Tragedia care a inspirat „Zombie“, cel mai mare hit al trupei The Cranberries. Dolores O'Riordan: „E plânsetul nostru împotriva cruzimii omului“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regretata solistă a trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan, a vorbit în trecut despre tragedia care a stat în spatele celui mai mare hit al formaţiei, piesa „Zombies“.

Dolores O'Riordan, solista trupei The Cranberries, a fost găsită moartă într-o cameră de hotel din Londra, pe 15 ianuarie, la vârsta de 46 de ani. 

Ea se afla în capitala Marii Britanii pentru o scurtă sesiune de înregistrări - urma să pregătească o versiune a piesei „Zombie“, cel mai mare hit al trupei irlandeze, împreună cu formaţia Bad Wolves.

Regretata solistă a vorbit în trecut despre tragedia care a stat în spatele celui mai mare hit al formaţiei: „Acest cântec reprezintă plânsetul nostru împotriva cruzimii omului împotriva omului. Şi împotriva cruzimii omului faţă de un copil“.

Tragedia din spatele ei a fost reală: „Zombie“ a fost un răspuns visceral la moartea a doi copii, în urma unor bombardamente IRA (Irish Republican Army), în oraşul Cheshire, Warrington. Astfel, piesa este un manifest împotriva violenţelor Armatei Republicane Irlandeze, anunţă BBC. 

Jonathan Ball, în vârstă de trei ani, a fost ucis de două bombe, care au explodat în tomberoanele de pe o stradă aglomerată, în luna martie a anului 1993. Tim Parry, un alt copil de 12 ani, a murit cinci zile mai târziu, în aceleaşi condiţii. 

Dolores O’ Riordan, care se afla la acea vreme în turneu, a fost profund marcată de această tragedie: „Îmi amintesc că am văzut-o pe una dintre mamele copiilor ucişi la televizor. Era devastată“, a declarat cântăreaţa pentru revista Vox, în anul 1994.

„Am fost atât de tristă pentru ea, pentru că şi-a purtat copilul nouă luni în pântec, a trecut prin stările de rău specifice sarcinii şi prin multe altele pentru ca apoi să păţească aşa ceva…“, declara Dolores. 

Cântăreaţa s-a arătat profund ofensată pentru faptul că teroriştii care au comis atentatele au susţinut că acestea au fost înfăptuite „în numele Irlandei”.

image

The Cranberries, în anul 2012 FOTO guliver/Getty images

„IRA nu sunt eu. Eu nu sunt IRA. The Cranberries nu e IRA şi nici familia mea nu este. Când spun în versuri «Nu sunt eu, nu este familia mea», despre asta vorbesc. Irlanda nu e vinovată pentru aşa ceva, ci doar acei idioţi care trăiesc în trecut“, a declarat solista trupei irlandeze. 

„Zombie“ a fost lansat în septembrie 1994, devenind cel mai mare succes al trupei, ajungând numărul unu în topurile din Germania, Australia şi Franţa, respectiv numărul unu în clasamentele de rock americane.

Furia şi frustrarea artistei, în urma tragediei, au fost inserate în cântecul pe care l-a scris singură în apartamentul său din Limerick, pe o chitară acustică, înainte de a-l modifica la repetiţii. 

„Am luat chitara electrică, apoi i-am spus lui Ferg (n.r. Fergal Lawler, bateristul trupei): «Poate ai putea sa baţi tobele foarte tare?»“, a declarat solista pentru „Team Rock“,  anul trecut. „Chiar dacă a fost scris pe acustic, a devenit apoi mai mult rock“. 

„Dacă ar fi fost o baladă, nu ar fi avut impactul acesta. A fost o nouă direcţie pentru noi“, a declarat Fergal Lawler, în 2012. 

Versurile lui Dolores au fost criticate, însă, la vremea respectivă şi oamenii au catalogat-o ca fiind naivă, că se implică într-un conflict pe care nu îl înţelege. 

„Nu-mi pasă dacă este vorba de protestanţi sau catolici, îmi pasă de faptul că oameni nevinovaţi sunt răniţi. Asta este ceea ce m-a provocat să scriu acest cântec. Nu am scris piesa doar pentru faptul că sunt irlandeză. Niciodată nu credeam că o să scriu aşa ceva, nici într-un milion de ani. Credeam că o să intru chiar în probleme din cauza asta“, a adăugat solista. 

În anii 1990, O'Riordan dedica piesa şi cetăţenilor din Bosnia şi Ruanda, iar mesajul ei se aplică în mod egal atacurilor recente din Manchester, Paris şi Egipt.

„Cântecul nu indică grupuri de terorişti sau organizaţii teroriste“, a declarat ea în 1994 în cadrul NME. „Nu ia partea nimănui, este doar un cântec foarte uman“, susţinea Dolores. 

Cântecul Zomnie a devenit însă imnul celor nevinovaţi, afectaţi de violenţa altor oameni. În Marea Britanie, „Zombie“ a ajuns pe poziţia 14 în clasamente, succesul fiind influenţat negativ de decizia BBC de a interzice videoclipul melodiei.

Videoclipul original a fost filmat de Samuel Bayer, care a regizat anterior videoclipurile pentru Nirvana, „Smells Like Teen Spirit“ şi „No Rain“, pentru Melissa Blind. El a călătorit în Irlanda de Nord şi a surprins în fotografii imagini ale violenţei, inclusiv imagini care înfăţişau copii cu arme în mână, asupra cărora BBC (şi canalul de radio naţional din Irlanda RTE) şi-au exprimat dezacordul. 

În schimb, au difuzat o versiune editată, concentrată pe imaginile în care trupa interpretează piesa. „N-am fost de accord cu această cenzură, dar am stiut că luptăm pentru o cauză pierdută“, a declarat Hogan în revista „New Zealand Rip It Up“ în 1995. „Este pur şi simplu o prostie“, declarau membrii trupei. 

Cu toate astea, versiunea oficială a videoclipului a fost vizionată de peste 660 de milioane de ori pe YouTube, fiind cel mai popular videoclip din toate timpurile.

Dolores O'Riordan, solista trupei The Cranberries, care a fost găsită moartă într-o cameră de hotel din Londra, traversa o perioadă extrem de dificilă şi era depresivă, potrivit prietenilor apropiaţi. De altfel, artista a vorbit deschis despre multiplele probleme psihice de care suferea şi chiar a dezvăluit că a încercat să-şi pună capăt vieţii.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite