Medici ucişi cu sânge rece de talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au renunţat la traiul în siguranţă pe care-l aveau în ţările lor, ca să-i ajute pe afganii bolnavi şi săraci. Este povestea celor opt medici şi asistenţi medicali străini care au fost ucişi cu sânge rece în Afganistan.

Doctorii, o britanică, o germană şi şase americani lucrau pentru International Assistance Mission (IAM), una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale creştine care activează în Afganistan.

Înfiinţată în 1966 şi înregistrată în Elveţia, ea acordă îngrijiri oftalmologice în centre pe care le administrează în special la Kabul, Herat şi Kandahar. Cadavrele angajaţilor umanitari au fost găsite în provincia Badakhshan, situată în nord-estul Afganistanului.  Erau ciuruite de gloanţe. 

Salvat de Coran

Dirk Frans, directorul organizaţiei, a povestit presei că cei opt medici călătoreau alături de doi colegi afgani la bordul unor vehicule de teren din cauza reliefului muntos şi nu dispuneau de gărzi pentru a le garanta securitatea. Tocmai se întorceau din Nuristan, provincie aflată sub o puternică influenţă talibană.

Un membru al grupului a supravieţuit. Este vorba de un afgan, Saifullah, care a fost lăsat în viaţă pentru că a recitat versete din Coran în timpul execuţiei. „A venit un grup de bărbaţi înarmaţi, i-a aliniat pe toţi şi i-a ucis. Le-au furat lucrurile şi banii", a povestit supravieţuitorul. Talibanii au revendicat atacul, afirmând că angajaţii umanitari erau „misionari creştini" care transportau biblii.

Ucisă în ajunul nunţii

„Se rătăciseră. Când i-a găsit patrula noastră, au încercat să scape şi au fost ucişi", a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor. El susţine că lucrătorii umanitari îi şi spionau: „Aveau biblii, hărţi, sisteme GPRS. Realizau harta poziţiilor combatante ale talibanilor".

Şeful  IAM a replicat imediat că organizaţia, care activează de 44 de ani în Afganistan nu face prozelitism creştin. „IAM este o organizaţie creştină, am spus-o mereu. Am lucrat în Afganistan din 1966, în timpul Şahului, al comuniştilor şi al talibanilor. Nu distribuim nicio biblie, aceasta este o minciună", a declarat Dirk Frans.

Incidentul a şocat Occidentul, guvernele german şi britanic cerând anchete autorităţilor de la Kabul. Povestea a provocat un val de emoţie în Marea Britanie, după ce presa a relatat că britanica ucisă, Karen Woo, în vârstă de 36 de ani, trebuia să se căsătorească chiar zilele acestea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite