VIDEO Ce se ascunde în spatele asasinării lui Kim Jong-nam INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-nam
Kim Jong-nam

Subita moarte a lui Kim Jong-nam, cel mai mare dintre fiii fostului dictator nord-coreean Kim Jong-Il, survenită săptămâna trecută pe aeroportul din Kuala Lumpur, Malaezia, rămâne învăluită  în mister şi continuă să facă subiectul multor speculaţii.

Poliţia a afirmat că bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost atacat din spate, iar apoi i s-a aplicat pe faţă o substanţă ce i-a provocat ameţeli. Kim Jong-nam a murit în drum spre spital, iar la scurt timp Coreea de Sud a catalogat uciderea acestuia drept un „act de terorism“, afirmând că acesta a fost comis de guvernul nord-coreean. În prezent, cel puţin cinci cetăţeni nord-coreeni sunt achetaţi de poliţia malaeziană, relatează CNN.

Viziuni diferite 

Pentru unii ar putea părea ciudat că Phenianul ar dori să ucidă un membru al dinastiei aflate la putere, însă analişti citaţi de CNN afirmă că există cel puţin două elemente care ar putea explica asasinatul: legăturile lui Kim Jong-nam cu China şi rivalitatea pentru putere de la Phenian. 

Kim Jong-nam, care din 2003 trăia în exil în Macao, regiune administrată de chinezi, situată în apropiere de Hong Kong, avea legături cu Beijingul şi făcea în mod frecvent vizite în China. Aceste legături ar fi fost intermediate de unchiul său Jang Sung-taek, considerat multă vreme drept al doilea cel mai puternic om din Coreea de Nord şi care a fost executat în 2013, după ce a fost acuzat de trădare. 

„Jang Sung-taek era omul Chinei la Phenian“, a afirmat Jeffrey Lewis, director al Programului de Neproliferare Asia de Est. Iar executarea acestuia l-a lăsat pe Kim Jong-nam fără cel mai puternic aliat al său la Phenian, dar şi fără o conexiune esenţială cu Beijingul. 

Chiar dacă Beijingul este singurul aliat real al Phenianului, relaţiile dintre cele două părţi au devenit tensionate în contextul în care Coreea de Nord şi-a continuat programul nuclear în ciuda sancţiunilor internaţionale susţinute de China.

Totodată, potrivit unui jurnalist japonez, care spune că a avut numeroase discuţii de-a lungul timpului cu Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean considera că ţara sa are nevoie de reforme, după modelul chinez.

Căzut în dizgraţie

„Afirma că ţara lui nu are nicio şansă să supravieţuiască fără reforme şi fără măsuri de liberalizare similare celor luate în China“, a declarat Yoji Gomi de la Tokyo Shimbun, potrivit AFP. „Credea că puterea nu trebuie transmisă de la un urmaş la altul şi că liderul trebuie ales printr-un proces democratic“, a mai spus el.

Pe de altă parte, Kim Jong-nam a fost prezentat, o vreme, drept succesorul lui Kim Jong-Il, dar a căzut în dizgraţie în 2001, după ce a fost reţinut pe aeroportul din Tokyo deoarece avea asupra lui un paşaport dominican fals. El ar fi spus atunci că dorea să viziteze Disneyland.

Totuşi, notează CNN, este foarte greu de spus dacă fratele vitreg al liderului nord-coreean îşi dorea cu adevărat să-i succeadă în funcţie tatălui său.

Tensiuni diplomatice

Cert este că uciderea lui Kim Jong-nam a provocat tensiuni diplomatice. Malaezia l-a convocat luni pe ambasadorul Coreei de Nord la Kuala Lumpur şi l-a rechemat pe al său de la Phenian, pentru consultări, notează AFP.

Ambasadorul nord-coreean Kang Chol a acuzat săptămâna trecută Malaezia că se asociază „forţelor ostile“ Coreei de Nord, imediat după ce Seulul a afirmat că asasinatul de pe aeroportul de la Kuala Lumpur a fost pus la cale de Phenian.

În plus, ambasadorul a afirmat că Phenianul „nu poate să aibă încredere în ancheta poliţiei malaeziene“.

„S-au scurs şapte zile, dar nu există nicio probă indubitabilă privind cauza morţii şi, pentru moment, nu putem avea încredere în investigaţiile poliţiei malaeziene“, a declarat Kang Chol presei.

Între timp, o femeie suspectată că i-ar fi administrat otrava lui Kim Jong-nam le-a spus anchetatorilor că era convinsă că participă la o farsă pentru o emisiune televizată, primind pentru această sarcină „câţiva dolari“, după cum relatează CNN.

Un post de televiziune japonez a dat publicităţii imagini cu momentul asasinatului, acestea fiind preluate de televiziuni din întreaga lume.

INFOGRAFIE asasinate Coreea de Nord
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite