Globalizare made în China. Bejingul a lansat Noul drum al Mătăsii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele chinez Xi Jinping
Preşedintele chinez Xi Jinping

Preşedintele Chinei Xi Jinping a lansat oficial, în cadrul unui summit internaţional desfăşurat la Beijing, în prezenţa a 29 de şefi de stat şi de guvern, noul Drum al Mătăsii, un proiect gigantic, care ar trebui să se conecteze China cu Europa în materie de comerţ şi geostrategie.

La ceremonia de deschidere, Xi Jinping a declarat că China va investi 250 de miliarde de yuani (113 miliarde de euro) în proiecte care promovează atât creşterea economică cât şi dezvoltarea durabilă.

„Vom construi o platformă deschisă pentru cooperare, sprijin şi susţinere a unei economii mondiale deschise“, a spus Xi Jinping în discursul său de la ceremonia de deschidere a Forumului. Guvernul chinez va investi zeci de miliarde de dolari ca parte a unui ambiţios plan vizând reconstrucţia porturilor, şoselelor şi reţelelor feroviare. 

„Comerţul este motorul important al dezvoltării economice”, a declarat liderul de la Beijing în timpul summit-ului la care participă 29 de  lideri internaţionali. Planul, care urmăreşte să extindă legăturile comerciale între Asia, Africa, Europa şi dincolo de aceste continente, a fost pentru prima oară dezvăluit în 2013. 

În discursul său, preşedintele Xi Jinping a asigurat diplomaţi occidentali că planul, descris ca un nou Drum al Mătăsii, nu reprezintă o încercare de a promova influenţa chineză pe plan global. Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-au aflat printre cei care au aplaudat în timp ce liderul chinez a vorbit de o mare familie cu o co-existenţă armonioasă şi a promis miliarde de dolari în împrumuturi şi investiţii.

 Japonia şi India nu au participat la acest summit, fiind suspicioase că agenda de dezvoltare a Chinei maschează o tentativă pentru bunuri strategice şi ambiţii geopolitice.

drumul matasii

Beijingul propune o „globalizare made in China” scrie „Le Monde“.  Preşedintele chinez a cerut duminică o cooperare mai strânsă între Asia şi Europa de la lupta împotriva terorismului până la realizarea de investiţii comune, notează şi Washington Post, susţinând că proiectul este menită să crească influenţa globală a Beijingului.

Încercând o revigorare a vechilor rute comerciale, printr-un nou Drum al Mătăsii, planul este extrem de ambiţios, propunând construirea de drumuri, căi ferate, porturi, conducte şi alte elemente de infrastructură care să lege China de Asia Centrală, Europa şi Africa pe mare şi pe uscat. „Financial Times“ atrage atenţia că printr-un asemenea proiect Beijingul ar putea încerca să cumpere influenţă politică în regiune, exportându-şi totodată dezechilibrele economice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite