Cum arată ambiţia geoeconomică a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China se află în plină expansiune economică la nivel global şi îşi extinde noul „Drumul al Mătăsii“ în aproape toate colţurile lumii. Execută şi are în plan proiecte de-a dreptul faraonice, străbătând ape, munţi, păduri şi traducând o ambiţie geoeconomică de nestăvilit.

Din Asia până în America de Sud şi din Africa până în Europa, autorităţile chineze investesc miliarde de dolari pentru proiecte uriaşe, scrie portalul Sputnik News, care face o incursiune în această ambiţie geoeconomică.

O cale ferată de peste 5.000 de kilometri în America de Sud

China este în plină dezvoltare a noului „Drum al Mătăsii“ şi vrea să-l ducă şi în Brazilia. Pentru a-şi scurta drumul până la această destinaţie, statul chinez a decis să aloce 10 miliarde de dolari pentru o cale ferată care să lege coasta pacifică din Peru cu Brazilia. Această cale ferată va avea 5.000 de kilometri, urmând să strabată Jungla Amazoniană.

Puţin mai la nord de Peru şi Brazilia, în Nicaragua, chinezii îşi doresc un canal de 270 de kilometri.

O uriaşă reţea de infrastructuri în Africa

Africa este un vechi pol de interes pentru China. În ianuarie 2015, Beijingul a încheiat un memorandum cu Uniunea Africană pentru construirea unei reţele de transport între cele 54 de ţări ale continentului. Reţeaua va fi formată din linii de cale ferată, inclusiv de mare viteză, aeroporturi şi autostrăzi. Memorandumuri separate au fost semnate deja cu Nigeria, Kenya, Etiopia şi Ciad. În plus, China intenţionează să contruiască porturi moderne în Dar es Salaam (Tanzania), Maputo (Mozambic), Libreville (Gabon), Tema, (Ghana) şi Dakar (Senegal).

Un canal în Thailanda

În Asia de Sud-Est, China vrea să străpungă istmul Kra, din Thailanda, şi să facă un canal. Acest canal va scurta drumul pe mare cu 1.000 de kilometri în raport cu ruta comercială actuală care trece prin Strâmtoarea Malacca şi este expusă piraţilor.

O centrală hidroelectrică în Fiji

Pe Insulele Fiji, autorităţile chineze vor să investească 158 de milioane de dolari într-o centrală hidroelectrică. În Arhipelagul Samoa, situat în apropiere de Fiji, va exista un spital de 100 de milioane de dolari, construit tot cu bani chinezi.

Prezenţă industrială în Europa

La Fos-sur-Mer, în Franţa, compania chineză Quechen Silicon Chemical va produce anual aproximativ 90.000 de tone de dioxid de siliciu cu dispersie înaltă. Investiţia este evaluată la 100 de milioane de euro.

China are ochii aţintiţi şi asupra Arcticii. Recent, autorităţile chineze au prezentat un proiect de extindere a „Drumului Mătăsii“ către Cercul Arctic, urmând să exploateze căile maritime devenite practicabile din cauza încălzirii climei. Întreprinderile chineze sunt încurajate, între altele, să dezvolte infrastructurile necesare pentru a fi prezente pe „Drumul Polar al Mătăsii“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite