Alegerile din Franţa, o năpastă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul tur al prezidenţialelor e aşteptat cu dezgust de mulţi francezi şi cu teamă de multe companii. În plus, un „risc terorist mai ridicat ca niciodată“ a determinat măsuri de securitate excepţionale.

Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne, duminică, în cadrul primului tur de scrutin, pentru a-l alege pe cel de-al optulea preşedinte al celei de-a V-a Republici. Ultimele sondaje îi creditează pe candidatul de centru Emmanuel Macron şi pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, drept favoriţi în alegeri, însă candidatul extremei stângi, Jean-Luc Mélenchon, şi fostul premier conservator François Fillon, afectat de scandaluri, se aflată la numai patru sau cinci puncte procentuale distanţă, în condiţiile în care mulţi alegători sunt indecişi. Candidatul socialist Benoît Hamon este cotat cu puţine intenţii de vor şi nu pare să se apropie de plutonul fruntaş. 

Mesaje populiste

În total, alegătorii vor avea de ales dintre 11 candidaţi, cei mai mulţi cu programe anti-europene şi populiste. De pildă, la ultimul ei miting de campanie, Marine Le Pen, candidata extremei drepte, a continuat atacurile la adresa imigraţiei şi a promis că prima măsură pe care o va lua va fi să impună din nou controale la graniţe. Şefa Frontului Naţional a avertizat că singura libertate de care se mai bucură francezii este aceea de a vedea „intruşi din toată lumea“ mutându-se în ţară, relatează DPA, citatăde news.ro. „Vor să transforme Franţa într-o tabără enormă!“, a insistat ea. „Poporul francez este proprietarul Franţei şi el trebuie să spună cine se poate muta aici”, a adăugat Le Pen.

La ultima şedinţă a guvernului înaintea primului tur al scrutinului de duminică, preşedintele socialist în funcţie, François Hollande, le-a cerut miniştrilor săi să lanseze un apel la vot în favoarea adversarului candidatei extremei drepte Marine Le Pen în turul al doilea, preconizat pentru 7 mai, „oricare ar fi acesta“. Preşedintele a subliniat imprevizibilitatea rezultatului şi posibilitatea unei „enorme surprize“, ţinând seama de indecizia persistentă a alegătorilor. 

Securitate sporită

Mai bine de 50.000 de jandarmi şi poliţişti vor fi desfăşuraţi la fiecare tur al alegerilor prezidenţiale, pentru ca scrutinul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii de securitate. Ministrul de Interne Matthias Fekl a evocat un „risc terorist mai ridicat ca niciodată“.

Şi nivelul de protecţie al candidaţilor a fost crescut. Spre exemplu, conservatorul François Fillon este păzit în permanenţă de şase ofiţeri de securitate. Strada pe care se află locuinţa candidatului, în Paris, a fost blocată, iar în jurul imobilului a fost instalat un gard electric. I s-a propus chiar să poarte vestă antiglonţ, dar a refuzat.

O campanie „dezgustătoare“

Şi la evenimentele de campanie ale primilor patru favoriţi măsurile de securitate au fost stricte. La mitingul de la Paris al lui Benoît Hamon, care candidează la preşedinţia Franţei din partea Partidului Socialist al lui François Hollande, zona respectivă din Place de la Republique a fost protejată cu blocuri de beton.

În mulţime, doi tineri au spus că s-au hotărât să voteze cu Hamon în weekend. „Propune ceva fără să fie atât de dur sau de acru ca Mélenchon“, a declarat Fannie, patiser în vârstă de aproximativ 20 de ani. Atât ea, cât şi prietena ei Charlotte, consilier educaţional, sunt nemulţumite de cum s-a desfăşurat campania şi cred că nu sunt singurele. „Este dezgustătoare, este murdară, nu există propuneri concrete“, au explicat el. 

Firmele de tem de o Apocalipsă financiară

Companiile franceze se pregătesc pentru ce este mai rău, pe fondul perspectivei în creştere ca unul dintre candidaţii extremişti, ca Marine Le Pen sau Jean-Luc Mélenchon, să câştige alegerile prezidenţiale cu programe care includ creşterea barierelor comerciale şi posibila ieşire din zona euro, relatează Bloomberg, citat de news.ro. O victorie a unuia dintre aceştia ar putea provoca scăderea euro şi a obligaţiunilor guvernamentale franceze, afectând băncile şi companiile de asigurări care deţin în mare măsură titluri de stat.

Directorul general al unei companii industriale cu sediul la Paris a declarat că ar putea analiza transferarea sediului central la Londra, dacă va câştiga Mélenchon. Iar compania de brokeraj auto Aramis Auto din Paris şi-a deschis linii de credit pentru a se asigura că va rezista unei retrageri a băncilor.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite