Americanii vor un „Schengen militar“ în Europa, după exerciţiile NATO din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul Swift Response 17 1 desfăşurat la Câmpia Turzii judeţul Cluj ca parte a exerciţiului multinaţional Saber Guardian 2017 FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Exerciţiul Swift Response 17 1 desfăşurat la Câmpia Turzii judeţul Cluj ca parte a exerciţiului multinaţional Saber Guardian 2017 FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Instituirea unei „zone militare“ în Europa, asemănătoare spaţiului Schengen, care să le permită forţelor armate să se deplaseze rapid ar putea contribui în mod decisiv la prevenirea unor situaţii de criză.

Comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, general-locotenentul Ben Hodges, care se pregăteşte să-şi încheie mandatul în septembrie, se pronunţă pentru instituirea unei „zone militare Schengen“, care să le permită forţelor armate să se mişte liber în câmpul european de operaţiuni.

Propunerea a venit în contextul exerciţiului Saber Guardian 2017 din România, din luna iulie, relatează Defense News.

La exerciţiul condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa şi care s-a desfăşurat şi pe teritoriile Bulgariei şi Ungariei au participat aproape 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere, fiind vorba despre cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de pregătire din acest an.

„Acest exerciţiu ne-a ajutat să ne îmbunătăţim viteza de asamblare, de a deplasa forţele aliate din toată Europa spre regiunea Mării Negre şi a scos în evidenţă faptul că încă ne confruntăm cu provocări în ceea ce priveşte libertatea de mişcare“, a explicat Ben Hodges.

Potrivit lui, această „viteză de asamblare“ este vitală pentru a putea masa forţele de aşa natură încât să se prevină o criză sau să se poată reacţiona corespunzător în cazul în care izbucneşte una. 

„Mai mult decât orice, avem nevoie de o zonă militară Schengen, ceva ce ar permite unui convoi militar să se deplaseze prin Europa la fel de rapid ca un migrant care străbate Europa“, a afirmat general-locotenentul Ben Hodges, adăugând că în prezent acest lucru nu este posibil. 

Zona Schengen din Europa este formată din 26 de ţări care permit europenilor să călătorească fără paşaport între respectivele state, tratând teritoriile ţărilor din acest spaţiu ca un întreg atunci când vine vorba despre călătorii.

Mai multă flexibilitate pentru lideri

Totodată, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa a afirmat că o zonă Schengen pentru militari le-ar oferi liderilor politici mult mai multă flexibilitate. De pildă, dacă ar putea deplasa rapid o brigadă de blindate ar putea transmite agresorului un mesaj esenţial - să nu treacă la fapte.

Încă de la începutul desfăşurării în Europa a trupelor de rotaţie, în ianuarie, armata Statelor Unite a făcut progrese în privinţa vitezei cu care poate masa echipamente şi trupe în ţările aflate în apropiere de Rusia, pentru a descuraja posibile agresiuni ale acesteia.

De asemenea, în cadrul exerciţiului multinaţional Saber Guardian armata şi-a deplasat majoritatea trupelor de rotaţie din Polonia şi alte ţări în România, aducându-şi şi tancurile M1 Abrams, vehiculele de luptă Bradley şi obuzierele Paladin.

Numai că, notează Defense News, chiar dacă procesul de mutare a trupelor şi a echipamentului peste graniţe s-a îmbunătăţit, mai sunt multe aspecte la care trebuie lucrat. 

Bunăoară, în timp ce zbura cu un elicopter militar care decolase de la baza aeriană Bezmer din Bulgaria spre Capu Midia, România, pentru a ajunge rapid la un alt exerciţiu militar, Hodges a fost informat că aparatul său de zbor trebuie să facă o scurtă oprire la baza aeriană Mihail Kogălniceanu pentru proceduri vamale.

Cum o astfel de verificare conduce la o întârziere de aproximativ o oră, condiţii în care Hodges nu ar mai fi ajuns la timp pentru a asista la începerea exerciţiului, s-a intervenit pentru ca oprirea să nu mai fie necesară, adaugă publicaţia citată. Însă Hodges nu a fost deloc încântat de lipsa de flexibilitate. 

Totuşi, această experienţă i-a fost utilă pentru a înţelege că trebuie luate măsuri astfel încât operaţiunile să decurgă lin şi, mai ales, în timp util.

Hodges a afirmat că şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a „vorbit despre importanţa acestui lucru“. 

Deşi rămâne de văzut cât de uşor s-ar putea institui o astfel de zonă, Ben Hodges consideră că obiectivul poate fi atins. „Cred că este, de fapt, un lucru relativ simplu să creezi un acord care este simplu şi limitat la acest domeniu“, a afirmat el. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite