VIDEO Arde Cernobîl: nori radioactivi ameninţă Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Particule radioactive colectate de norul de fum format în urma incendiilor din Rusia şi Ucraina riscă să ajungă în Polonia şi ţările baltice. Autorităţile ruse au recunoscut că aproape 4.000 de hectare din zonele contaminate în urma accidentului din 1986 la centrala nucleară sunt afectate de incendii.

Citeşte şi:
FOTO Rusia: Incendiile se apropie de centrul nuclear de la Sarov

Meteorologii germani avertizează că este posibil ca norii de fum care colectează particule radioactive să fie purtaţi de curenţi spre estul Europei, în următoarele zile.

„La cererea Guvernului german, urmărim de mai multe zile evoluţia maselor de aer deasupra Rusiei. În mod normal, curenţii ar împinge norii de fum spre Siberia. Cele mai recente prognoze ale noastre arată însă că norii ar putea ajunge în Europa de est şi zona Mării Baltice", a declarat, pentru „Adevărul", Andreas Friedrich, meteorolog de serviciu la DWD, Institutul Naţional de Meteorologie din Germania.

Polonia, în pericol

El a explicat că avertismentul vizează mai degrabă nordul Poloniei, Belarusul şi sudul Suediei. „Deocamdată, din datele de care dispunem, nu avem veşti rele pentru România. Dar nu excludem posibilitatea ca particule de cenuşă să ajungă şi pe teritoriul românesc, dintr-un motiv obiectiv: prognozele noastre sunt făcute pe trei zile", a explicat expertul german.

Friedrich a subliniat că meteorologii pot urmări evoluţia maselor de aer, dar nu pot evalua riscul de radioactivitate a norilor. „Teoretic, posibilitatea ca norii de fum să colecteze şi particule radioactive din zone contaminate există. Practic, doar autorităţile ruse pot stabili dacă particule radioactive s-au ridicat în aer din cauza incendiilor de vegetaţie", a precizat Friedrich. „În cazul în care particulele sunt colectate de nori, ele riscă să se depună la sol", a mai adăugat el.

4.000 de hectare poluate

În urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul rus pentru situaţii de urgenţă de la Moscova, Serghei Şoigu, a declarat că se teme de extinderea flăcărilor în regiunea Briansk, puternic contaminată de explozia de la Cernobîl. El a spus că „radionuclee ­s-ar putea ridica odată cu fumul, dând naştere unor nori radioactivi ce pot polua şi alte regiuni. Autorităţile de la Moscova au recunoscut abia ieri, după negări repetate, că doar în zona Briansk au fost identificate 28 de focare de incendiu.

Alarmant este că flăcările au cuprins şi zona în care se află centrala nucleară Sarov. Potrivit serviciilor ruse de monitorizare a pădurilor, flăcările au pârjolit de la începutul lui iulie aproximativ 4.000 de hectare de terenuri în zone contaminate radioactiv.

Kievul se pregăteşte de luptă

Ucraina continuă şi ea să lupte pentru stingerea zecilor de focare de incendiu de pe teritoriul său. Potrivit „Kyiv Post", până pe 15 august, temperaturile la Kiev vor fi de 35-39 de grade Celsius, iar în zonele estice şi sudice, Dniepropetrovsk şi Kirovohrad, sunt aşteptate şi 42 de grade.

Şi autorităţile ruse continuă lupta cu flăcările care se extind cu repeziciune din cauza caniculei. Peste 160.000 de pompieri şi militari, câteva zeci de experţi străini sunt dislocaţi în zonele afectate. Situaţia cea mai gravă se menţine în jurul Moscovei.

Inundaţii controlate

Mii de locuitori ai metropolei au părăsit oraşul din cauza aerului irespirabil de atâta fum. Cei care au rămas se adăpostesc în instituţii cu sistem de climatizare. Ca să stingă incendiile de vegetaţie în zona capitalei ruse, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a deviat cu 20 de kilometri cursul râului Oka. „Inundarea terenurilor cuprinse de flăcări în sud-estul Moscovei a început.

În acest scop, a fost construită o conductă de 20 de kilometri", a declarat Irina Andrianova, purtătoare de cuvânt a ministerului. Însă incendiile de vegetaţie care au pârjolit regiunea Moscovei sunt greu de controlat. În aceste foste mlaştini, secate în perioada sovietică, turba arde mocnit până la o adâncime de câţiva metri, uneori chiar şi în timpul iernii. Autorităţile din Moscova caută însă şi soluţii pe termen scurt. Ele au mobilizat vehicule echipate cu dispozitive speciale care stropesc cu apă până la o înălţime de cinci metri şi pe o distanţă de 15 metri în faţa autospecialei, ca să elimine smogul.

Vacanţă de sinistrat

Autorităţile de la Moscova trimit în vacanţă în Ucraina şi în Bulgaria peste 1.500 de persoane în vârstă şi aproximativ 10.000 de copii, ca să-i protejeze de caniculă şi de smog. La rândul său, Letonia a oferit o prelungire a duratei vizei de şedere a turiştilor ruşi care vizitează în prezent ţara.

Premierul-pilot se prăbuşeşte în sondaje

Pagubele de miliarde provocate de flăcări şi reacţia întârziată a autorităţilor au dus la scăderea dramatică a popularităţii liderilor ruşi. Premierul Putin a ştiut să redreseze situaţia cu o campanie de imagine. După ce a dat mâna cu pompierii şi i-a consolat pe sinistraţi, şeful Guvernului s-a lăsat fotografiat, ieri, la manşa unui avion care participa la stingerea incendiilor de pădure din vecinătatea Moscovei. La cârma unui avion amfibiu Be-200, premierul-pilot a reuşit să stingă de unul singur, două incendii, în doar o jumătate de oră. Putin l-a mustrat şi pe primarul Moscovei, Iuri Lujkov, că nu a binevoit să-şi întrerupă concediul nici când incendiile s-au agravat.

Într-o şedinţă de urgenţă premierul i-a atras atenţia primarului că prezenţa permanentă a autorităţilor în acest moment este obligatorie. Putin a cerut şi o anchetă asupra creşterii artificiale a preţurilor ventilatoarelor şi aparatelor de climatizare, în toiul caniculei.

Ventilatoare de nouă euro în iunie erau vândute în iulie şi cu 200 de euro. Acţiunile premierului vin după publicarea unor sondaje care arată că încrederea în premier a scăzut de la 53 % la 47 de procente în opt luni, iar cea în Medvedev - de la 44% la 39%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite