Analiză. Efectul Schulz - 100% euforie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz a fost ales preşedintele Partidului Social Democrat din Germania
Martin Schulz a fost ales preşedintele Partidului Social Democrat din Germania

Martin Schulz, adversarul Angelei Merkel pentru postul de cancelar al Germaniei, pare de neoprit. După ce a scos Partidul Social Democrat din amorţeală, a reuşit să fie ales la conducerea acestuia cu un scor istoric.

Berlin, 19 martie 2017. Congresul Partidului Social Democrat german. Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European, este ales preşedinte al social-democraţilor. În unanimitate. Din 605 voturi valabile, 605 au fost pentru el. Un rezultat istoric, un moment emoţional. „Acest rezultat este un preludiu pentru cucerirea cancelariei“, a spus Schulz, copleşit.

Până acum, cel mai bun rezultat înregistrat de un social-democrat înscris în cursa pentru şefia partidului data din 1946. Kurt Schumacher obţinuse atunci 97,6%, notează Focus.de.

Însă Martin Schulz pare decis să intre în istorie. Dacă în cea a partidului său a reuşit deja, combativul politician mai are şase luni la dispoziţie pentru a-i convinge pe germani că el este o soluţie mai bună decât creştin-democrata Angela Merkel, cea care se află pe finalul celui de-al treilea mandat consecutiv de cancelar.

Până acum, Schulz a reuşit ceea ce mulţi considerau imposibil în urmă cu trei luni. După anunţul retragerii lui Sigmar Gabriel, la începutul acestui an, de la şefia Partidului Social Democrat (SPD) şi intrarea în cursa pentru postul de cancelar a lui Martin Schulz, formaţiunea, care stagna în sondaje de multă vreme în jurul valorii de 20%, şi-a revenit ca prin minune. Cu fiecare săptămână şi cu fiecare apariţie publică a lui Schulz scorul a crescut. Acum, doar un procent îi desparte în sondaje pe social-democraţi de conservatorii lui Merkel (32% SPD – 33% CDU-CSU).

„Timpul pentru mai multă dreptate“

În Germania se vorbeşte deja de „efectul Schulz“. Fostul preşedinte al Parlamentului European, care nu este deloc un personaj ocolit de controverse, se conturează tot mai puternic ca un adversar de temut pentru Angela Merkel, care, deocamdată, pare să stea în expectativă. O decizie nu tocmai surprinzătoare din partea celei care conduce Executivul de la Berlin şi care a devenit renumită pentru faptul că nu se grabeşte să ia hotărâri.

Bătălia se va încinge, cel mai probabil, în vară, când atât social-democraţii, cât şi conservatorii îşi vor prezenta programele pentru alegerile federale legislative ce se vor desfăşura pe data de 24 septembrie şi, în urma cărora, politicienii care vor obţine un loc în Bundestag vor desemna prin vot secret următorul cancelar.

Iar la capitolul programe atenţia se îndreaptă în special spre Schulz, al cărui slogan „Timpul pentru mai multă dreptate“ nu a fost însoţit până acum de prea multe propuneri concrete, care să le dea germanilor o idee clară despre cum vrea fostul preşedinte al Parlamentului European să le schimbe vieţile în bine. De altfel, mai mulţi editorialişti germani s-au întrebat cât de multă substanţă există în spatele discursurilor electrizante ale lui Schulz, cunoscut, de altfel, drept un excelent orator.

Programul SPD „va fi despre dreptate, respect şi demnitate“, a declarat duminică Schulz, care, în ultima perioadă, a scos în evidenţă faptul că este nedrept ca femeile să câştige mai puţin decât bărbaţii, aşa cum se întâmplă acum, şi a vorbit despre introducerea unui „ajutor de şomaj Q“ ce ar furniza un stimulent financiar pentru calificare (Q provenind de la Qualifizierung – calificare, în trad.) astfel încât cei care nu au o slujbă să-şi poată găsi un loc de muncă după ce urmează o formare profesională.

De asemenea, Schulz a adus în discuţie indemnizaţii de şomaj pe perioade mai lungi şi eliminarea aproape completă a contractelor pe perioadă determinată în favoarea celor pe perioadă nedeterminată.

Mai multă emoţie

Proeuropean convins, duşman declarat al naţionalismului şi populismului, un politician care îşi respectă adversarii, Martin Schulz porneşte în lupta electorală ca un anti-Trump, scrie Politico.eu. De altfel, el nu a ezitat să-l critice pe noul preşedinte al SUA. Şi nu o dată. „Dacă există ceva de învăţat din campania Trump...  A lua oamenii peste picior, a lucra cu ştiri false şi condamnarea generală a unor grupuri întregi de oameni - acestea nu au ce să caute în Germania“, a spus el. 

Schulz a promis o campanie curată, afirmând că nu va recurge la atacuri personale la adresa adversarilor săi. Ceea ce nu înseamnă că nu va încerca din toate puterile să o înlăture pe Merkel. Deşi o figură politică în continuare populară, actuala şefă a Executivului de la Berlin este percepută mai degrabă drept o figură pragmatică, prea puţin emoţională. Iar apelativul de „Mutti“ („mami“ în trad.) nu este neapărat un termen de alint, ci sugerează că germanii sunt nevoiţi să stea cu ea, fie că le place, fie că nu, nota recent DPA. 

De cealaltă parte, Martin Schulz este cel care livrează emoţie, care cucereşte rapid electoratul. Nu se fereşte să vorbească despre problemele pe care le-a avut în tinereţe - a fost alcoolic, nu a dat examenul de bacalaureat, a fost şomer. Tot el vorbeşte despre cum a trecut peste toate acestea, despre ajutorul primit din partea familiei, despre formarea profesională pe care a urmat-o pentru ca apoi să-şi deschidă o librărie, despre ce şi cum a realizat în viaţă.

Însă acestea sunt departe de a fi suficiente pentru câştigarea alegerilor. Bătălia se va da în toate cele 16 state (landuri) federale. Fiecare cu problemele lui. În plus, este puţin probabil ca vreo formaţiune politică să obţină majoritatea în Bundestag, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o coaliţie. Jocurile nu sunt făcute.

Un test politic va veni pe 26 martie, odată cu alegerile regionale din landul federal Saarland. Pe 7 mai vor fi alegeri regionale în landul Schleswig-Holstein, iar pe 14 mai, în Renania de Nord-Westfalia - landul natal al lui Martin Schulz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite