Rusia zăngăne din nou armele în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani de la încheierea războiului, Moscova îşi sporeşte prezenţa militară în regiune. Decizia Kremlinului de a desfăşura mai multe rachete sol-aer S- 300 pe teritoriul Abhaziei separatiste a stârnit proteste la Tbilisi.

Guvernul de la Tbilisi a acuzat Rusia că se comportă din ce în ce mai mult ca o "forţă de ocupaţie", care nici nu se gândeşte să-şi retragă trupele din Abhazia şi Osetia de Sud, ci îşi întăreşte controlul militar asupra acestor teritorii. Iar ministrul georgian de Externe, Grigol Vashadze, a calificat acţiunea drept "extrem de periculoasă şi provocatoare" şi a avertizat că aceasta ameninţă nu doar "regiunea Mării Negre, ci şi securitatea europeană în general".

Cu câteva ore înainte, generalul rus Alexandr Zeline anunţase că ţara sa a desfăşurat mai multe rachete sol-aer în Abhazia, precum şi alte sisteme de apărare aeriană în cealaltă provincie secesionistă Osetia de Sud. "Obiectivul acestor mijloace de apărare antiaeriană este nu numai să protejeze teritoriile Abhaziei şi Osetiei de Sud, ci să distrugă orice aparat ce încalcă spaţiul lor aerian", a precizat Zelin, citat de agenţia Itar-Tass.

"Amplasarea rachetelor s-a făcut în baza unui acord militar bilateral. Ţările NATO ne critică mereu. Instabilitatea de acum doi ani a fost, însă, provocată de Georgia cu sprijinul Occidentului. I-am prevenit că alimentează cursa înarmării în regiune, livrând armament Georgiei", a întărit declaraţiile lui Zelin ministrul abhaz de Externe, Maksim Gvindjia.

Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud la două săptămâni de la încheierea războiului cu Georgia, în august 2008. La începutul acestui an, Moscova a semnat acorduri cu cele două state-fantomă pentru deschiderea unor baze militare permanente pe teritoriul lor. În fiecare bază, urma să fie desfăşuraţi circa 1.700 de militari, tancuri T-62, vehicule blidate şi sisteme de apărare antiaeriană. La acea vreme, iniţiativa ruşilor de a construi bazele militare a fost condamnată de secretarul de stat american Hillary Clinton, care a folosit prilejul pentru a asigura Tbilisiul de sprijinul Washingtonului.

Acum, însă, reacţia Statelor Unite a fost mai mult decât prudentă. Miercuri, un responsabil al Pentagonului a spus că SUA nu erau în măsură să confirme informaţia legată de amplasarea rachetelor S-300, dar că vor cere lămuriri Rusiei. Iar Departamentul de Stat a precizat că presa rusă face de mai multă vreme referiri la rachetele S-300 din Abhazia. E pentru prima oară însă când un responsabil rus confirmă amplasarea lor. "Noi am repetat de mai multe ori că Rusia trebuie să-şi respecte angajamentele asumate la încheierea conflictului din 2008 ", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului.

Încă de anul trecut, ministrul Apărării georgiene, Vasil Sikharulidze, si ambasadorul georgian la Washington, Batu Kutelia, i-au avertizat pe oficialii americani că Rusia îşi consolidează poziţia militară în cele două republici separatiste. Cei doi oficiali georgieni declaraseră, pentru AP, că Moscova şi-a îmbunătăţit considerabil comunicaţiile şi liniile de aprovizionare din aceste regiuni.

NATO ar trebui să fie atentă

Desfăşurarea rachetelor S-300 în Abhazia ar trebui să preocupe nu numai Georgia, ci şi Alianţa Nord-Atlantică, e de părere vice-premierul georgian Temur Iakobaşvili.

Acţiunile Rusiei schimbă echilibrul de forţe în regiune şi este evident că Moscova "foloseşte aceste teritorii ocupate pe post de platforme militare pentru proiecte mai vaste decât cele vizând doar Georgia", a declarat Iakobaşvili pentru France Presse. În opinia vice-premierului de la Tbilisi, acţiunea Rusiei reprezintă un răspuns asimetric la amplasarea scutului american antirachetă în Europa de Est.

State-fantomă

Regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud depind în totalitate de Rusia. Ambele state-fantomă folosesc rubla ca monedă, iar majoritatea populaţiei deţine paşapoarte ruseşti. În afară de Rusia, sunt recunoscute ca republici independente de Nicaragua, Venezuela şi insula Nauru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite