Statul face cadou asigurătorilor 137 de milioane de euro pe an, din buzunarele noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurarea obligatorie a locuinţei este o adevărată mană cerească pentru cele 13 societăţi incluse în Pool-ul de  Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Acestea vor încasa de la fiecare proprietar de locuinţă din România 10 sau 20 de euro pe an.

Asigurătorii vor încasa anual 136,95 milioane de euro de la cei 8,3 milioane de proprietari, câţi există în România, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Este poate cel mai frumos cadou pe care îl puteau primi societăţile de asigurare de la statul român în plină criză financiară, când afacerile acestor societăţi merg din ce în ce mai prost. În cazul unor calamităţi naturale de proporţii, aşa cum au fost inundaţiile din acest an, societăţile de asigurare nu vor plăti despăgubiri mai mari de zece milioane de euro. Diferenţa de până la 137 de milioane, reprezintă profitul societăţilor de asigurare.

De ce plătim aceşti bani?

Asigurarea obligatorie a locuinţei înseamnă că fiecare român proprietar al unui apartament, casă la ţară, vilă de vacanţă, va plăti în mod obligatoriu o primă de 10, respectiv 20 de euro (în funcţie de tipul locuinţei), iar în cazul unor inundaţii, alunecări de teren sau cutremure, vor fi despăgubiţi cu 10.000, respectiv 20.000 de euro.

În România sunt 8,3 milioane de proprietari. 35% dintre aceştia, adică 2,905 milioane, au locuinţe de tip B (case din paiantă) şi vor plăti asigurătorilor câte 10 euro pe an, adică 29,05 milioane de euro.

65% dintre proprietari de locuinţe de tip B (apartamente, case din BCA şi cărămidă) vor plăti o poliţă de 20 de euro pe an, adică un total de 107,9 milioane de euro.

În total, firmele de asigurări vor încasa de la proprietari 136,95 milioane de euro pe an.

Ce calamităţi naturale îi ameninţă pe cei care stau în centrele marilor oraşe, la bloc?

Doar cutremurele, că de inundaţii sau alunecări de teren, nu poate fi vorba! Însă în cazul unui cutremur de proporţii care ar provoca o daună totală, suma maximă de 20.000 de euro primită de la asigurător, este insuficientă pentru achiziţionarea unei locuinţe noi. Reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor spun că asigurarea obligatorie are şi o componentă de protecţie socială. Cu alte cuvinte, cei care plătesc poliţa deşi riscurile unei catastrofe naturale sunt minime, contribuie social pentru cei care au case de paiantă şi sunt poziţionaţi în calea Siretului, Prutului sau a Dunării.

Angela Toncescu, preşedinte CSA:  “Asigurarea obligatorie va acoperi doar o mică parte din valoarea unei locuinţe întrucât are o componentă de protecţie socială. Astfel, în cazul unui dezastru, ea va acoperi cheltuielile pentru reparatii”.

Până la sfârşitul anului, reprezentanţii PAID estimează că vor încheia contracte de asiguarre obligatorie a locuinţei doar pentru 10% din total, însă din 2012, toate locuinţele din România vor plăti această poliţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite