Ameninţată cu sancţiuni fără precedent pentru derapaje de la statul de drept, Polonia refuză „şantajul“ UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Poloniei, Beata Szydlo şi purtătorul său de cuvânt, Rafal Bochenek
Premierul Poloniei, Beata Szydlo şi purtătorul său de cuvânt, Rafal Bochenek

Guvernul polonez „nu va accepta nici un şantaj din partea oficialilor UE“ în ceea ce priveşte reformele sale de justiţie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al lui Rafal Bochenek, ca răspuns la ameninţarea cu sancţiuni venite de la Bruxelles.

„Nu vom accepta şantajul din partea oficialilor UE, în special un şantaj care nu se bazează pe fapte“, a spus Bochenek, citat de agenţia de ştiri PAP.

„Toate legile elaborate de Parlamentul polonez sunt în concordanţă cu Constituţia şi normele democratice. Regretăm că vicepreşedinte al Comisiei Europene Frans Timmermans, nu cunoaşte proiectele de legi şi legislaţia poloneză,  criticând pe Polonia“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, adjunctul ministrului polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, a declarat că Bruxellesul "ar trebui să ia în considerare într-o mai mare măsură în hotărârile sale faptul că organizarea justiţiei intră în competenţa statelor membre, care iau propriile decizii în cadrul propriului lor proces politic şi legislativ'. 

„Polonia va răspunde concret şi în timp util la observaţiile Comisiei Europene“, a adăugat el. 

Comisia Europeană a avertizat miercuri că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curţii Supreme vor putea fi destituiţi de către Parlament, atunci Uniunea Europeană va acţiona în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE. 

Executivul UE a anunţat de asemenea miercuri că lansează o acţiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar. 

Actul normativ, care conferă ministrului justiţiei puterea de a numi şi destitui preşedinţii tribunalelor de drept comun, a fost promulgat marţi de către preşedintele polonez Andrzej Duda. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât şi de opoziţie, în opinia cărora va afecta independenţa justiţiei. 

Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislaţie introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbaţii şi femeile cu funcţii de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite