Incompetenţă, rea-voinţă ori sabotaj de-a dreptul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul lunii aprilie, mai exact începând cu data de 17, principalele canale (TVR 1 şi TVR 2) ale Televiziunii publice din România - spuneţi-i pe mai departe cum vreţi, cum vă este la îndemână sau cum vă mai amintiţi numele îmbătrânitei, abandonatei instituţiei a cărei primă ieşire în eter s-a produs la 31 decembrie 1956 - vor funcţiona în conformitate cu noi grile de programe.

Ele au intrat în posesia publicaţiei online Pagina de media în urmă cu câteva zile. Le-am cercetat de câteva ori cu mare atenţie şi m-am frecat la ochi. Nu, nu visam. Era aievea. Coşmarul este realitate. Realitatea dezastrului care se va desăvârşi dacă aceste grile vor fi puse în practică. Se pare că nu mai e nici o scăpare de vreme ce, între timp, au început să se promoveze spoturi de promovare.

În esenţă, TVR 1 va deveni eminamente un canal de ştiri, de informaţii şi de talk-show-uri, în vreme ce TVR 2 va prelua restul. TVR 2 va deveni canal-amestec, canal-cocktail, fără nici urmă de direcţie. Ceva, nu multă, cultură ca să nu ni se aplece, două-trei filme şi alea cam vechiuţe, date cu linguriţa, un pic de teatru mai mult preluări şi reluări decât producţie proprie, o brumă de divertisment, nişte buletine informative molfăite de nişte duduci semi-analfabete. Şi, pour la bonne bouche, emisiunea Iulianei Tudor, O dată-n viaţă!. Nu, nu vă grăbiţi să jubilaţi! Se vor difuza doar reluări. Numite englezeşte căci româneşte e mai greu să spui că ai făcut praf bugetul şi nu mai sunt bani pentru producţii noi.

Ne va fi, în schimb, oferit drept trufanda un concurs de cultură generală prezentat de scosul de la molii şi de la naftalină Virgil Ianţu.

Cercetând cu şi mai mare atenţie noua grilă a TVR 1, se observă că aproape jumătate dintre emisiuni, în orice caz cele mai bune tronsoane orare, sunt rezervate unor paraşutaţi în TVR. Indivizilor care până mai ieri făceau coadă la birourile de plasare. NU fiindcă ar fi fost prea buni, deoarece şi-ar fi sfidat patronii şi interesele lor obscure, ci pentru că, pur şi simplu, erau neperformanţi, slabi, nu făceau audienţă. Drept care sunt foarte buni, sunt pe specificul TVR 1.

Mai vechilor Emma Zeicescu ce până acum nu a performat conform contractului, drept urmare fiind trimisă dimineaţa de la ora 10, ori trimisului special al Antenei 3 în programele TVR 1, pe numele lui Ionuţ Cristache, alăturându-i-se concediatul de la Realitatea tv, Dorin Chioţea. Care spre a nu se plictisi - căci sunt gata să pariez de pe acum, la emisiunea lui vor adormi până şi operatorii, până şi producătorul Septimiu Sărăţeanu, pus şi el în pâine de concediata de la Pro tv Doina Gradea pe care PSD a miluit-o cu un loc în CA al TVR - o va primi drept partenera pe fătuca frumuşică şi cam fără har pentru televiziune zisă Maria Linda. Adusă - aţi ghicit - de la Antena 3!

Conducerea TVR, Comitetul Director, preşedintele- director general Irina Radu şi penalul Cristian Zgabercea, care încă mai urlă prin instituţia din Calea Dorobanţi nr. 191, deşi o sentinţă judecătorească spune că nu mai e îndreptăţit să îndeplinească atribuţiile de producător general, îşi continuă, în pofida evidenţelor îngrijorătoare, demersul de a bulversa obişnuinţele de aşteptare ale telespectatorilor canalului 1. E drept că, între timp, aşa de ochii lumii, penalul Zgabercea a fost înlocuit cu pensionara Liana Săndulescu, formată profesional şi ideologic pe vremea când îi făcea cafele Polianei Cristescu pe la Consiliul Naţional al Pionierilor. E foarte adevărat că alegerea d-nei pensionare Săndulescu pentru a deveni nr. 2 în TVR este iarăşi pe specificul instituţiei de vreme ce telespectatorii săi nu sunt nici prea mulţi, nici prea tinerei. Însă al căror număr nu va creşte nici cu unul dacă nu va mai fi nici urmă de filme, de muzică, de divertisment.

Iată! Nu mai departe decât miercurea trecută, până la ora 20, audienţa generală a postului TVR 1 nu a depăşit 0,3. Probabil cam tot atâta se obţinea dacă se difuza doar mira de reglaj. De abia Telejurnalul a atins 1 punct de rating.

Or, într-o instituţie de importanţă naţională unde se cere performanţă şi unde conducerea este cu adevărat responsabilă, în faţa unor astfel de rezultate catastrofice poate că nu s-ar fi ajuns la sinucideri (Doamne fereşte!), însă demisiile şi demiterile ar fi intervenit mai mult ca sigur.

În TVR conducerea îşi vede liniştită de ale ei. De cafeluţe, de motociclişti, de pile, de matrapazlâcuri, de aranjamente, de joc dublu. Perseverează în prostie. Îşi adânceşte ridicolul. Se adaugă noi funcţii de conducere, neprevăzute de organigramă. Cu aprobarea cui? Pe ce bază legală? Mai are TVR Consiliu de Administraţie, mai are un Serviciu juridic? Se pare că nu!

Se zice că nu sunt bani de producţie. Nu sunt bani pentru achiziţie de filme. Că e nevoie de grile de avarie. Numai că şi noile funcţii sunt retribuite. Cu 1500-3000 de lei pe lună, în funcţie de cum vrea pixul Irinei Radu. Şi de cât de abitir dă din coadă pe lângă marea stăpână a TVR nou numitul în de abia creata funcţie.

Aşa că unica întrebare pe care mi-o mai pot pune este următoarea - Face toate acestea Irina Radu pe cont propriu, din incompetenţă crasă, din inconştienţă, din prostie sau fiindcă e dornică să saboteze postul public?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite