TVR intră în agonie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul săptămânii ce tocmai se încheie, preşedintele Klaus Iohannis şi-a rupt din preţiosul timp spre a lua parte la o dezbatere publică referitoare la taxa de abonament la serviciul public de radio şi televiziune.

Au participat la areopagul respectiv reprezentanţi ai tot soiul de ong-uri, analişti media, oşteni, boieri, curteni, băgători de seamă şi ajutoarele lor. Cine vrei şi cine nu ai fi vrut. Doar cei vital interesaţi, nu.  Mai exact. Au strălucit prin absenţă preşedinţii-directori generali ai SRTV şi SRR care, întâlnirii cu primul om în Stat, în voinţa căruia stă sau nu promulgarea ordonanţei ce ar aduce cu sine şi anularea celor două taxe, au preferat pare-se nişte vizite mai mult sau mai puţin de lucru în străinătate.

Cum nu mai ascult de câţiva ani încoace nici unul dintre canalele Radio România, nu voi comenta în nici un fel absenţa d-lui Ovidiu Miculescu. Mă voi mulţumi să spun doar că mă miră.

Sunt însă cât se poate de stupefiat, scandalizat de-a dreptul de absenţa doamnei pdg a SRTV, pe numele din buletin Radu Irina. Care, da, a declarat că managementul TVR nu se va lăsa în nici un chip influenţat de ceea ce se scrie în presă ori pe bloguri, că ştie ea mai bine ce trebuie să facă, că nu-i pasă de nimeni şi de nimic. Poate doar de PSD-ul care a pus-o în pâine printr-o maşinaţiune de care doamnei Radu ar trebui  să îi fie ruşine toată viaţa ei. Nu doar faţă de propriii ei colegi, ci şi atunci când se duce să îşi plătească întreţinerea sau să îşi ia ceva de la hypermarket. Mai rar aşa matrapazlâc politic, dar de la PSD şi acoliţii lui mereu te poţi aştepta la mai mult.

Însă de aici şi până a-i da cu flit până şi Preşedintelui României e cale lungă. Zeci, sute, mii de kilometri de nesimţire. De nesimţire şi de indiferenţă. Faţa de soarta instituţiei pe care doamna Irina Radu a ajuns să o conducă, de fapt să o ducă spre inexorabilu-i sfârşit printr-un joc politic de cea mai joasă speţă.

Doamna director Loz în plic, doamna preşedintă Mai trage o dată avea datoria morală de a fi prezentă la o astfel de discuţie. În primul rând fiindcă era de aşteptat ca mulţi dintre cei ce vor lua cuvântul să nu aibă cuvinte tocmai de drag la adresa TVR. Iar Irina Radu avea obligaţia, fie şi de ochii lumii, contra celor 18.000 de lei pe lună cu care e retribuită, măcar să simuleze că îşi apără sărăcia, şi nevoile, şi neamul. Măcar atât.

Unde mai pui că cele mai recente decizii luate de aceeaşi Irina Radu în iresponsabilă cârdăşie cu un Comitet director ce funcţionează în adâncă ilegalitate se pare că au avut un impact dezastruos asupra audienţei celor două principale canale ale TVR.

S-au operat mult prea drastice modificări ale grilelor, totul s-a făcut în dispreţul acelor reguli ştiute de toată lumea care spun că orice fel de astfel de schimbări se produc cu o permanentă urmărire a pieţei, a aşteptărilor beneficiarilor. Cu maximă prudenţă şi după un atent studiu de impact. În cazul în speţă al telespectatorilor Serviciului public de Televiziune. Oricum puţini.

Au fost adunate de pe străzi, au fost aduse din şomaj, recondiţionate şi prezentate drept super-achiziţii tot felul de vedete de odinioară care îşi trăiesc prin studiourile TVR o falsă nouă viaţă. De fapt, agonia care se suprapune peste instituţia pe care o duc repede şi sigur spre faliment.

Lor li s-au alăturat tupeişti şi obrăznicături concediaţi recent de pe la televiziunile particulare de prost renume. Şi uite aşa, fără nici un fel de concurs, fără nici un fel de selecţie de proiecte inşii respectivi au primit pe mână emisiuni pentru care încasează onorarii fabuloase. Ceva în jurul a 12.000 de lei pe lună contra unor programe ale căror audienţe sunt de râsul lumii.

Iată, de pildă, cârcotaşul în retragere Mihai Găinuşă de abia atinge, în zilele lui bune, un rating de 0,5. Emisiunea Emmei Zeicescu Perfect-Imperfect ar trebui studiată la şcolile de jurnalism ca model de aşa nu se face fiindcă moderatoarea se poartă de parcă ar aspira să schimbe postul  obţinut pe căi obscure în TVR cu un job  de precupeaţă. Pentru care e perfect indicată.  

Doamna Zeicescu comite greşeli după greşeli de exprimare în limba română pentru care sper ca foarte curând CNA-ul să se autosesizeze. Doamnei Zeicescu îi este străin principiul care edictează că nu se poate să ajungi să faci emisiuni pe principalul canal al postului public de televiziune şi să scoţi pe gură enormităţi lingvistice de genul nu sunteţi confortabil cu (pariez că doamna Zeicescu scrie comfortabil) ori să arunci în eter pleonasme de tipul alegeri electorale. Păi, electoral, doamnă plătită de Irina Radu cu 12.000 de lei pe lună, vine de la franţuzescul élire, care înseamnă  a alege. Nu putem spune alegeri alese nici măcar la Realitatea tv care v-a dat papucii vara trecută ca să vă ia drept bună şi competentă o directoare ambuscată precum este Irina Radu la TVR.

Emmei Zeicescu nu-i pasă deloc că este inadmisibil să te tragi de şireturi cu invitaţii, să te crezi acuzator public, să râzi satisfăcută insinuând te-am prins!, să rivalizezi la nivel de  proastă creştere cu fosta  colegă de la Realitatea tv, Denise Rifai, şi să îţi agresezi la propriu interlocutorii.

Moderatoare paraşutată în TVR în principal datorită  lipsei de gust şi de profesionalism a Irinei Radu& co îi este necunoscut detaliul care spune că este inadmisibil să le vorbeşti pe un ton imperativ celor care au comis imprudenţa de a deschide televizorul, telespectatorii, când tu, Emma Zeicescu, te dai în stambă şi îşi exhibi cultura de periferie. Nu se poate să le spui pe un ton de gardiană la penitenciar vreau să faceţi asta.

Adus cu mare tam-tam la TVR şi prezentat drept un agent al schimbării pe care instituţia din Dorobanţi mizează, asta după ce a fost aruncat pe scări din trustul lui Felix Voiculescu, Ionuţ Cristache a atins la prima ediţie a emisiunii lui, România 9, incredibila, ruşinoasa performanţă de a coborî TVR 1 pe poziţia 22 în topul audienţei. După Antena Stars, Taraf tv şi Minimax.

Înţeleg că dl. Cristache este tânăr, intuiesc că vrea să ne propună altceva, că încearcă să ne familiarizeze şi cu alţi comentatori decât cu cei din garda veche. Cu colegii lui de generaţie. Numai că asta incumbă anumite riscuri. Pentru care publicul TVR nu este pregătit. Nu se poate să îi ceri unui public de 40 de ani plus să se uite exclusiv la nişte ziarişti necunoscuţi. Cred că era mai înţelept dacă dl. Cristache apela la o soluţie de tranziţie. La un amestec.

Ionuţ Cristache a avut invitaţi politici care mai de care mai neaşteptaţi. Plus o atitudine ezitantă în raport cu ei.  Căci dacă pe Elena Udrea a contrat-o tot timpul, pe Sebastian Ghiţă l-a tratat de parcă acesta i-ar fi fost stăpân şi i-ar fi trasat înainte sarcină să îi acorde o admiraţie necondiţionată, dusă la absolut. Şi ca meniul de gafe să fie complet, dl. Cristache a tutuit-o în chip inadmisibil pe Alina Gorghiu, punându-se singur în afara regulilor profesiei şi ale minimei politeţi.

Mi se pare că TVR îşi riscă bruma de credibilitate ce i-a mai rămas dând principalele emisiuni din campania electorală pe mâna cuiva şcolit la şcoala de manipulare a Antenei 3. Vom trăi şi vom vedea!

Unde mai pui că totul se consumă într-un decor care aminteşte de anii 60-70 şi de emisiunile de divertisment ale lui Alexandru Bocăneţ realizate în scenografia, pe atunci socotită foarte inventivă, a Doinei Levintza. Vrem înnoire, dar numai de formă şi întorcându-ne la vechi!

Nici celelalte emisiuni introduse cu dedicaţie pentru tot felul de foşti şi actuali prieteni ai Irinei Radu pe ambele programe nu se simt cu mult mai bine. Unele au chiar rating 0 pe un interval de 15 minute ceea ce este inadmisibil. Numai că la TVR-ul pe bani publici orice se poate. Orice abuz şi orice aberaţie sunt permise, într-un total dispreţ faţă de telespectatori. Se poate chiar ca mulţi angajaţi să stea degeaba, să nu mai aibă emisiune doar pentru că au trebuit să facă loc liotei de pile aduse ca urmare a capriciilor doamnei Irina Radu. Dacă nu cumva a fost vorba de ordine. După cazul Mădălina Puşcalău, prezumţia de impuritate planează asupra oricărui nou venit în TVR.

Nu trebuie să fii analist media, se impune doar să ai o minimă doză de bun simţ spre a înţelege că criza de încredere dintre TVR şi telespectatori s-a accentuat în decursul ultimei luni. Nu e nevoie de cine ştie ce sondaje de opinie pentru a afla că cei mai mulţi dintre români înclină să cadă în capcana avantajelor abolirii taxei de abonament la programele TVR. Crezând că le va merge mult mai bine dacă vor economisi în acest chip 4 lei pe lună.

Or, când tu, preşedinte-director general al SRTV, ai ocazia de a apăra, în mod public, în faţa preşedintelui ţării,  de a susţine cauza instituţiei pe care o conduci, a independenţei ei editoriale, să nu îţi modifici aşa cum s-ar cuveni agenda, orice cuvânt în plus e de prisos. 

Gata, doamnă Irina Radu, v-aţi bătut joc cu vârf şi îndesat joc de TVR, de colegii dumneavoastră şi de telespectatori. Ajunge! Sper ca Parlamentul viitor să vă debarce dintr-o funcţie în care aţi ajuns pe nemerit. Şi de care abuzaţi în cel mai incalificabil chip!     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite