articolul anterior articolul urmator

INTERVIU Irina Păcurariu, realizator TV: „Foarte puţini din cei plecaţi în afară sunt împăcaţi cu adevărat, ştiu că vor rămâne mereu «românii de la etajul patru»“

11
20 Apr 2017 08:19:00
Autor: Alexandra Constanda
Irina Păcurariu lucrează la Televiziunea Română de peste 20 de ani FOTO TVR
Irina Păcurariu lucrează la Televiziunea Română de peste 20 de ani FOTO TVR

11 Comentarii

costea petre
20.04.2017, 12:15:04

Afirmatia aceasta, ca se vor simtii vesnic "romanii de la etajul patru", este una de un melodramatism de gust indoielnic. In plus este si falsa. Depinde de la individ la individ la care "etaj" se va situa, iar faptul ca doamna face aceasta afirmatie este o dovada a prejudecatilor pe care o are despre romani, fiind o demonstratie de dispret. Oricum, se pare ca prefera "etajul patru" dintr-o tara occidentala "etalului unu" din scumpa noastra patrie.

+5 (9 voturi)
g duscanu
20.04.2017, 14:43:28

Corect. Mi se pare si mie exagerata si falsa.

+6 (6 voturi)
DGc
20.04.2017, 15:18:51

costea petre Nu noi ne simtim la "etajul 4". Cei din tara ne plaseaza acolo. Oficialitati, televiziuni si spalatii pe creier. O invinovatesti degeaba pe intervievata, ea a citat, de fapt, pe altcineva, exact in sensul pe care l-am aratat.

+4 (4 voturi)
Adi Fatol
20.04.2017, 12:39:25

Are dreptate Irina - Prea putini romani sunt interesati sa se mute permanent in alta tara si sa se integreze acolo . foarte multi oameni incearca sa plece temporar , sa stranga bani si sa se reintoarca in tara Ajung sa traiasca in conditii dificile, sa faca slujbe prost platite iar singura lor sansa este sa lucreze 70 de ore pe saptamana ( nu exagerez ). E greu sa te simti implinit la modul asta. Alta greseala a imigrantilor in general este ca se strang in grupuri si traiesc pe sistem "china town" fara sa isi faca prieteni in tara respectiva , fara sa invete limba etc. Am vazut straini care traiesc de 10 ani in uk si nu pot sa vorbeasaca limba- sigur ca localnicii nu o sa te primeasca in comunitate daca tu nu faci un minim efort.

+4 (6 voturi)
g duscanu
20.04.2017, 14:52:10

Si tu ai o observatie foarte pertinenta. Ca sa devii de-al locului trebuie sa te comporti de-al locului, sa manifesti un interes fata de oameni, cultura si obiceiurile lor, sa le intelegi si sa le respecti perspectivele, trebuie sa ai lucruri in comun... am impresia ca oamenii astia nu fac nici cel mai mic efort de a se integra in societate. Ei se astepta sa le vina totul pe tava si cand nu se intampla pentru ca au beglijat aspectele astea isi creeaza explicatii si generalizari incorecte. Iar ideea despre rasism este si ea exagerata. In primul rand nu putem vorbi despre rasism. Rasismul se refera la altceva. In al doilea rand faptul ca esti angajat undeva nu te face o vedeta sau castigatorul unei concurs de popularitate. Ce se intampla in viata sociala este bazat pe cum te comporti, ce zici, ce faci, ce mesaje trimiti, si reputatie. Daca reputatia romanilor in europa este atat de proasta asta poate avea un impact, insa un impact minim pentru ca oamenii pot sa discearna care este adevarul de la caz la caz. Insa asta cera putina implicare si responsabilitate sociala. Eu cred ca doamna in cauza nu a avut o personalitate tocmai placuta si nu realizeaza de ce este asa pentru ca nu intelege cultura.

+6 (6 voturi)