Teodor Negrea: Delahoya a fost mereu un deschizător de drumuri pentru artiştii noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursă foto: Delahoya
sursă foto: Delahoya

Delahoya, cel mai longeviv festival de muzică electronică din România, aniversează în, 2016, douăzeci de ani de existenţă, festivalul fiind un deschizător de drumuri pentru artiştii noi. Primul eveniment de acest gen a fost organizat în 23 august 1997, în aer liber, în Cluj-Napoca -  RAVE FAMILY OPEN AIR, festivalul având ca model conceptul LOVE PARADE din Berlin.

Anul trecut, Delahoya a intrat într-o nouă etapă, parteneriatul la nivel de comunicare cu Boiler Events, mai exact cu Teodor Negrea şi o parte a echipei care organizează Electric Castle,  energizând festivalul. Ediţia din acest an, a XX-a, va fi una legendară, iar Teodor Negrea a avut amabilitatea să ne vorbească despre evenimentul care va deschide vara muzicală din Transilvania, România.

După trei ediţii extraordinare de Electric Castle, ai preluat anul trecut comunicarea  Delahoya, primul şi cel mai longeviv festival de muzică electronică din România, iar în 2016 ţi-ai extins atribuţiile şi în organizarea evenimentului, după ce ai devenit partenerul lui Horaţiu Dumitraş.

Care a fost contribuţia echipei EC, în 2015, la organizarea festivalului Delahoya?

Teodor Negrea: Anul trecut, eu şi o parte a echipei Electric Castle am decis să sprijinim Delahoya, fiindcă este primul festival de muzică electronică din România şi de acolo, cumva, a izvorât şi pasiunea noastră pentru muzica electronică şi festivaluri.

Suntem şi prieteni cu Horaţiu Dumitraş şi am decis, anul trecut, să-l ajutăm. Nu putem sta indiferenţi la trecerea festivalului Delahoya într-un con de umbră. Am decis să ne implicăm cu knowhow, comunicare şi experienţă din toată comunitatea.

teodor negrea

Anul trecut am reuşit să revitalizăm Delahoya, am avut o ediţie cu 3.000 de participanţi doar într-o zi. Am simţit că există posibilitatea de renaştere a festivalului şi am decis ca eu să mă impic activ în Delahaoya şi am devenit partener, alături de Horaţiu. O mică parte din echipa Electric Castle a venit să mă ajute şi la Delahoya, dar în rest, Delahoya are o identitate proprie, este cel mai vechi festival de muzică electronică din România. Să fiu bine înţeles, festivalul are drumul său, identitatea sa, nu are nici o legătură cu Electric Castle, cu excepţia implicării mele.

La prima ediţie a festivalului Delahoya au venit ca invitaţi doi DJs rezidenţi ai legendarului club Tresor din Berlin (DJ Dry şi DJ Vaclav), astăzi, Die Antwoord sunt headliners ai ediţiei aniversare cu numărul XX. Cluj-Napoca a rămas capitala muzicii electronice din România. De unde credeţi că vine pasiunea clujenilor pentru muzică electronică?

Teodor Negrea: Die Antwoord nu a fost o alegere întâmplătoare, am gândit-o mult şi vrem să venim anul acesta cu o chestie fresh, nouă, actuală, dar şi o punte de legătură cu istoria festivalului. Delahoya a apărut pe piaţa de evenimente care era zero în anii `90 pe mişcarea de rave, house, tehno şi broken beats, şi atunci am considerat că Die Antwoord sunt potriviţi. Sunt un nume foarte mare în industria asta, sunt o trupă cool.

delahoya

Pasiunea clujenilor pentru muzică electronică s-a dezvoltat ca o urmare normală după ce noi am venit cu un concept nou, inedit, care a ridicat standardele - Electric Castle. Faptul că piaţa de festivaluri, de evenimente, a crescut, este o veste bună. Se nasc noi festivaluri pe segmente de ascultători şi fiţi convinşi că anul viitor vor fi şi mai multe. La douăzeci de milioane de oameni, avem prea puţine festivaluri, Ungaria, de exemplu, are cinci festivaluri mari la o populaţie de cinci milioane de locuitori.

Electric Castle, Untold Festival, TIFF, meciuri de fotbal şi de tenis ale echipelor naţionale, se desfăşoară toate în Cluj-Napoca. De ce credeţi că s-a mutat nucleul evenimentelor importante din industria concertelor şi a evenimentelor sportive de la Bucureşti la Cluj?

Teodor Negrea: Există pasiune şi dorinţă în Cluj-Napoca. Clujenii sunt dornici să vadă şi să participe la evenimente, cumva şi în urma unei pieţe de evenimente destul de plafonate din Bucureşti. Sunt aceaşi promoteri, aceiaşi organizatori, aceleaşi evenimente. Simţi un vibe special în Cluj...

Delahoya avea nevoie de un nou suflu, de un rebranding iar echipa Electric Castle a adus asta în 2015. Vom avea parte de programe non-muzicale, de o zonă de chill sau workshop-uri, în 2016? Care sunt noutăţile ediţiei XX? Ce îmbunătăţiri şi schimbări aţi adus în 2016, după experienţa anterioară?

Teodor Negrea: Vom avea cornerul Beard Brothers, care sunt partenerii noştri tradiţionali şi la Electric Castle şi la Delahoya, o comunitate foarte cool, faină. Ne vom axa mai mult pe workshopuri, chestii tehnice, workshopuri de DJ, MC, inclusiv de proiecţii. Delahoya a fost mereu un deschizător de drumuri pentru artiştii noi şi suntem decişi să-i promovăm pe cei mai buni muzicieni de profil.

blanila

După mai mulţi ani de absenţă, ediţia Festivalului Delahoya din 2013 a fost deschisă de tradiţionala Parada Delahoya, străzile Clujului răsunând de muzică electronică şi spiritul „rave” al Festivalului Delahoya, apoi anul trecut a urmat o pauză. Se va organiza Parada Delahoya în 2016?

Teodor Negrea: Trebuie să fim ancoraţi în realitate, nu mai prinde parada. Era o modă în a se organiza peste tot în Europa acum 10-15 ani, perioada rave, gen parada din Berlin, Acum nu mai e la modă şi vrem să dăm o altă faţă festivalului.

Cum vedeţi acum piaţa de evenimente din Cluj-Napoca? Cât de mare a fost impactul provocat de Capitala Europeană a Tineretului, pe piaţa evenimentelor din Cluj-Napoca?

Teodor Negrea: Nu cred ca s-a schimbat nimic, în afară de faptul că a apărut un festival big. Altfel, nimic. Cei care au gestionat această capitală nu cred că au făcut o  treabă bună, nu am simţit că suntem Capitala Europeană a Tineretului.

Organizatorii trebuiau să opteze pentru o altă strategie. Capitala trebuia să fie un izvor din care să curgă multe evenimente culturale, zilnice. Aşa s-au investit o grămadă de bani într-un eveniment major, în concurenţă cu altul, care deja exista, ceea ce nu e fair play.

delahoya 1

Se spune că pentru ca totul să meargă şnur, organizatorii trebuie să fie pasionaţi, energici şi implicaţi 100%. Cât de eşti de pregătit în această perioadă, ştiind că urmează să organizezi două festivaluri care sunt branduri ale Clujului, Transilvaniei?

Teodor Negrea: Mă simt în largul meu. Sunt ca peştele în apă. O fac de zece ani, organizez evenimente, de plăcere. Nici nu concep să fac altceva.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite