Alegerile din Germania. Partide „exotice“ care încearcă să intre în Bundestag

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germanii, chemaţi astăzi la urne pentru a-şi alege noul Parlament, au o gamă variată de opţiuni. Cel mai probabil, cele mai multe voturi se vor îndrepta către conservatori şi social-democraţi, însă alegătorii pot opta şi pentru formaţiuni nu tocmai tradiţionale pentru peisajul politic german, cum ar fi Cărunţii sau Partidul protecţiei animalelor.

Formaţiunea Die Grauen (Cărunţii), înfiinţată în luna mai a acestui an de politicieni din Potsdam, îşi propune să se implice în favoarea tuturor generaţiilor, fără deosebire, scrie Deutsche Welle. Membrii ei se declară preocupaţi de asigurarea unor condiţii mai bune de viaţă, de scurtarea programului de muncă la 35 de ore săptămânal şi de reducerea vârstei de pensionare de la 67 la 60 de ani. 

Dacă Die Grauen abia a apărut pe scena politică, Partidul protecţiei animalelor (Tierschutzpartei) are deja vechime, formaţiunea fiind înfiinţată în anul 1993. 

Partidul susţine că oamenii, animalele şi natura formează un tot unitar, care trebuie protejat şi, ca urmare, legea fundamentală germană ar trebui să cuprindă şi un articol special rezervat animalelor, în care să se ţină cont de suferinţele şi sentimentele acestora. La precedentele alegeri legislative, partidul a obţinut 0,5% din sufragii.

Există şi o formaţiune a vegetarienilor şi veganilor care-şi încearcă puterile la urne - V-Partei³. Înfiinţată în 2016, aceasta propune o „Agendă agrară 2030“ menită să asigure o agricultură bio-vegană. Partidul vrea să interzică toate exporturile de armament, dar şi să desfiinţeze NATO. 

În acest timp, partidul care poartă numele Partidul (Die Partei) vrea să îngheţe preţul berii la nivel naţional, dar cere şi ca tribunalele germane să-i declare pe ruşi „vinovaţi pentru tot“, inclusiv pentru „întârzierea trenurilor“, notează AFP.

Înfiinţat în 2004 la iniţiativa revistei satirice germane „Titanic“ , partidul are o platformă-program care arată că e o formaţiune născută în glumă. Totuşi, la alegerile europene din 2014, fondatorul său, Martin Sonneborn, a câştigat un loc în Parlamentul European cu absurdul slogan „Nu Europei, Da Europei“.

Şi lista poate continua - Die Urbane (Urbana) promovează hip-hop-ul, iar Violeţii (Die Violetten) şi-ar dori ca politica germană să ia o turnură mai spirituală, notează DPA.

În total, potrivit Biroului Federal de Statistică (Destatis), 48 de partide au fost acceptate la scrutinul din data de 24 septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite