China va trimite insecte şi cartofi pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
china luna

China pregăteşte o misiune pe Lună, pentru a vedea dacă unele forme de viaţă pământene au vreo şansă de supravieţuire pe satelitul natural al Terrei. Chinezii vor să trimită pe Lună cartofi, seminţe de arabidopsis şi ouă de vierme de mătase.

Statul comunist intenţionează să trimită o misiune care să exploreze partea întunecată a Lunii, mai exact o regiune aflată la polul sudic al corpului ceresc, unde există un crater imens, în care oamenii de ştiinţă cred că s-ar afla gheaţă, în urma impactului cu meteoriţi şi asteroizi. Bazinul respectiv are un diametru de 2.500 de kilometri.

Chinezii vor lansa un vehicul spaţial dotat cu un releu, în luna iunie a acestui an, iar şase luni mai târziu, vor trimite pe Lună şi un rover, potrivit Science Alert. Pe lângă instrumentele ştiinţifice care vor analiza suprafaţa selenară, oamenii de ştiinţă din China vor trimite pe satelitul natural al Pământului şi un container dintr-un aliaj de aluminiu, plin cu seminţe şi insecte.

Mai precis, chinezii vor să trimită pe Lună cartofi, seminţe de arabidopsis şi ouă de vierme de mătase. Potrivit China Daily, viermii de mătase pot produce dioxid de carbon, în timp ce cartofii şi planta amintită vor produce oxigen, prin fotosinteză. Împreună, aceste elemente pot pune bazele unui ecosistem simplu pe Lună, afirmă un savant chinez, Zhang Yuanxun.

Cu alte cuvinte, China vrea să afle dacă regiunea respectivă ar putea fi locul ideal pentru o bază selenară, unde oamenii să poată trăi şi lucra.

Deocamdată sunt multe provocări de rezolvat cum ar fi faptul dacă vreo formă de viaţă terestră, fie ea plantă, animal sau om, poate supravieţui în condiţiile în care gravitaţia de pe Lună reprezintă doar 16% din cea de pe Pământ.

În anul 2018 Beijingul va dezvolta în continuare programul său spaţial, în particular prin lansarea a două sonde spre satelitul natural al Terrei.

Marea surpriză este că Administraţia cosmică a Chinei intenţionează să studieze emisfera învizibilă a Lunii.

În prima fază a misiunii, va fi lansată racheta ”Chang'e 4C” cu un satelit retransmiţător, apoi va veni rândul selenomobilului care urmează să ajungă pe suprafaţa nevăzută a corpului ceresc, în zona bazinului Pôle Sud-Aitken, spre sfârşitul anului. 

În caz de succes, China ar deveni prima putere cosmică care a reuşit să vadă ”ce ascunde Luna pe verso”.

Selenomobilul este dotat cu un ”set agricol” în stare să determine fertilitatea solului. Cercetătorii chinezi nu renunţă la ideea de a coloniza Luna. 

Mostrele prelevate le va transporte spre Pământ o altă sondă spaţială, «Chang'e 5», care va fi gata de lansare în august 2018.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite