„Europa Report” - un film SF în care joacă şi actriţa româncă Anamaria Marinca

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa, unul din sateliţii planetei Jupiter. Descoperită de Galilei în 1610. Explorată de oameni în 2013.   Un echipaj de 6 astronauţi sunt trimiţi într-o misiune privată pentru a explora această lume îngheţată. Se vor întoarce cu bine pe Pământ?

De mii de ani omenirea are o întrebare la care încă nu i-a găsit un răspuns: suntem singuri în Univers, e viaţa pe Pământ unică? 

 Cu metodele perfecţionate din ziua de azi am fost capabili de a descoperi planete în jurul altor stele, unele din aceste planete apropriindu-se foarte mult de imaginea pe care o avem despre Pământ acum. 

 Dar încă nu am putut detecta viaţă pe ele. E şi greu având în vedere distanţele enorme. 

  

 În sistemul nostru solar principala candidată în a găsi urme de viaţă este Marte (unele evidenţe că în trecutul îndepărtat Marte ar fi avut o climă mai blândă care ar fi suportat viaţa - inclusiv apa - s-au descoperit recent datorită roboţilor care călătoresc pe suprafaţa marţiană de câţiva ani buni). 

  

 O altă candidată care e luată în vedere este satelitul lui Jupiter, Europa. 

 Europa este un satelit compus în principal din silicaţi, având suprafaţa îmbrăcată într-o manta de gheaţă normală cu nucleul compus din fier, şi o atmosferă foarte rarefiată de oxigen. Un mini-Pământ aflat într-o perpetuă eră glaciară. 

 De asemenea, este foarte posibil ca Europa să aibă sub mantaua de gheaţă şi un ocean de apă în stare lichidă, ocean menţinut în această stare de mantaua protectoare faţă de temperaturile de la suparafata cât şi de mişcările tectonice datorată forţei gravitaţionale ale lui Jupiter. 

 Tocmai de aceea Europa este o candidată potrivită pentru a caută viaţă extraterestră în sistemul nostru solar. 

Nu e numai o candidată potrivită în viziunea agenţiilor spaţiale ale lumii (sonda Galileo în trecut precum şi o planificată misiune în 2022) dar şi în viziunea unor creatori de film. 

  

 În vara această un noul film SF, numit "Europa Report", va ieşi pe piaţă şi va avea ca subiect tocmai această lume îngheţată.

Premiera va fi pe 27 Iunie pe Apple iTunes şi VOD (Video on Demand) - o alegere neobişnuită, cât şi în cinematografe pe 2 August. 

  

 Filmul va spune povestea a şase astronauţi trimişi acolo într-o misiune finanţată de sectorul privat (sectorul privat spaţial începe să contureze tot mai bine) pentru a căuta viaţă sub calota de gheaţă şi care, pe parcurs, au de înfruntat şase ani de singurătate şi primejdiile inerente explorărilor spaţiale. 

  

 Din ceea ce se observă în trailerul lansat nu demult cât şi din opiniile celor care au avut exclusivităţi în a vedea filmul înainte de a fi lansat pe piaţă, "Europa Report" pare că va fi unul din cele mai realiste filme Science-Fiction din ultimii ani, unii comparându-l cu "Moon" şi "Odiseea Spaţială 2001" (aici aş mai adaugă şi viitorul "Gravity" a lui Alfonso Cuaron care va fi lansat în octombrie anul acesta). Nici nu e de mirare, faimosul JPL (NASA Jet Propulsion Laboratory) fiind unul din consultanţii ştiinţifici ai filmului. 

  

 "Europa Report" este regizat de Sebastian Cordero (după un scenariu de Philip Gelatt), un autor de film ecuadorian nominalizat la Cannes cu "Chronicles" (Un Certain Regard) şi Sundance (cu acelaşi film) şi având şi alte creaţii în portofoliu ("Rage", "Pescador"). El nu este totuşi foarte cunoscut pe teritoriul nord-american.  

 Stilul filmului este o îmbinare între stilul documentar şi stilul narativ de film (dacă aţi văzut "District 9" ştiţi la ce mă refer) şi este produs Wayfare Entertainment (noul Start Motion Pictures) care are în portofoliu filme precum "Sanctum", "Its Kind Of A Funny Story", "Ondine". 

image

Pe lângă cunoscutul actor Sharlto Copley ("District 9", "A-Team", viitorul "Elysium") şi Michael Nyqvist ("The Girl With the Dragon Tattoo"), în "Europa Report" joacă şi actriţa româncă Anamaria Marinca

 Ea cunoscută din filmul "Sex Traffic" unde a câştigat premiul "British Academy Television Award" pentru cea mai bună actriţă precum şi din filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a lui Cristian Mungiu - film distins cu Palme d'Or la Cannes în 2007. 

 E a doua actriţă româncă care joacă într-un film SF străin important, prima fiind Oana Pellea în succesul de critică "Children of Men" de Alfonso Cuaron. 

  

  

 În exclusivitate pentru Adevărul am reuşit să-i iau un scurt interviu Anamariei Marinca, prezentat mai jos. 

  

  

 Nu se ştiu prea multe despre filmul SF "Europa Report" (nici măcar pe IMDB), cel puţin nu e buzz-ul care înconjoară marile producţii de gen hollywoodiene. Poţi să ne spui tu mai multe?  

 Casa de producţie e Wayfare Entertainment LLC (re-branded Start Motion Pictures), distribuitor Magnolia Pictures.  

 Dacă intri pe Twitter la Sebastian Cordero @SCordero23 găseşti tot felul de articole şi amănunte despre film. Am postat şi eu câte ceva pe @theAMARtweet

  

image

 Eşti a doua actriţă româncă care joacă într-un SF de acest calibru (prima fiind Oana Pellea în Children of Men). Cum ai ajuns şi care a fost procesul prin care ai fost selectată? Cum ţi s-a părut acest tip de film şi ce dificultăţi ai întâmpinat, ţinând cont că probabil a fost nevoie să înveţi terminologie tehnică?  

Am întâlnit-o la New York pe Avy Kaufman (n.a. - casting director) cu câţiva ani în urmă. M-a impresionat... Şi cum nimic nu e întâmplător, după un timp a apărut un rol pentru care i-am părut potrivită: Rosa Dasque, pilotul unei nave spaţiale... În două luni eram la New York, unde am repetat şi filmat în toamna şi iarna lui 2011, într-un decor fantastic imaginat de Eugenio Caballero, "supravegheaţi" de opt camere şi înconjuraţi de multe ecrane de culoare verde.  

 Un mediu străin, într-adevăr, cu care ne-am familiarizat cu ajutorul echipei, oamenilor de ştiinţă, astronauţilor care au colaborat la proiect şi mai ales al consultantului tehnic care a petrecut fiecare clipă alături de noi, Steven Brower. 

  

  

 Cum a fost cooperarea cu Sebastian Cordero, cu Sharlto Copley, cunoscutul actor din District 9, The A-Team şi viitorul Elysium? Cum ai cooperat cu ceilalţi actori?  

 Toate filmele lui Sebastian au fost nominalizate sau premiate la festivaluri importante, la diferite categorii. Sunt filme de autor, eu le-am văzut şi mi-am dorit să lucrăm împreună. 

  

 Am avut şansa să fiu într-o echipă minunată...adaug numelor menţionate pe Jeremy Kipp Walker (care, printre altele, a produs şi Half Nelson), Enrique Chediak (Dop), actorii Michael Nyqvist, Christian Camargo, Daniel Wu, Karolina Wydra. A fost o colaborare armonioasă, care s-a transformat în prietenie. Sharlto are o energie debordantă, şi un simţ al umorului pe măsură. E foarte greu să nu-l îndrăgeşti. 

  

 Care e fost rolul tău mai specific în film şi şi ce ne poţi spune despre el? (pe IMDB şi în alte părţi nu am văzut mai nimic despre rolurile din film, nu se dau explicaţii prea multe)  

 Rolul meu e să duc la destinaţie, pe Europa, a doua luna a planetei Jupiter, o navă spaţială cu echipajul ei şi să păstrez un jurnal al expediţiei. Aş îndrăzni să spun că funcţia mea dramatică e aceea de narator...

image

Care scenă din film ţi s-a părut cea mai grea de interpretat? Ce ai avut de făcut? 

 Păi... Scena finală. Nu prea e ok să spun de ce, dar puteţi vedea voi în film. 

  

 Ar putea spectatorii să te vadă în acest film în cinematografele din România şi Statele Unite? (ştiu că va apărea pe Video On Demand prima dată)  

 Sigur în America, premiera în cinematografe va avea loc pe 2 August. Poate şi în România, depinde de distribuitori. Oricum, de pe 27 iunie puteţi vedea filmul pe Internet, VoD. 

image

  

 Ce proiecte pentru viitorul apropiat mai ai? O să te vedem şi într-un film hollywoodian curând? 

 Nu ştiu exact care va fi următorul proiect, deocamdată aştept să stabilim datele pentru 2 filme, unul în Anglia, celălalt în Franţa. 

  

  

 "Europa Report", ca şi "Gravity" (de Alfonso Cuaron) vine pe ecrane cu un SF mai realist, mai credibil, mai apropiat de ceea ce se întâmplă cu adevărat în spaţiul cosmic. 

 Pe lângă SF-urile gen Star Wars sau Star Trek în care ştiinţa şi tehnologia sunt ceva într-adevăr de domeniul viitorului foarte îndepărtat, SF-urile gen "Europa Report" ne aduc într-o lume cu picioarele mai pe "pământ", ca să zic aşa. O lume în care, după ce ieşim din cinematografe, ne dăm seama că  acţiunea se petrece chiar sub ochii noştri (staţia spaţială internaţională, lansările de sonde spaţiale către diferite planete, etc).  

"Odiseea Spaţială 2001" (care face parte din aceeaşi categorie de SF că "Europa Report") a ieşit în cinematografe în 1968, cu un an înaintea aselenizării primilor oameni pe Lună. Într-un fel, a pregătit lumea pentru evenimentul istoric petrecut atunci şi a dat un impuls celor care să gândeau să îmbrăţişeze o meserie din domeniul spaţial. 

  

 Avem nevoie şi de acest gen de filme SF pentru că, indirect, dau un impuls curiozităţii şi pot insufla tinerilor dorinţa de a deveni oameni de ştiinţă, astronauţi, tehnologisti. 

 Oricum, în ultimii 5 ani am asistat la o resurgenţă a filmului Science-Fiction, care va continua anul acesta şi în următorii 2-3 ani. 

 Din partea mea, fiind un mare fan al SF-ului, sper ca genul să nu apună vreodată. 

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite