FOTO VIDEO Coreea, către sfârşitul războiului? Cei doi lideri s-au înţeles să înceteze ostilităţile şi să denuclearizeze peninsula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii din sudul şi nordul peninsulei Coreea, divizată din 1948 şi aflată în stare din război din 1950, au semnat, la finalul primei lor întâlniri, la Panmujom, în zona demilitarizată, o declaraţie comună pentru o „denuclearizare completă şi „o nouă eră a păcii“.

Cea de-a treia întâlnire între un lider nord-coreean şi un preşedinte sud-coreean s-a încheiat cu semnarea „Declaraţiei de la Panmujom pentru pacea, prosperitatea şi unificarea peninsulei Coreea“, divizată încă din 1948 între o parte de nord comunistă şi o parte de sud capitalistă.

Conform declaraţiei, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-au angajat, în „Casa Păcii“ de la Panmujom, pentru o „denuclearizare completă“ a peninsulei lor.

În plus, cei doi lideri au convenit asupra încetării activităţilor ostile pe teren, în mare şi în aer.

Zona demilitarizată dintre cele două Corei va fi transformată într-un loc al păcii, mai arată documentul.

„Cei doi lideri declară solemn că nu va mai exista război în peninsula Coreea şi o nouă eră a păcii a început“.

Un anunţ cu privire la încetarea războiului din Coreea urmează să fie făcut în cursul acestui an, transmite corespondentul CNN.

Cele două Corei au intrat în război în iunie 1950 şi au luptat timp de trei ani. Războiul intercoreean nu s-a încheiat cu un tratat de pace, astfel încât peninsula Coreea este din punct de vedere tehnic în război.

Moon Jae-in urmează să efectueze o vizită la Phenian, capitala Coreei de Nord, în toamna acestui an.

O întâlnire încărcată de simboluri

Ieşind dintr-un pavilion în stil stalinisto-maoist, Kim Jong-un trecut apoi, la ora locală 9.30, graniţa dintre cele două părţi şi a devenit primul lider din Nord care păşeşte în Sud de la încetarea războiului intercoreean.

A dat cu mâna cu Moon Jae-in, apoi l-a invitat simbolic să facă paşi spre Nord. Cei doi s-au dus puţin în Nord, apoi s-au întors, zâmbitori, spre Sud şi au discutat timp de aproximativ 30 de minute în Casa Păcii de la Panmujom în jurul unei mese cu o lăţime simbolică de 2018 milimetri. Moon a purtat o cravată albastră inscripţionată cu steagul Coreei reunificate.

„În momentul în care Kim a trecut peste linia de demarcaţie militară, Panmujom a devenit un simbol al păcii“, a apreciat Moon.

După un an 2017 în care a ameninţat constant Sudul cu armele sale nucleare, Kim Jong-un s-a declarat dispus să se întâlnească mai des cu Moon Jae-in.

Liderul nord-coreean s-a comportat destul de relaxat, prezentându-şi chiar, în glumă, scuze preşedintelui nord-coreean pentru testele sale de rachete şi nucleare şi promiţându-i că nu-i va întrerupe de acum încolo somnul de dimineaţă.

Summitul istoric de la Panmujom va fi urmat de o întrevedere între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, care va avea o semnificaţie similară.

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite