştia nu ştiu ce înseamnă această noţiune şi nu o aplică. Conform experţilor, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeaşi cameră, ci ca părinţii să fie prezenţi 100% în relaţie, oferindu-le copiilor întreaga atenţie.

Un nou studiu din 2016, realizat de Open I Research, subliniază strigătul de ajutor al copiilor: 6 din 10 simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinţii, deşi doar 24% dintre părinţi simt la fel. 

infografic studiu timp in familie
infografic studiu timp in familie

Infograficul studiului realizat de Open I Research, privind activităţile realizate de părinţi şi copii împreună

Portretul părintelui predispus să nu acorde timpul de calitate necesar este cel mai adesea acela al unui om ocupat, mereu pe fugă, care petrece mult timp în compania tehologiei, deşi se află în aceeaşi cameră cu copilul. Adesea, recurge la compensarea absenţei timpului de calitate prin cadouri. Majoritatea părinţilor cu copii şcolari cred că temele şi consumul de Internet împreună cu copilul însemnă timp de calitate, ceea ce, conform specialiştilor, rareori este un timp în folosul copilului.

Campania va cuprinde acţiuni de informare a părinţilor pentru a conştientiza importanţa dedicării a minimum o oră pe zi de calitate cu copiii, fără tehnologie şi cu 100% prezenţă în relaţie, acţiuni dedicate copiilor, în care cei mici vor avea posibilitatea să îşi facă vocea auzită şi să-şi provoace părinţii să fie 100% prezenţi în relaţia lor, dezbateri care să identifice soluţii pentru a răspunde la această problemă şi să câştige susţinători.

Primul decalog pentru părintele modern, ocupat

Pentru a ajuta părinţii să petreacă timp de calitate cu copiii, specialiştii din grupul de iniţiativă publică primul decalog de soluţii concrete pentru sănătatea emoţională a celor mici:

1. Petrece o oră de calitate pe zi împreună cu copilul, fără tehnologie. 

2. Oferă-i 100% din atenţia ta copilului în această oră.

3. Cere părerea copilului tău de măcar 2 ori pe zi. 

4. Oferă-i cel puţin 1 încurajare pe zi. 

5. Poartă minimum 3 conversaţii pe zi cu copilul.

6. Timp de 30 de minute pe zi, implică-ţi copilul în activităţile casnice.

7. Întreabă copilul măcar 1 dată pe zi cum se simte. Încurajează-l să îşi exprime emoţiile.

8. Învaţă-ţi copilul cel puţin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind poveşti şi desene. 

9. Învaţă 10 jocuri ale copilului tău. 

10. Pregăteşte-ţi bebeluşul de mic: citeşte-i, vorbeşte-i, arată-i lumea din jur, chiar dacă nu îţi răspunde. 

Specialiştii voluntari implicaţi în acestă campanie de sprijin a părinţilor sunt: Cristina Trepcea (psihoterapeut), Mirela Horumbă (psihoterapeut), Bogdan Cezar Ion (doctor în psihologie), Diana Luana Frazzei (psihoterapeut) Ramona Oros (psihoterapeut), Carmen Anghelescu (psiholog clinician), Gaspar Gyorgy (psihoterapeut), Urania Cremene (Parenting Coach). 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite