Catherine Deneuve, lămuriri după acuzaţiile că apără bărbaţii în campania #MeToo: Nu îmi place că toată lumea consideră că are dreptul de a condamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa franceză Catherine Deneuve (74 de ani) a publicat un text în „Liberation“ prin care cere scuze victimelor abuzului sexual şi oferă lămuriri privind scrisoare deschisă prin care a apărat „libertatea de a deranja“ a bărbaţilor şi a criticat turnura pe care a luat-o campania împotriva hărţuirii şi agresiunii sexuale #metoo.

Renumita actriţă franzeză Catherine Deneuve vine cu explicaţii asupra scrisorii deschise semnate recent alături de alte 99 de personalităţi în „Le Monde“ şi mărturiseşte că aceasta nu a conţinut „nimic bun despre hărţuirea sexuală“, în mod contrar nu ar fi semnat-o, scrie Daily Mail. 

„Salut cu căldură toate victimele acestor fapte oribile care s-ar fi putut simţi ofensate de acea scrisoare care a apărut în «Le Monde». Lor şi numai lor le cer scuze“, a transmis actriţa. 

Deneuve, care şi-a câştigat titulatura de mare stea a cinematografului francez datorită celor şapte decenii de carieră, este una dintre cele 100 de femei care au reclamat valul de „acuzaţii“ care au apărut în urma izbucnirii scandalului care îl are în centru pe producătorul hollywoodian Harvey Weinstein (65 de ani), notează News.ro. 

„Violul este o crimă, dar flirtul insistent sau stângaci nu reprezintă o ofensă, nici bravura o agresiune macho. Campania de acuzaţii, justiţia expeditivă: bărbaţii au fost sancţionaţi în profesia lor, constrânşi să demisioneze, doar pentru că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au vorbit de lucruri intime în timpul unei cine de lucru sau au trimis mesaje cu conotaţii sexuale unei femei care nu simţea atracţie la rândul ei“, susţin cele 100 de femei, evocând „un val purificator“ care s-a născut odată cu mişcările #Balancetonporc şi #Metoo.

Scrisoarea publicată de „Le Monde“ a generat un val de proteste din partea feministelor şi victimelor hărţuirii sexuale din întreaga lume, care susţin că Deneuve şi celelalte femei care critică mişcarea #Metoo încearcă să reconstruiască „zidul tăcerii“.

Pe de altă parte, în scrisoarea trimisă publicaţiei „Liberation“, Deneuve a reafirmat că această campanie ameninţă libertatea sexuală: „Iubesc libertatea. Nu îmi place acest aspect al erei noastre în care toată lumea consideră că are dreptul de a condamna. O eră în care acuzaţii simple lansate pe reţele sociale generează sancţiuni, demisii şi adesea linşaj mediatic. Nu scuz nimic. Nu decid dacă aceşti bărbaţi sunt sau nu vinovaţi pentru că nu sunt calificată să fac acest lucru. Şi puţini sunt. Nu, nu-mi place mentalitatea de turmă.“

catherine deneuve

FOTO Guliver/Getty Images

Actriţa a oferit, de asemenea, o replică şi celor care afirmă despre ea că nu este feministă, amintind că s-a numărat printre cele 342 de femei care au semnat manifestul „Am făcut un avort“ pentru apărarea dreptului femeilor de a renunţa la sarcini, scris de Simone de Beauvoir în 1971. 

„Avortul era pe atunci pedespit cu închisoarea. De aceea vreau să le spun conservatorilor, rasiştilor şi tradiţionaliştilor de toate felurile, care au decis că ar fi o strategie bună să mă susţină, că nu mă păcălesc. Nu vor avea nici recunoştinţa mea, nici prietenia mea, dimpotrivă. Sunt o femeie liberă şi voi continua să fiu“, afirmă marea actriţă.  

Începându-şi cariera la vârsta de 17 ani, Deneuve a recunoscut că a fost martoră la situaţii nepotrivite între bărbaţi şi femei. Astfel, potrivit actriţei, soluţia pentru combaterea hărţuirii sexuale va veni „din modul în care ne creştem copiii“ şi prin stabilirea unor coduri de conduită la locul de muncă, astfel încât „dacă apare un astfel de caz, să se acţioneze legal imediat“.

Biografie

Una dintre cele mai respectate actriţe din industria filmului francez, Catherine Deneuve şi-a câştigat reputaţia jucând într-o serie de filme ale renumiţilor regizori Luis Bunuel şi Roman Polanski. 

A debutat în film la vârsta de 13 ani, cu un rol în filmul din 1956 „Les Collegiennes“ şi merge mai departe pentru a juca în filmele unor regizori precum Roger Vadim (cu care are un copil) înainte de marele succes cu musical-ul lui Jaques Demy, „Les Parapluies de Cherbourg“ (The Umbrellas of Cherbourg) (1964). Are o izbucnire cu două roluri in filmul lui Roman Polanski, „Repulsion in 1965“ şi în filmul lui Bunuel din 1967 „Belle de Jour“. Mai târziu, în acelaşi an, joacă în „Les Demoiselles de Rochefort“, în care joacă alături de sora ei Françoise Dorleac.

Catherine Deneuve a fost premiată de Academia Fanceză de Cinema pentru cea mai buna actriţă în 1980 cu „The Last Metro“ (1980) şi în 1982 la acelaşi festival şi aceeasi categorie a câştigat cu „Place Vendome“ (1998). În 1992 a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriţă cu filmul „Indochine“(1992). În 2013 a jucat în pelicula „Elle s'en va“/„On My Way“, regizată de Emmanuelle Bercot.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite