ANALIZĂ După ce a câştigat legislativele, Boiko Borisov caută parteneri stabili de guvernare în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boiko Borisov, liderul formaţiunii Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei  (GERB)
Boiko Borisov, liderul formaţiunii Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei  (GERB)

Boiko Borisov, întărit de victoria partidului său de centru-dreapta în faţa socialiştilor la alegerile legislative de duminică, caută aliaţi pentru formarea unui guvern pentru a-şi asigura un al treilea mandat de prim-ministru.

Alegerile parlamentare anticipate care au avut loc duminică în Bulgaria au fost câştigate de partidul GERB (Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei) al fostului premier Boiko Borisov.

Rezultatele anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Sofia după numărarea a 99% din procesele verbale confirmă victoria, cu aproape 33% din voturi, a formaţiunii de centru-dreapta GERB. Pe locul doi, la o distanţă de 6%, se află Partidul Socialist, care a reuşit să-şi dubleze numărul de deputaţi în comparaţie cu cel din parlamentul precedent. 

Locul trei, cu 9%, este ocupat de coaliţia Patrioţi Uniţi, urmată aproape la egalitate de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi – unul din cele două partide ale etnicilor turci şi musulmanilor. Cu puţin peste pragul de 4% se află noul partid Volia (Voinţa) al omului de afaceri Veselin Mareşki.

Niciunul dintre cele trei partide desprinse din Blocul Reformator, principalul partener al GERB în parlamentul precedent, nu a intrat în cel de al 44-lea parlament bulgar unicameral. 

Aproape de pragul de 4% este Partidul Da, Bulgaria, al ex-ministrului justiţiei Hristo Ivanov – un oponent al lui Borisov. 

DOST, noul partid al etnicilor turci care se bucură de sprijinul Ancarei, a obţinut puţin peste 3%. 

Negocieri grele pentru formarea guvernului

În absenţa dreptei tradiţionale, formarea viitorului guvern de centru dreaptă nu va fi o sarcină uşoară. 

Naţionaliştii din Patrioţi Uniţi nu sunt priviţi cu ochi buni în Europa din cauza participării la aceasta coaliţie a partidului ultranaţionalist Ataka. 

Borisov a exlus colaborarea cu Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL) - partid istoric al minorităţii musulmane — în principal turcă — din Bulgaria, care se află aproape la egalitate cu naţionaliştii (8,9%). Totuşi, fostul premier nu exclude un sprijin parlamentar ocazional din partea MDL (liberal), care are însă o reputaţie proastă din cauza implicării anumitor deputaţi ai săi în cazuri de corupţie.

Formarea unei coaliţii va fi precedată de tratative foarte grele”, a avertizat Valeri Simeonov, unul din cei trei lideri ai coaliţiei Patrioţi Uniţi. 

După refuzul socialiştilor de a guverna împreună cu Borisov, cel mai probabil, Borisov va constitui din nou un cabinet minoritar şi va depinde în guvernare de sprijinul diverselor majorităţi, aşa cum a mai făcut deja de trei ori în ultimii patru ani.

Ca parteneri de coaliţie ar fi aşa-numiţii „Patrioţi uniţi“, o alianţă electorală formată din trei partide naţionaliste mai mici (pe alocuri chiar neofasciste) şi formaţiunea populistă Volia (Voinţă) a lui Veselin Mareşki, care se prezintă drept „Donald Trump al Bulgariei“.

 Va fi  un guvern slab şi instabil, care va ocoli cele mai importante teme socio-politice: combaterea corupţiei, stimularea creşterii economice, combaterea sărăciei şi reformarea sistemelor sanitar şi de educaţie.

Observatorii spun însă că Borisov nu a obţinut un vot de adeziune, dar că „persoane care nu sunt mulţumite de politica GERB l-au susţinut pentru a nu-i vedea pe socialişti ajunşi la putere“. 

Borisov, un fost bodyguard devenit şef de poliţie, a profitat de temerile populaţiei în legătură cu o situaţie internaţională percepută ca instabilă, din cauza crizei migranţilor şi a tensiunilor cu Turcia vecină.

Nu ar fi exclus totuşi, ca  în numele menţinerii stabilităţii într-o perioada în care Bulgaria va exercita preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, fostul premier să  acccepte o coaliţie cu socialişti, însă noua preşedinta a foştilor comunişti a exclus aceasta posibilitate, dar sunt voci care spun că aceasta s-ar putea răzgândi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite