Noul guvern al Chinei „se pregăteşte pentru un război comercial şi relaţii tensionate cu Statele Unite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Li Keqiang, premierul Chinei
Li Keqiang, premierul Chinei

China şi-a prezentat noul guvern, un proces care are loc din cinci în cinci ani şi care se înscrie anul acesta într-o anumită continuitate, prin menţinerea în post a premierului Li Keqiang, relatează AFP.

Premier din anul 2013, Li Keqiang, 62 de ani, a menţinut, în primii săi cinci ani la şefia guvernului de la Beijing, un profil scăzut, cu mult mai puţină atenţie mediatică decât fostul prim-ministru Wen Jiabao sau preşedintele Xi Jinping, acesta din urmă acumulând mai multă putere decât predecesorii săi şi organizând o maşină de propagandă mai puternică în jurul său, notează EFE.

El va fi flancat de patru noi vicepremieri, între care Han Zheng este prim-vicepremier, un fost primar al oraşului Shanghai şi, în prezent, unul dintre cei şapte cei mai puternici conducători în PCC.

Ceilalţi sunt şeful de orchestră al politicii economice Liu He, un foarte apropiat aliat al preşedintelui Xi Jinping, şi doi foşti şefi PCC din provincie, Hu Chunhua şi Sun Chunlan.

Tot duminică, legislativul chinez a aprobat numirea lui Yang Xiaodu în funcţia de director al Comisiei Naţionale de Supraveghere, un nou şi puternic organ cu statut superior celui al ministerelor şi care va avea ca sarcină intensificarea la maxim a luptei anticorupţie din ţară.

Yang, 64 de ani, până în prezent ministru al Supravegherii, a fost ales cu o largă majoritate de participanţii la sesiunea plenară a ANP, deşi unii observatori se aşteptau ca şefia noului "superminister", considerată una din funcţiile cu cea mai mare putere din noua structură a regimului, să fie preluată de actualul şef anticorupţie din Partidul Comunist Chinez, Zhao Leji.

Noua Comisie Naţională de Supraveghere este văzută de analiştii politicii Beijingului ca o a "patra putere" în stat, alături de cele clasice - legislativă, executivă şi judecătorească.

În practică, misiunea sa va fi extinderea la întregul stat, cu cei 200 de milioane de funcţionari ai săi, dura campanie anticorupţie desfăşurată sub preşedinţia lui Xi Jinping în interiorul Partidului Comunist Chinez, în cursul căreia peste 1,4 milioane de înalţi responsabili au fost pedepsiţi.

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, în vârstă de 64 de ani, o faţă cunoscută în străinătate în urma implicării sale în dosarele Coreei de Nord şi relaţiilor chinezo-americane, îşi păstrează portofoliul, fiind totodată promovat la rangul de consilier de stat. 

Cu acest titlu, el devine reprezentantul de cel mai înalt rang al politicii externe în cadrul Guvernului, un post ocupat până acum de către Yang Jiechi. Noul guvern al Chinei „se pregăteşte pentru un război comercial şi relaţii tensionate cu Statele Unite”, scrie Wall Street Journal. Preşedintele Xi Jinping a obţinut aprobarea pentru a rămâne la putere pe termen nedefinit şi şi-a instalat în funcţii locotenenţii. 

Ministerul Apărării revine generalului Wei Fenghe, în vârstă de 64 de ani. El este un militar experiemntat, care datorează totul sau aproape totul Forţelor terestre, în care a intrat la vârsta de 16 ani.

Generalul Wei face parte, din 2012, din puternica Comisie Militară Centrală. Acest organ cu şapte membri, condus de către preşedintele Xi Jinping, comandă forţele armate. El îl înlocuieşte în funcţie pe alt general, Chang Wanquan, care a atins limita de vârstă.

Fostul ţar anticorupţie Wang Qishan, aliatul cel mai apropiat al liderului chinez, a fost confirmat în rolul de adjunct al preşedintelui, după ce Xi Jinping a fost reconfirmat cu unanimitate absolută în funcţia de preşedinte. 

Liderul chinez îl păstrează astfel alături de el pe omul care cunoaşte toate dosarele politice chineze, întrucât a făcut să cadă în cinci ani 250 de „tigri“ din rândul cadrelor de rang înalt şi a pedepsit mai mult de două milioane de funcţionari superiori subalterni, notează Le Monde.

Mesajul pe care i l-a transmis Xi Jinping liderului de la Casa Albă: „China face apel la Statele Unite să-şi „corecteze greşeala“ făcută de Donald Trump prin aprobarea regulilor care permit unor demnitari de rang înalt americani să facă vizite în Taiwan pentru a-şi întâlni omologii de la Taipei”.

 Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a spus că noua lege semnată vineri de Trump, care contravine politicii „o singură China”, „interferează în afacerile interne ale Chinei”, menţionează acelaşi The Guardian.

China a promovat luni un apropiat al preşedintelui Xi Jinping în una dintre principalele poziţii din Guvern, într-un moment în care Beijingul adoptă o atitudine mai severă privind activele financiare mai riscante şi datoriile, pentru a reduce riscurile sistemice din a doua economie mondială, transmite Reuters.

Alegerea de către Parlament a lui Liu He în funcţia de vicepremier vine, de asemenea, într-un moment în care SUA presează China să-şi reducă excedentul comercial cu 100 de miliarde de dolari.

Educat la Harvard, vorbitor fluent de engleză, Liu He, în vârstă de 66 de ani, a fost cel mai proeminent reprezentat care a făcut recent o vizită la Washington, într-o încercare de a preveni izbucnirea unui război comercial.

În timp ce majoritatea schimbărilor din echipa economică erau în mare parte anticipate, alegerea lui Yi Gang în funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Chinei (PBOC) a fost o surpriză. Şi Yi Gang este educat în SUA şi s-a ocupat de înăsprirea reglementărilor în domeniul controlului capitalului şi devaluarea yuanului.

Yi este viceguvernator al PBOC din 2008 şi un protejat al şefului care se pregăteşte să predea puterea, Zhou Xiaochuan. Numirea lui este văzută în contextul continuării politicii monetare, chiar dacă PBOC a obţinut noi atribuţii în domeniul reglementării.

Şeful noului organism de reglementare a sectorului bancar şi de asigurări din China ar urma să fie anunţat luni, cele mai mari şanse avându-le Guo Shuqing, în vârstă de 61 de ani, în prezent preşedintele Comisiei de reglementare a sectorului bancar chinez (CBRC)

Noul ministru de Finanţe este Liu Kun, şeful oficiului bugetar al Parlamentului, care îl va înlocui pe Xiao Jie. Liu este şi un fost adjunct al ministrului de Finanţe.

Zhong Shan a fost reales ministru al Comerţului, în timp ce He Lifeng a fost reales şeful NDRC (Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China).

China, Canada şi Hong Kong sunt printre economiile care înregistrează cel mai ridicat risc al unei crize bancare, se arată în cel mai recent raport al Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), transmite Bloomberg.

Canada, a cărei economie a înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere din 2011, este afectată de nivelul ridicat al datoriilor din economie şi al împrumuturilor mari ale gospodăriilor. Un factor de risc în China şi Hong Kong îl reprezintă împrumuturile mari ale gospodăriilor, arată datele BIS.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite