ANALIZĂ Guvernul Macron, un pariu care mizează pe reaşezarea politică şi societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Emmanuel Macron şi-a alcătuit miercuri primul Guvern - o echipă de 22 de membri, 18 miniştri şi patru secretari de stat relativ restrânsă - care mizează pe societatea civilă şi traduce reaşezarea promisă, cu miniştri provenind din dreapta, stânga şi centrul eşicherului, scrie AFP.

Secretarul general al Palatului Elysée Alexis Kohler a anunţat la ora locală 15.00 fix (16.00, ora României), ora prevăzută, şi după canoanele de gen, alcătuirea acestui Guvern a cărui medie de vârstă este 54 de ani.

Mai multe figuri de marcă ale societăţii civile se disting: practicanta scrimei Laura Flessel ca ministru al Sporturilor, editoarea Françoise Nyssen ca ministru al Culturii sau Muriel Pénicaud ca ministru al Muncii, care a lucrat la Danone şi Dassault Systèmes.

„Angajamentul unui guvern foarte restrâns este întru totul respectat”, cu „o alcătuire fără precedent” a Executivului, subliniază anturajul lui Emmanuel Macron, care precizează că, imediat după alegerile legislative din 11 şi 18 iunie, ”nu este imposibil să avem o mică reajustare”.

Miniştri candidaţi vor trebui să demisioneze din post dacă nu sunt aleşi.

Paritatea este de altfel perfect respectată - cu 11 femeii şi 11 bărbaţi la tot atâtea ministere.

„Emmanuel Macron voia ca femeile să ocupe ministere de prim-plan şi să nu fie trimise la portofolii care le sunt acordate în mod tradiţional sau mai puţin importante”, notează anturajul noului preşedinte.

Cele patru ministere regaliene au fost împărţite între doi socialişti - Jean-Yves Le Drian, unul dintre cei doi preluaţi din mandatul lui François Hollande, care trece de la Apărare la Europa şi Afaceri Externe, cu Comerţul extern în atribuţii, şi Gérard Collomb, membru En Marche! din primul moment, care preia Internele - şi doi reprezentanţi ai centrului - François Bayrou şi Sylvie Goulard la Armate.

Nicolas Hulot ocupă un loc important în organigramă. Al doilea în ordinea protocolară şi ministru de stat, el se va ocupa de Energie şi intră pentru prima oară într-un Guvern, după ce a fost înfrânt în alegerile primare ale Verzilor în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012.

Fostul animator de la Ushuaïa a fost deja prezentat ca urmând să intre în Guvernul Hollande în ianuarie 2016, după ce a fost unul dintre artizanii COP21.

„EXCLUS PE LOC”

Acest prim Guvern al erei Macron are, în pofida faptului că este restrâns, mai mulţi miniştri decât primul Guvern Fillon, care a bătut un record în Republica a V-a în acest domeniu, cu doar 15 miniştri, patru secretari de stat şi un înalt comisar.

Între minştri se află patru socialişti - dintre care doi au trecut la En Marche! -, doi radicali de stânga, trei reprezentanţi ai centrului, doi LR, iar restul provin din societatea civilă.

Cu Bruno Le Maire la Economie, exclus pe loc de Les Républicains (LR) şi Gérald Darmanin la Acţiune şi Conturi Publice, Emmanuel Macron plasează Bercy la dreapta, tot mai fracţionată. ”Cu titlu personal”, François Baroin, capul de afiş al LR în alegerile legislative, a regretat aceste ralieri, apreciind că nu este vorba despre o ”reaşezare”, ci de o ”dinamitare” politică.

Numeroşi socialişti intraţi în noul Guvern reuşesc de asemenea să slăbească Partidul Socialist (PS). „Cauţiuni de stânga, dar Matignon şi Bercy de dreapta”, a scris prim-secretarul partidului Jean-Christophe Cambadélis într-o primă reacţie.

În afară de Jean-Yves Le Drian, Annick Girardin este, aşadar al doilea supravieţuitor al erei Hollande, numită la Teritoriile de peste mări.

Aplicând în mod strict regula necumulării de mandate, Jean-Yves Le Drian, care a fost autorizat în mandatul lui François Hollande să cumuleze funcţiile de ministru al Apărării şi preşedinte al regiunii Bretagne va fi nevoit, de această dată, să renunţe la postul de la nivel regional.

Şeful Guvernului Edouard Philippe şi preşedintele MoDem François Bayrou, primar la Havre şi, respectiv, Pau, este necesar, de asemenea, să demisioneze din aceste executive locale.

În dorinţa de a evita vreo gafă , Macron a temperat şi şi-a anunţat alcătuirea Guvrnului cu o zi mai târziu, pentru ca situaţia fiscală a fiecăruia dintre ei şi eventuale conflicte de interese să fie ruguros verificate.

Amintirea efemeruui secretar de stat Thomas Thévenoud, care a uitat să-şi declare veniturile la fisc, este încă prezentă în toate spiritele.

Prima etapă a formării noului Executiv a fost tranşată luni, odată cu numirea unui premier provenind din Partidul Les Républicains, Edouard Philippe, care a avut ca efect să aţâţe zâzania în rândul dreptei.

Începând de luni, 120 de aleşi ai dreptei şi de centru au semnat un apel în vederea ”unui răspuns mâinii întinse” de către noul preşedinte. „O palmă” pentru candidaţii LR, a apreciat deputatul Eric Ciotti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite