Şansa României la Eurovision 2013 e o şansă a României în Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are nevoie de un reprezentant la Eurovision 2013, care nu doar cântă foarte bine, cu o piesă remarcabilă şi cât mai originală, ci care are şi personalitate. Unul care va avea curajul să înfrunte prejudecăţile cu care românii sunt confruntaţi în Europa. Iar asta o poate face luând exemplu tocmai de la ţara gazdă şi de la câştigătoarea concursului din 2012!

Suedia a câştigat anul trecut concursul în Baku datorită unei piese aboslut originale şi ieşite din comun, interpretată de o personalitate de asemenea ieşită din comun. Loreen a fost din capul locului favoritul clar al concursului, iar asta pe bună dreptate. Dincolo de piesa solidă pe care o interpreta, misterioasa apariţie a suedezei de origine marocană şi atitudinea acesteia au cucerit inimile şi minţile europenilor. Loreen a cântat, s-a zgârcit la declaraţii în timpul conferinţelor de presă, nu s-a poziţionat muzical nicăieri, inspirând comparaţii cu Adele sau Madonna, ea a fost pur şi simplu acolo, fascinând cu vocea şi intimdând publicul cu privirea de sub breton. Iar tăcând a făcut un gest la care nici un alt candidat nu a avut curajul.

În Azerbaijan, o ţara condusă dictatorial, în care drepturile omului sunt privilegiile celor aflaţi pe linia de partid a preşedintelui Aliyev sau ai celor bogaţi, şi nu sunt valabile pentru toţi şi cu atât mai puţin pentru cei care aspiră la libertăţi garantate într-o democarţie, în timpul Eurovisionului s-au organizat proteste ale celor neîndreptăţiţi de regim. Cea mai importantă dintre manifestări a fost “Singing for Democracy”, care a organizat printre altele şi un concert alternativ la marele spectacol al Eurovisonului. Cel din urmă se desfăşura într-o lume paralelă, direct la malul Mării Caspice, într-o hală nou construită, organizat cu aportul nemijlocit al familei prezidenţiale. Prima doamnă a ţării a condus comitetul de organizare. Menirea Eurovisonului a fost să se arate lumii bunăstarea acestei ţări şi să ascundă neajunsurile cu care este confruntată populaţia, fie sărăcia, fie lipsa unor libertăţi fundamentale, precum cea a exprimării, a presei sau cea personală. 

Exact asta i-a şi reuşit organizatorului, iar majoritatea reprezentanţilor nu a ţinut cont de realitatea ţării gazdă, ci s-a desfătat în luxul şi lumina reflectoarelor cu care a fost orbită. Câte un candidiat, precum cel al Germaniei, a mai declarat, întrebat fiind!, că este informat despre situaţia din Azerbaijan şi că speră că aceasta să se schimbe. Aceste declaraţii le-a făcut exclusiv vizavi de presa germană afaltă de faţă! Pe reprezentantul din Muntenegru, Rambo Amadeus, l-am auzit criticând situaţia de acolo, iar asta chiar pe covorul roşu la festivitatea de deschidere. Dar vocea lui s-a stins rapid, fără să treacă de semifinale, şi ea probabil oricum nu a ajuns în casele azerilor, care au acces cu prcădere la posturile de propagandă ale statului. 

Loreen a avut curajul, fără să facă mare tam-tam în jurul sau, să meargă la o adunare a mişcării de opoziţie, “Singing for Democracy”.

Regulamentul concursului interzice declaraţii politice, fie ele făcute prin intermediul muzicii, fie în alt context. Privat este însă permis să faci ce doreşti, pe propria răspundere. Drept pentru care Loreen a făcut doar ceea ce ar fi făcut un om “curios”, a mers la adunarea cu pricina, după care a tăcut. Presa internaţională, dar şi cea locală a prins însă de veste şi a vorbit despre “excursia” favoritei înainte de finală. Dacă gestul său a ajutat-o să strângă şi mai multe puncte este greu de clarificat, deoarece ea era favorita clară a concursului şi înainte ca vestea implicării sale tacite în politica azeră să străbată Europa.

Totuşi prin gestul ei, Loreen a dat acestui concurs o notă nouă, care probabil, de acum încolo, nu va mai putea fi ignorată.

Eu cred că începând cu anul acesta aşteptările telespectatorilor sunt altele, iar o piesă bună nu mai este probabil singurul criteriu pentru a-şi cimenta preferinţele. 

Bineînţeles că Eurovision 2013 în Suedia, ţara în care drepturile şi libertăţile omului sunt scrise cu majuscule cât Everestul, nu poate implica o situaţie asemenătoare. Dar poate implica o alta, tocmai pentru că e ţara în care libertatea de exprimare, a presei, egalitatea dintre oameni, democraţia în general, sunt prioritare. 

Un sfat pentru Eurovision 2013

Aşadar cel care va reprezenta România la Malmö, trebuie să reprezinte declarat şi valorile democratice ale ţării pe care o reprezintă, aşa cum ele acum, în cazul României şi nu numai din prespectiva occidentului, dispar în negura politicii interne.  Mă încumet să dau un sfat celui care va câştiga finala de la Bucureşti şi va reprezenta România în Suedia şi nimeni să nu mi-o ia în nume de rău.

Concurentul nostru să aibă curajul să laude libertăţile garantate într-o ţară precum Suedia şi de care conaţionalii noştri nu au parte, referindu-se, de exemplu, la homofobia din România!

Concurentul să dea semnale că percepe şi acuză neajunsurile politice, economice şi sociale din ţara natală sau cea pe care o reprezintă în cazul în care el nu este născut în România. Iar asta nu trebuie să o facă încălcând regulamentul concursului, ci subtil, aşa cum ar putea-o învaţa de la Loreen. El, sau ea, să nu uite că Eurovisionul este o manifestare a toleranţei şi, în principiu, una democratică!O porţie sănătoasă de modestie, în locul uneia de aroganţă, va putea compensa lipsa de “simpatie geografică”, de care românii nu prea beneficiază.

Este doar un sfat, care e valabil pentru toţi românii, dacă vor să fie luaţi în considerare în Europa, cel puţin în cea de Vest. Trebuie să încercăm să exportăm tendinţele şi intenţiile de bine din ţara noastră, şi nu năravul românesc: conservator, machist, discriminator sau parvenit. 

Aceasta este o îndrumare şi pentru cei care vor decide prin votul lor sâmbătă seara, cine va reprezenta România la Eurovision 2013 în Malmö!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite