Sancţiunile impuse Phenianului fac o altă victimă: locuitorii de la frontiera comună a Chinei cu Coreea de Nord şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Sinuiju, Coreea de Nord, văzut de pe malul chinez al fluviului Yalu, din oraşul Dandong. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG
Oraşul Sinuiju, Coreea de Nord, văzut de pe malul chinez al fluviului Yalu, din oraşul Dandong. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

De-a lungul graniţei Chinei cu Coreea de Nord şi Rusia, locuitorii sunt mai îngrijoraţi de modul cum îşi vor hrăni familiile decât de posibilitatea producerii unui război nuclear. În oraşul Hunchun, un oraş de aproximativ 230.000 de persoane, protestele au izbucnit, după ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat sancţiuni care interzic importurile de fructe de mare şi alte bunuri de la regimul lui Kim Jong Un.

Zeci de magazine en-gros au fost închise, lovind distribuitorii, şoferii, restaurantele şi alte firme care depind de comerţ.

"Mulţi oameni sunt şomeri acum. Sancţiunile ar trebui să fie împotriva guvernului nord-coreean, dar acest lucru are impact asupra oamenilor obişnuiţi din China şi Coreea de Nord", a declarat, citat de msn.com, Liu Guanghua, în vârstă de 41 de ani, care deţine una dintre puţinele afaceri deschise încă pe ceea ce se numeşte Street Seafood.

Oraşele de la frontiera sudică a Chinei se confruntau deja cu declinul industriei grele, cum ar fi industria oţelului şi extracţia cărbunelui, înainte de a deveni victime colaterale ale sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Pe de altă parte, riscul tulburărilor sociale din cauza pierderii de locuri de muncă reprezintă o problemă sensibilă pentru preşedintele chinez Xi Jinping, în contextul în care Partidul Comunist se pregăteşte pentru o remaniere luna viitoare.

Pierderea comerţului de frontieră ar putea destabiliza planul Chinei de a revigora economia industrială în nord-est

Abilitatea de a oferi o creştere economică puternică ajută la susţinerea legitimităţii comuniştilor în sistemul unic al ţării. În contextul ameninţărilor cu un război comercial de către SUA, preşedintele chinez Xi va trebui să îşi folosească puterea economică pentru a stopa ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, cântărind simultan şi costul intern al aplicării sancţiunilor.

Zeci de fabrici dintr-un parc industrial din Shenyang s-au închis luna aceasta.

"O pierdere a comerţului de frontieră ar putea destabiliza planul strategic al Chinei de a revigora economia industrială în nord-est, plan pe care guvernul nu va permite să fie deranjat de afacerile internaţionale", a declarat Lyu Chao, care studiază problemele de frontieră la Academia Liaoning de Ştiinţe Sociale în Shenyang. "Menţinerea stabilităţii în nord-estul Chinei este foarte importantă pentru guvern", a adăugat acesta.

China a furnizat Coreei de Nord mărfuri de 3,47 miliarde dolari în 2015

Potrivit datelor elaborate de Observatorul economic, un proiect MIT, China a furnizat 85% din importurile în valoare de 3,47 miliarde de dolari în Coreea de Nord în 2015 şi a absorbit o cotă similară din exporturile sale de 2,83 miliarde de dolari. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a declarat în cadrul unei discuţii în această lună că China a făcut "sacrificii enorme şi a plătit un preţ greu" pentru a se conforma sancţiunilor ONU.

Dovezile arată că autorităţile din zonele de frontieră au menţinut anterior un echilibru între respectarea cerinţelor de la Beijing şi protejarea economiei locale, potrivit lui Zhao Tong, un membru al Centrului pentru politici globale de la Carnegie-Tsinghua din Beijing. Dar acest lucru se schimbă: "Acum că guvernul central are o poziţie mai puternică şi este hotărât să ia sacrificiul economiei locale, guvernele locale vor trebui să meargă împreună cu ea".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite