FOTO VIDEO „Hobbitul 2“, o dezolare mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că toţi românii se pricep la fotbal şi la politică. În alte părţi ale lumii, toţi par să se priceapă la filme. Iar seria „Hobbitul“, adaptată după romanul cu acelaşi nume scris de J.R.R. Tolkien este unul dintre subiectele preferate de „disecat“ ale criticilor de film şi nu numai. Pelicula „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“, a doua din seria regizată de Peter Jackson, are vineri premiera în cinematografele din România.


La un an de la lansarea primei părţi („Hobbitul: O călătorie neaşteptată“), premiera celui de-al doilea film, „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“, are loc în cinematografele din toată lumea într-o zi de vineri, 13 decembrie. Interesul este enorm, iar recenziile numeroase.

Cu un succes imens la box office (încasări de peste un miliard de dolari în toată lumea), primul film din serie a fost intens criticat: ba că e prea lung, ba că e prea „lent“ în acţiune sau, dimpotrivă, prea rapid în ceea ce priveşte efectele speciale (tehnica specială de filmare 3D le-a provocat multor spectatori ameţeli la finalul peliculei). Cu „Dezolarea lui Smaug“ lucrurile stau deja mai bine, deşi cârcotaşii nu lipsesc.

„Aproape totul la «Hobbitul: Dezolarea lui Smaug» reprezintă o îmbunătăţire faţă de prima peliculă. Începând cu norocul de a nu fi  obligat să urmăreşti timp de 30 de minute 13 gnomi înfometaţi care golesc cămara unui hobbit“, notează „The Hollywood Reporter“, una dintre cele mai importante publicaţii din domeniu, făcând trimitere la o scenă din „Hobbitul: O călătorie neaşteptată“.

image

Foto

image

După ce a fost „angajat“ de vrăjitorul Gandalf (Ian McKellen) pentru a-i ajuta pe gnomii care vor să-şi recucerească regatul pierdut Erebor, Bilbo Baggins (Martin Freeman) ajunge împreună cu aceştia aproape de porţile ţinutului stăpânit acum de fiorosul dragon Smaug.

Iar asta după ce au trecut prin locuri familiare – Tărâmul de Mijloc, satul Hobbiton, Ţinutul Elfilor, Muntele Singuratic sau Pădurea Mirkwood – şi s-au întâlnit cu personaje familiare: vrăjitoarea elfă Galadriel, vrăjitorul Saruman, elful Elrond, Gollum şi mulţi orci. Căci foarte multe dintre personajele din „Hobbitul“ sunt cunoscute publicului din trilogia „Stăpânul Inelelor“, regizată de acelaşi Peter Jackson, după romanul scris de acelaşi J.R.R. Tolkien.

Poţi vedea şi multe personaje decapitate, dar şi un gnom prizonier care îi spune unei elfe să-l percheziţioneze, pentru că «s-ar putea să găsească ceva în pantaloni». Poate asta e ceea ce mulţi vor să vadă din ecranizarea romanului «Hobbitul». Dar măcar să acceptăm că Tolkien nu s-ar număra printre ei.

În partea a doua a seriei apare temutul dragon Smaug, cel care atras de aurul gnomilor le-a furat acestora regatul şi bogăţiile. Uşor narcisist şi îndrăgostit de propria voce – şi ce voce (Benedict Cumberbatch) – Smaug este personajul cel mai aşteptat, deşi spectatorii au putut să-şi facă o idee despre el la finalul primei pelicule.

Un regizor criticat

În partea a doua trilogiei joacă şi Orlando Bloom, în rolul elfului Legolas, iar Evangeline Lilly îşi face debutul în franciză în rolul elfei Tauriel (un personaj care nu apare în roman, ci a fost inventat de regizor).

Deşi Legolas nu apare în romanul „Hobbitul“, ci doar în „Stăpînul inelelor“, mulţi fani au fost surprinşi să audă că el va fi prezent în această ecranizare. Peter Jackson a fost acuzat că nu respectă „realitatea“ lui J.R.R. Tolkien, dar regizorul şi-a justificat decizia. „Lumea comentează că ne-am permis prea multe libertăţi, că nu am respectat fidel cartea. Dar poate tocmai acest lucru îi va face pe oameni să vrea să citească această carte, nu doar să vadă filmul“, a spus regizorul.

image

Şi criticul revistei „Forbes“ vede îmbunătăţirile din noua producţie – mai multă acţiune, efecte speciale mai bune – şi consideră pelicula „un film mai bun decât primul, dar nu un film extraordinar“.

Criticul Robbie Collin, de la „The Thelegraph“, are, poate, cea mai tranşantă poziţie. „Filmul este 100% Peter Jackson: e de o obscuritate totuşi luminoasă, presărată uneori cu umor. Poţi vedea şi multe personaje decapitate, dar şi un gnom prizonier care îi spune unei elfe să-l percheziţioneze, pentru că «s-ar putea să găsească ceva în pantaloni». Poate asta e ceea ce mulţi vor să vadă din ecranizarea romanului «Hobbitul». Dar măcar să acceptăm că Tolkien nu s-ar număra printre ei“, a concluzionat Robbie Collin.

Peter Jackson a fost criticat şi pentru faptul că a transpus cele mai puţin de 300 de pagini ale cărţii lui Tolkien în trei filme mult prea lungi, cu o durată totală de nouă ore (numai „Dezolarea lui Smaug“ are aproape trei ore, mai exact 161 de minute).

Însă fanii par foarte entuziasmaţi înainte de lansare, iar filmul are o notă foarte bună pe site-ul IMDB – 9,1 şi un rating foarte bun pe portalul Rotten Tomates: 79% (cu 14 procente mai mult faţă de prima parte).

În condiţiile în care cele mai multe cronici au fost nefavoribile primei pelicule din serie şi totuşi aceasta a avut încasări de peste un miliard de dolari, experţii estimează că partea a doua va aduce venituri substanţiale. Mai ales în contextul în care acest sfârşit de an duce mare lipsă de pelicule fantasy.

Trailerul filmului „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“

Ultimul film din serie, „The Hobbit: There and Back Again“, va avea premiera pe 17 decembrie 2014.

Traseul din film, recreat în România

Aventura hobbitului Bilbo Baggins, a vrăjitorul Gandalf şi a celor 13 gnomi a fost recreată în weekendul trecut, în munţii din zona Buzăului, de Forum Film, distribuitorul peliculei în România, şi Rogalski Damaschin Public Relations. Aventura a surprins mai mulţi jurnalişti, bloggeri şi pasionaţi de offroad care au urmat un traseu bine definit şi presărat cu ghicitori sau probe de teren. Zona de hotar dintre Muntenia şi Transilvania, Vulcanii noroioşi sau Focul Viu de la Lopătari au fost doar o parte dintre punctele cheie ale excursiei. (Victor Arvunescu)

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite