Cine e adevărata Miss România 2017? Două organizaţii îşi dispută de ani buni concursul de frumuseţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elvira Bolovan (foto stânga) şi Alina Rugină (foto dreapta) sunt cele două tinere câştigătoare ale aceluiaşi titlul de Miss România 2017
Elvira Bolovan (foto stânga) şi Alina Rugină (foto dreapta) sunt cele două tinere câştigătoare ale aceluiaşi titlul de Miss România 2017

În fiecare an, două organizaţii îşi dispută concursul „Miss România“ şi fiecare pretinde că a încoronat „cea mai frumoasă femeie româncă“. „Adevărul“ a luat legătura cu organizatorii pentru lămurirea situaţiei.

La începutul săptămânii trecute, Organizaţia Miss România (O.M.R.) anunţa noua deţinătoare a titlului de cea mai frumoasă româncă – Elvira Bolovan (foto stânga), în vârstă de 17 ani, din Târgu Jiu. Adolescenta este elevă a Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti“ din Bucureşti şi îşi doreşte să ajungă solistă de operă.

Luni seară, însă, festivalul de modă Bucharest Fashion Week a dat ţării o altă „regină a frumuseţii“, tot sub titlul de Miss România 2017- bucureşteanca Alina Rugină, în vârstă de 18 ani, elevă la un liceu din Capitală.

Potrivit O.M.R., „Miss România“ este o marcă înregistrată, încă din 1993, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, fapt dovedit şi prin publicarea, pe site-ul fundaţiei, a certificatului emis de OSIM. Titularul mărcii „Miss România“ este Gavrilă Inoan, preşedinte al O.M.R, care a susţinut în numeroase rânduri că orice alt concurs care foloseşte această marcă este un fals. 

Confuzia creată în jurul celor două concursuri de frumuseţe a mai stârnit controverse şi în 2015, când Bucharest Fashion Week şi-a desemnat câştigătoarea, Kristina Ciasovschih, născută la Moscova, dar cu domiciliul la Chişinău, dispută despre care a scris Evenimentul Zilei. Rivalele şi publicul au denunţat o inducere în eroare, invocând regulamentul oficial, care spune că participantele trebuie să aibă cetăţenie română şi domiciliu stabil în România. Gavrilă Inoan a luat şi atunci o poziţie fermă, solicitând să se facă o distincţie clară între concursul său şi cel de la festival, de organizarea căruia s-a ocupat, începând din 1999, Nelu Mirea, un apropiat al lui Nicu Gheară.

image

Legalitate contra notorietate

Până la ora închiderii ediţiei, reprezentanţii festivalului Bucharest Fashion Week, organizatorul celuilalt concurs Miss România, care beneficiază de o mai mare notorietate, nu au răspuns solicitării ziarului „Adevărul“ pentru lămurirea situaţiei. Şi Gavrilă Inoan (foto dreapta) refuză să dea detalii legate de demersurile mai vechi în acest litigiu, în care Organizaţia Miss România s-a mai adresat justiţiei, dar se declară hotărât să pună lucrurile la punct.

„Singura entitate îndreptăţită legal să utilizeze marca pe care o deţin în nume personal este Organizaţia Miss România. Mai departe, faptul că cineva îşi permite să încalce legile aceste ţări şi să folosească mărci, practic săvârşind un fals şi un uz de fals, e o problemă pe care o vom lămuri într-un viitor destul de apropiat. Lucrurile nu vor rămâne aşa, pentru că nu putem să să asistăm impasibili la această situaţie“, a declarat ieri Gavrilă Inoan.

Şi în perioada interbelică au fost două concursuri

În perioada interbelică au fost, se pare, chiar două concursuri Miss România, scrie banatulazi.ro. Unul era organizat de revista „Realitatea Ilustrată“ sub egida trustului Adevărul, afiliat la Miss Universe, celălalt de revista „Ilustraţiunea Română“, sub egida Universul, afiliat la Miss Europe. Cea mai celebră deţinătoare a titlului din acei ani rămâne, cu siguranţă, Marioara Ganesco, din Constanţa, care a devenit în 1928 prima femeie desemnată Miss România. Ea a fost declarată şi La Plus Belle Femme d´Europe, în concursul de la Paris. 

marioara ganesco foto vechiulregat.blogspot.ro

Marioara Ganesco, prima femeie desemnată „Miss România“, în perioada interbelică FOTO vechiulregat.blogspot.ro

   

Apoi, al doilea război mondial şi perioada comunistă au pus capăt acestor practici „burgheze şi decadente“, cu o singură excepţie. În 1979, s-a organizat la Costineşti, sub deviza „Muncă, Tinereţe, Frumuseţe“, singurul concurs de frumuseţe din Epoca de Aur, echivalentul comunist al competiţiei „Miss România“. Atunci, titlul a fost adjudecat de Matilda Pascal Cojocăriţa, cunoscuta cântăreaţă de muzică populară. 

matilda pascal cojocarita

Matilda Pascal Cojocăriţa, singura Miss România din perioada comunismului

Prima Miss România de după 1989 a fost actriţa Daniela Nane, acum în vârstă de 45 de ani, care a câştigat titlul în 1991. Alte tinere propulsate prin Miss România sunt: Rita Mureşan (1993), fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor Roberta Anastase (1994), şi Nicoleta Luciu (1999).

roberta anastase miss romania

Roberta Anastase, încoronată Miss România în 1994

nicoleta luciu miss romania

Nicoleta Luciu, desemnată Miss România 1999

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite