Adevărul Live: Rusia ocupă treptat Crimeea. În ce pericol e Moldova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele din peninsula autonomă Crimeea au escaladat în cursul nopţii, generând îngrijorarea Kievului faţă de o posibilă invazie a Rusiei pe teritoriul său. Analiştii Marius Văcărelu, Ion M. Ioniţă şi colonelul Ion Petrescu, alături de corespondentul Adevărul la Bruxelles, Cristian Unteanu, şi editorul Foreign Policy, Oana Popescu, au dezbătut pericolele iminente rezultate din escaladarea tensiunilor în Ucraina.

Principalele declaraţii:

Ion Petrescu

Este un război al nervilor, declaşat de Kremlin, cu multă abilitate, iar UE şi NATO trebuie să răspundă cu inteligenţă. Trebuie să ne gândim că armata ucraineană are multă experienţă internaţională, are 159.000 de soldaţi, iar o bună parte ştiu ce înseamnă un teatru de operaţiuni unde trebuie să acţionezi lucid. 

Armata ucraineană este partener NATO. Poate nu întâmplător Rusia a scos la antrenamente aproape acelaşi efectiv. Dar Ucraina poate mobiliza imediat 1 milion de rezervişti care sunt gata să ia arma în mână. Sper că nu va fi cazul.

În Crimeea se întâmplă o presiune a Rusiei pentru a negocia mai bine. Se aşteaptă conferinţa preşedintelui Ianukovici.

Cristian Unteanu

Trebuie să ne intereseze conferinţa de presă aşteptată de multă lume, la ora 16.00. Dar unde? Dacă era la Moscova, avea o semnificaţie strict politică. La Rostov pe Don, semnificaţia este cu mult intârită. Ce s-a întâmplat în noaptea aceasta în Crimeea este cel puţin ciudat.

Dacă până acum o oră ştiam că e vorba de un act de agresiune a Rusiei, acum avem un comunicat din partea flotilei ruse din Marea Neagră care susţine că nu sunt trupe ruseşti acolo. 

Este un război de propagandă. Dar e clar că trupele de acolo sunt ruseşti, sunt forţe de paraşutişti. Dacă sunt într-o operaţiune comando-covert, evident că nu au semne.

Sunt şi miliţiile pro-ruse, din care fac parte mii de oameni. Ne aduce aminte de toate zonele de conflict din fosta Iugoslavie. Şi e un cocktail foarte periculos format din aceste miliţii de auto-apărare şi forţele militare. În plus, nu se ştie cui aparţin.

Oana Popescu

Mi se pare că era perfect previzil ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Cineva a dorit să capitalizeze aceste evenimente, nu este surprinzător alegerea momentului.

Ion M. Ioniţă

Nu cred că e un război numai psihologic. Este vorba de acţiuni armate. În Simferopol sunt trupe speciale.

Ion Petrescu

Armamentul şi uniformele arată clar că apaţin trupelor speciale ale Federaţiei Ruse.

Ion M. Ioniţă

Evident lucrurile intră într-o fază în care vedem cum încearcă Kievul să nu intre într-o capcană de provocare. Se aşteaptă acele telefoane speciale între aliaţii occidentali şi Rusia. Şi bineînţeles conferinţa lui Ianukovici, fugit din ţară.  

Legat de acordul semnat vinerea celaltă, era o poziţie de forţă a preşedintelui Ianukovici. După semnare el a fugit în noaptea aceea. Poate şi-a dat seama că nu i se mai poate asigura siguranţa.

Oana Popescu

Cred că aici este cheia. Era evident că Ianukovici personal a pierdut sprijinul Moscovei, pentru că nu mai era în stare să livreze conform intereselor Rusiei. Cred că ceea ce face Rusia faţă de Ianukovici este o pregătire pentru ceea ce s-a mai declarat: că este o lovitură de stat provocată de Vest. Iar Crimeea să fie un cal troian pe teritoriul Ucrainei. Iar acum Putin îşi pregăteşte intervenţia prin aceste pretexte.

Ion M. Ioniţă

Există pericolul unor confruntări în Crimeea- ruşii majoritari şi minoritatea fidelă Kievul, iar Rusia va apărea ca un salvator al etnicilor ruşi. Şi în Transnistria trupele ruse sunt acolo cu scopul menţinării păcii.

Ion Petrescu

Marele pariu al guvernului de la Kiev este să introducă în noul executiv şi oficiali din estul Ucrainei- numai aşa va putea menţine un dialog cu Moscova. România trebuie să joace de partea Ucrainei ca stat suveran, cu integritatea teritorială asigurată.

Marius Văcărelu

Jocul României nu se vede pentru că nu avem oameni calificaţi pe această zonă, nu s-au format oameni în acest sens. S-au tăiat finanţări multe pentru programele de studii. Şi acum apare o problemă şi nu sunt oameni care să meargă la o negociere, la o discuţie. 

De la stânga la dreapta: Liviu Iolu, Cristian Unteanu (prin Skype) Ion. M. Ioniţă şi Ion Petrescu FOTO David Muntean 

image

Cristian Unteanu

Din acest moment, toate ambiţiile separatiste vor fi revitalizate la maxim în jurul Moldovei. Reprezentanţii UE şi Rusia se vor întâlni la Bruxelles la mijlocul lunii martie pentru a discuta acordurile de asociere ale Moldovei- întâlnire solicitată de Moscova.

Ambasadorul rus a transmis că vrea să informeze partea moldovenească de „consecinţele“ unui asemenea act. La Vilnius, părea doar o încordare de muşchi. Acum încep să apară cu adevărat probleme la nivelul zonei. Dar pericolul iredentist, separatist, ceea ce vedem în Crimeea se poate repeta în Catalunia, şi în alte părţi din UE.

Avem şi în Scoţia un referendum care poate inflama Irlanda de Nord, într-o noapte. La fel şi Catalunia, poate destabiliza Ţara Bascilor. Mai este şi Belgia...deci ar trebuie să ne intereseze tot ce se întâmple.

E foarte posibil să se întâmple ceva şi în Transcarpatia. - zona cu minorităţi maghiare, dar şi române- care se poate desprinde pentru a se uni cu statul din sudul său. Imaginaţi-vă un domino.

Putin încă nu a dat niciun fel de OK la o acţiune militară. Dar a ordonat guvernului cererea de ajutor umanitar a Crimeei.

Ion M. Ioniţă

Faci o cerere..şi te ajută. Şi în Kosovo s-a întâmplat, şi de altfel au fost atâtea scenarii asemănătoare.

Oana Popescu

Nu sunt de acord cu multe din lucrurile care s-au spus. Relaţiile noastre cu ţara vecină sunt neprietenoasă. Am greşit pentru că nu am înţeles Ucraina şi nu am reuşit să avem un dialog cursiv cu ea. Nimeni de la noi nu are ce să caute în Ucraina vizibil, în prim plan, pentru că dăm apă la moară Rusiei care va comenta iar despre cum statele UE vor câte o bucăţică din Ucraina. România trebuie să se pregătească aici şi la Bruxelles pentru sprijinirea Ucraina. 

Ion M. Ioniţă

Rusia l-a desconsiderat, făcându-l idiot, pentru că nu şi-a menţinut poziţia acolo. Acum nu au altul.

Ion Petrescu

Să nu uităm că ei nu au semnat acordul, altfel lucrurile au fi stat altfel.

De ce România nu are dreptul la o voce care să acţioneze la nivel vizual, nu numai umanitar?

Cristian Unteanu

Ştire de ultimă oră: Ucraina solicită întrunirea de urgenţă a Consiliului ONU, ceea ce e un indicator evident al punctului critic în care se află situaţia.

Referitor la diplomaţia română, un înalt reprezentant este numit de o organizaţie internaţională. Dacă România ar fi avut intrare la Bruxelles ca să propună un om care să joace acest loc, sub comanda dnei Ashton, ar fi fost excelent. Dar fără un spate, mă îndoiesc că se poate materializa această idee.

Marius Văcărelu

Noi nu avem o idee clară ca ţară despre obiectivele noastre. Nu avem o ţintă reală pe care să o aibă guvernanţii în faţă, pe termen lucru. Oamenii aceştia sunt cantonaţi în jocuri de doi bani şi nu văd că lumea se schimbă în jurul lor! Aceste crize lasă urme. O eventuală secesiune ar afecta real regiunea. Apoi datoria Ucrainei? Cine va plăti? Grivna scade. Şi aşa mai departe.

Iar noi la Bucureşti, la nivel guvernamental, nu vedem nicio poziţie reală, concretă, nu comunicate de 5 pagini în care nu se spune nimic.

Ion M. Ioniţă

Avem două voci şi nicio politică externă! Suntem dispăruţi din zonă de foarte mult timp. 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite